România, cea mai expusă la mişcările băncilor străine

Procesul de consolidare a capitalului băncilor din Zona euro nu ar trebui să afecteze prea mult sistemele bancare din Europea Centrală şi de Est, spun specialiştii UniCredit. Însă, România este cea mai vulnerabilă ţară din regiune la finanţarea sistemului bancar dacă situaţia se înrăutăţeşte.
Mihai Baniţă
27 ian. 2012, 07:39
România, cea mai expusă la mişcările băncilor străine

Vor curge tot mai puţini bani dinspre băncile mari din Zona euro spre subsidiarele lor din Europea Centrală şi de Est în următorii ani. Sistemele bancare din această zonă vor trebui să se bazeze tot mai mult pe resursele atrase de pe plan local de la populaţie şi firme, în condiţiile în care nu au o piaţă a depozitelor matură, instrumentele economisirii pe termen lung sunt în stadiu embrionar.

Până la tranziţia la noul model de finanţare, băncile din ECE trebuie să facă faţă procesului de consolidare a capitalurilor, aflat în plină derulare în Zona euro. Liniile de credit generoase întinse în regiune în perioada de boom ar putea acum să nu mai fie reînnoite, lucru admis până şi de către oficialii BNR la sfârşitul anului trecut.

Fabio Mucci, Head of CEE & Poland Strategic Planning UniCredit, spune că, în scenariul de bază, riscurile sunt „administrabile” pentru regiune, care rămâne una atractivă pentru băncile străine, în condiţiile în care va continua să întoarcă randamente superioare Zonei euro în anii următori, însă la o rată de creştere mai mică.

România se află în fruntea plutonului de ţări cu cel mai mare risc de a fi afectate de procesul de deleveraging (dezîndatorare) din Zona euro, sistemului bancar de la noi atribuindu-se un risc ca băncile străine să îşi reducă expunerea la active de 5-10%. Aproximativ 23% din creditele acordate de către băncile din România sunt finanţate cu bani de la băncile mamă. Într-o situaţie similară cu cea a României se mai află şi Serbia, Bulgaria şi Croaţia, ţări în care băncile greceşti au cote importante. De altfel, spune Mucci în calculul făcut de către el pe baza datelor Autorităţii Bancare Europene, prezenţa băncilor greceşti – 16% din activele bancare din România – aduce în ecuaţie cel mai mare factor de risc.

În scenariul de bază, în perioada 2011-2015, creditul ar trebui să creacă cu o medie anuală de 6,4% în România. În cazul în care băncile mamă retrag 30% din finanţare în această perioadă, creditul ar urma să scadă cu o medie anuală de 2,1%, cea mai mare scădere din regiune. Deşi procentul poate să nu pară ridicat, România este profund dependentă de creditare, spune Mucci, care atribuie o şansă de numai 20% ca economia să-şi revină în lipsa creditării.

UniCredit estimează că economia României va creşte cu 1,4% în acest an, în timp ce creditul va creşte cu 3,4%, pe fondul unei îndatorări mai ridicate a companiilor.

 

Sursa grafic: UniCredit

DailyBusiness
O autostradă spectaculoasă va lega Comarnic de Brașov, cu investiții de 4 miliarde de euro!
Spynews
Ce s-a întâmplat, de fapt, înainte ca Silviu Prigoană să fie declarat decedat. Un martor a povestit în amănunt ce a pățit fostul soț al Adrianei Bahmuțeanu
Bzi.ro
Loredana Groza a pozat în lenjerie intimă excentrică! Reacțiile au fost extrem de dure: „La vârsta ei este dezgustător!” – GALERIE FOTO
Fanatik.ro
Ce pensie avea Silviu Prigoană! A murit la 60 ani, după ce își “asigurase bătrânețea”
Capital.ro
Șoc în lumea tenisului. Simona Halep a renunțat
Playtech.ro
Elena Udrea iese din închisoare? Familia abia o așteaptă acasă, ce decizie au luat magistrații.
DailyBusiness
Inflația atinge 4,7% în România! Serviciile explodează cu 7,6% în doar un an!
Adevarul
Patru țări europene ar putea fi următoarele pe lista lui Vladimir Putin
wowbiz.ro
Bursucu a vorbit cu Silviu Prigoană, cu câteva momente înainte ca afaceristul să se stingă din viață! Prezentatorul TV este în stare de șoc: „În momentul ăsta sunt în panică” | EXCLUSIV
Spynews
Silviu Prigoană a murit! Fostul soț al Adrianei Bahmuțeanu s-ar fi înecat cu mâncare într-un restaurant
Spynews
Scandal între Vlad Pascu și judecător, la ultimul proces! Ce l-a deranjat pe magistrat, după ce șoferul drogat a cerut arestul la domiciliu
Evz.ro
Românul care deține un record, după ce a antrenat patru naționale. Dat afară pentru că n-a intrat în vestiar din cauza mirosului
Ego.ro
Anamaria Prodan, de nerecunoscut. Brunetă și machiată strident, la nunta cu fostul soț FOTO
Prosport.ro
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
kanald.ro
A murit Silviu Prigoană, într-un restaurant din Bran! Afaceristul a căzut pe podea în timpul mesei
Cancan.ro
Cine este și cu ce se ocupă văduva lui Silviu Prigoană. Ce afacere deține Mihaela, de fapt
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Cutremur pentru UDREA. Judecătorii Instanței Supreme au anunțat acum câteva minute
StirileBZI
Toți românii cu mașini second-hand trebuie să știe asta: Acest document este obligatoriu de la 1 decembrie 2024
Prosport.ro
FOTO. Cum arată femeia cu care toți bărbații vor să aibă o relație
stirilekanald.ro
Declarația șocantă a unui martor care a văzut cum a murit Silviu Prigoană!
substantial.ro
Activiștii de mediu contestă tăierea unui brad vechi de 200 de ani pentru Vatican
MediaFlux
RĂSTURNARE DE SITUAȚIE privind moartea lui Silviu PRIGOANĂ! MĂRTURIA medicului care l-a RESUSCITAT infirmă zvonurile
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
A murit Silviu Prigoană… la numai 61 de ani