Este al doilea trimestru consecutiv când România are cea mai mare creştere economică anuală din UE, după ce în ultimele trei luni din 2013 România a înregistrat un avans al PIB-ului de 5,1%, notează Agerpres.
Eurostat a confirmat miercuri că în primul trimestru din 2014 Uniunea Europeană a înregistrat o creştere economică anuală de 1,4% iar zona euro un avans de 0,9%. Cel mai semnificativ ritm de creştere s-a înregistrat în perioada ianuarie-martie 2014 în România (3,8), Polonia (3,5%) şi Ungaria (3,2%) şi Marea Britanie (3,1%). Singurele scăderi s-au înregistrat în Cipru (minus 4,1%), Estonia (minus 1,5%), Grecia (minus 1,1%), Finlanda (minus 0,8%), Italia şi Olanda (ambele cu minus 0,5%). Nu au fost disponibile datele pentru Irlanda, Croaţia, Luxemburg, Malta.
În schimb, în perioada ianuarie-martie 2014 comparativ cu trimestrul patru din 2013, România a înregistrat cel mai redus ritm de creştere din UE (0,1%), o încetinire semnificativă faţă de avansul de 1,4% înregistrată în ultimele trei luni ale anului trecut. Chiar şi aşa, economia românească a înregistrat performanţe superioare Cehiei şi Franţei, ale căror economii au stagnat în primele trei luni ale acestui an.
La creşterea PIB, în trimestrul I 2014 faţă de trimestrul I 2013, au contribuit toate ramurile economiei, cu excepţia construcţiilor, activităţilor de intermediere financiară şi asigurări şi a activităţilor profesionale, ştiinţifice şi tehnice; activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport care, împreună, au avut o contribuţie negativă (-0,4%), scrie ECONOMICA.NET. Contribuţii pozitive mai importante au avut următoarele ramuri:
– Industria (+2,3%), cu o pondere de 29,7% la formarea PIB şi al cărei volum de activitate s-a majorat cu 7,9%;
– Comerţul cu ridicata şi cu amănuntul; repararea autovehiculelor şi motocicletelor; transport şi depozitare; hoteluri şi restaurante (+0,6%), cu o pondere de 12,5% la formarea PIB şi al cărui volum de activitate s-a majorat cu 5,4%;
– Informaţiile şi comunicaţiile (+0,3%), cu o pondere mai redusă la formarea PIB (4,3%) dar care au înregistrat o creştere semnificativă a volumului de activitate (7,4%);
– Impozitele nete pe produs (+0,8%), cu o pondere de 13,9% la formarea PIB şi al căror volum de activitate s-a majorat cu 5,5%.
Potrivit Eurostat, în perioada ianuarie-martie 2014 economia zonei euro a înregistrat o expansiune de 0,2%, de la 03% în trimestrul patru din 2013, în timp ce în Uniunea Europeană ritmul de creştere a încetinit la 0,3% de la 0,4% în ultimele trei luni ale anului trecut.
Cel mai semnificativ ritm de creştere trimestrial s-a înregistrat în perioada ianuarie-martie 2014 în Polonia şi Ungaria (ambele cu 1,1%), Danemarca (0,9%), Germania şi Marea Britanie (ambele cu 0,8%), iar cel mai semnificativ declin s-a înregistrat în Olanda (minus 1,4%), Estonia (minus 1,2%) Cipru şi Portugalia (ambele cu minus 0,7%). Nu au fost disponibile datele pentru Irlanda, Grecia, Croaţia, Luxemburg, Malta.
Institutul Naţional de Statistică a menţinut datele referitoare la creşterea economică înregistrată de România în primele trei luni din acest an, care a fost de 3,8%, comparativ cu perioada similară din 2013, şi de 0,1% raportat la ultimul trimestru al anului trecut.