Comisia Europeană anunță o îmbunătățire a transporturilor în statele membre UE, însă România se află pe ultimul loc în clasamentul ţărilor de pe Tabloul de bord.
Tabloul de bord reunește date provenite din diverse surse publice (precum Eurostat, Agenția Europeană de Mediu și Forumul Economic Mondial). Per ansamblu, statele membre au realizat progrese bune în comparație cu prima ediție a tabloului de bord, realizată în 2014.
Olanda se află pe primul loc în ediția din acest an, cu rezultate foarte bune la 16 categorii, urmate de Suedia, Finlanda, Marea Britanie și Danemarca. România se află pe ultimul loc (28) în Uniunea Europeană, în timp ce Ungaria este pe locul 20, Bulgaria se clasează pe locul 23, iar Polonia este pe locul 27.
‘Tabloul de bord din 2015 arată cât de dinamic este sectorul european al transporturilor. Sunt încântată să constat că s-au realizate progrese bune în raport cu anul trecut, de exemplu în ceea ce privește calitatea infrastructurii și deschiderea piețelor transportului feroviar de marfă. Tabloul de bord indică, de asemenea, ce mai trebuie făcut pentru a crea locuri de muncă în sectorul transporturilor sau pentru a îmbunătăți durabilitatea acestuia’, a declarat comisarul UE pentru Transporturi, Violeta Bulc.
În cazul României, tabloul de bord arată că la capitolul piața internă, România are cel mai mare grad de deschidere a pieței serviciilor feroviare din Europa, 56,8%. Cu toate acestea, pentru sectorul de pasageri cota de piață a celorlalți actori decât operatorul național este de doar 9,6%.
La capitolul investiții și infrastructură, calitatea infrastructurii de transport este foarte slabă (ultimul loc în UE în ceea ce privește calitatea drumurilor, locul 26 din 28 în ceea ce privește calitatea infrastructurii de transport aerian și locul 22 din 23 în ceea ce privește calitatea infrastructurii portuare). De asemenea, timpul mediu pentru import și export pe mare este cu două zile mai mare decât media din UE.
La capitolul uniune energetică și inovare, utilizarea de combustibili alternativi de către autoturismele noi în România este sub media din UE, chiar dacă a crescut de la 0,70% la 1,15%. De asemenea, România este mult sub media din UE în ceea ce privește electrificarea căilor ferate și cheltuielile private în cercetare și dezvoltare de către companiile de transport.
În sfârșit, la capitolul cetățeni (care include siguranța transportului rutier și feroviar, femeile angajate în transporturi și satisfacția consumatorilor față de diferitele moduri de transport), România a făcut progrese la îmbunătățirea siguranței rutiere, dar cu 91 de accidente rutiere la un milion de locuitori se află în continuare pe penultimul loc în UE. De asemenea, accidentele feroviare sunt mai mari decât media din UE. Ponderea femeilor angajate în transporturi este una din cele mai mici din UE. În schimb, satisfacția consumatorilor pentru transportul aerian este una din cele mai mari din UE (4/28), dar este scăzută pentru transportul feroviar (20/26).
Evidențiind domeniile care necesită investiții prioritare și măsuri de politică, tabloul de bord are ca obiectiv sa ajute statele membre să își îmbunătățească sistemele naționale de transport. Creșterea sustenabilității și a eficienței transporturilor în Europa contribuie la crearea unei uniuni energetice cu o politica prospectivă în domeniul schimbărilor climatice, precum și la aprofundarea pieței interne — două priorități ale Comisiei Europene.