„Conform datelor oficiale ale Comisiei Europene (la nivelul anului 2013 — n. r.), statele membre UE din Europa Centrală și de Est au printre cele mai mari niveluri de deficit în colectarea TVA-ului (dat de diferența dintre veniturile pe care bugetul statului ar trebui să le colecteze din TVA și veniturile pe care le colectează în realitate) ce se încadrează între 22,4% în Republica Cehă și 41,1% în România. Restul țărilor CEE (…) au, de asemenea, niveluri mari de deficit în colectarea TVA-ului, respectiv 24,4% (Ungaria), 26,7% (Polonia) și 34,9% (Slovacia)”, informează PwC.
RAPORTUL anual al Consiliului Fiscal: Eficienţa colectării impozitelor se menţine la un nivel scăzut
Potrivit comunicatului, în ultimii ani, câteva țări CEE, cum ar fi România, Slovacia, Polonia, au inițiat reforme ale administrațiilor fiscale, precum și programe de modernizare menite să reducă deficitul de colectare a TVA-ului.
Această problemă comună a regiunii costă bugetele de stat ale celor cinci țări CEE în jur de 27 de miliarde de euro anual.
„Dacă privim în perspectivă, această sumă este mult mai mare decât totalul veniturilor anuale obținute din taxe în Slovacia (21,8 miliarde de euro în 2013, conform datelor furnizate de OECD). În economia globalizată de astăzi, în care evazioniștii fiscali își pot schimba nestingheriți țările de rezidență pentru a profita de portițele legislative, devine esențial ca țările CEE să abordeze problema fraudei fiscale împreună, într-un mod coerent și coordonat. Prin urmare, țările CEE ar trebui să-și intensifice schimbul de bune practici și să conlucreze în lupta împotriva fraudei fiscale și în reducerea deficitului de colectare a TVA-ului”, a declarat Daniel Anghel, lider Impozite Indirecte CEE al PwC.
El a precizat că schemele de fraudare a TVA-ului folosite în trecut în țările europene occidentale sunt acum replicate în țările CEE.
„Așa numitele fraude de tip carusel și veriga lipsă au fost identificate în țările CEE în domenii precum: deșeuri de metal, industria agroalimentară, textile, componente IT, telefonie mobilă, imobiliare și retail. Din acest motiv, am prezentat în cadrul conferinței de astăzi experiența diferitelor state membre UE din Europa Centrală și de Est în lupta cu evaziunea fiscală și tipurile de măsuri legislative și instituționale care au funcționat cel mai bine în combaterea evaziunii și creșterea colectării TVA”, a adăugat Anghel.
Oficiali din cadrul ministerelor de finanțe și ale economiei din cinci țări din Europa Centrală și de Est (Republica Cehă, Ungaria, Polonia, România, Slovacia) au făcut apel la o abordare comună pentru combaterea fraudei de TVA și creșterea colectării veniturilor bugetare din TVA, în cadrul unei conferințe organizate joi de PwC în Budapesta.