Peste 236 de milioane de europeni au fost vaccinați până acum cu prima doză. Asta înseamnă 63,8% din populația adultă din Europa. Peste 163 de milioane de oameni au fost vaccinați cu schema completă, mai exact 44% din populația adultă din Europa.
Astfel, România se află mult sub nivelul de imunizare din Europa. Singura care are o campanie de vaccinare mai slabă decât România este Bulgaria.
Raportat la schema completă de vaccinare, cele mai multe țări europene au ajuns la 45-80%, în timp ce România abia a vaccinat 29% din populația adultă:
Țări precum Grecia sau Franța au decis să introducă obligativitatea vaccinării personalului medical. În tot acest timp, autoritățile române au anunțat că personalul medical nevaccinat va trebui să se testeze perioadic pe cheltuiala proprie. Potrivit metolodogiei aprobate de INSP, această obligație este valabilă în localitățile în care rata de infectare este peste 1,5 la mie și în unitățile sanitare care tratează pacienți infectați cu tulpina Delta a coronavirusului.
Deși datele sunt mai mult decât evidente, președintele Klaus Iohannis susține în continuare că în România campania de vaccinare a fost un succes.
„Noi, practic, am oprit pandemia. Acum, însă, prin faptul că avem așa puține cazuri nu mai avem un interes foarte mare pentru vaccinare. Deci avem un succes care cumva se vede într-o reducere a dorinței de vaccinare”, a declarat Iohannis.
„Cum ar fi să vaccinăm doar puțină lume și să ne trezim în octombrie sau noiembrie cu un al patrulea val, fiindcă virusul evoluează. Vedem că apar, la o lună, două, noi forme, mai agresive. Părerea mea sinceră este că fiecare român ar face bine să se vaccineze dacă nu vrea să ajungă la spital”, a adăugat Iohannis.
La rândul său, premierul Florin Cîțu a susținut că actuala campanie de vaccinare anti-Covid ”este un succes”, deși ne aflăm sub ținta de 5 milioane asumată de el însuși pentru luna mai.
Întrebat cine e vinovat pentru scăderea ratei vaccinării, Cîțu a spus: ”De ce să fie cineva vinovat? Dacă nu ar fi de succes, am fi avut încă restricții, rată foarte mare de infectare, persoane internate la ATI. În orașe și municipii, unde e aglomerare mare, rata de vaccinare e peste 50%. Poate că o explicație e că avem populație rurală 44%. Succesul campaniei se măsoară în ceea ce se întâmplă cu pandemia. România a fost prima țară care a relaxat condițiile. Dar mergem și în partea rurală. Acum, românii trebuie să fie și responsabili, mai ales când avem vaccin pentru toată lumea”.