România consemnează 1.131 de focare de pestă porcină africană. Peste 350.000 de porci au fost eliminaţi

Pesta porcină africană (PPA) evoluează la această dată în 295 de localităţi din 18 judeţe, cu un număr de 1.131 focare, dintre care 18 în exploataţii comerciale, şi 381 de cazuri la mistreţi, informează, vineri, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).
Alina Costache
07 dec. 2018, 16:36
România consemnează 1.131 de focare de pestă porcină africană. Peste 350.000 de porci au fost eliminaţi

În total, au fost eliminaţi 362.648 de porci afectaţi de boală, iar 8.187 de proprietari au fost despăgubiţi până la data de 7 decembrie 2018. Valoarea totală a plăţilor a ajuns la 207,999 milioane de lei.

„Prin aplicarea eficientă a măsurilor de combatere a PPA, au fost stinse până la această dată 12 focare în judeţul Satu Mare şi singurul focar din judeţul Dâmboviţa. De asemenea, unitatea de procesare a cărnii aparţinând societăţii Carniprod SRL şi-a reluat activitatea, în data de 14.08.2018”, potrivit unui comunicat al ANSVSA.

Pesta porcină africană evoluează astfel: în judeţul Satu-Mare – şase focare în gospodăriile populaţiei şi 19 cazuri la mistreţi, judeţul Bihor – 47 de focare în gospodăriile populaţiei şi un caz la mistreţ, judeţul Sălaj – patru cazuri la mistreţi, judeţul Tulcea – 570 de focare (dintre care cinci focare la exploataţii comerciale şi un focar la o exploataţie de tip A) şi 91 de cazuri la mistreţi, judeţul Brăila – 120 de focare (dintre care 11 focare la exploataţii comerciale) şi două cazuri la mistreţi, judeţul Constanţa – 88 de focare în gospodăriile populaţiei şi patru cazuri la mistreţi, judeţul Ialomiţa – 125 de focare în gospodăriile populaţiei şi 33 de cazuri la mistreţi, judeţul Galaţi – 16 focare în gospodăriile populaţiei şi şapte cazuri la mistreţi, judeţul Ilfov – 10 focare în gospodăriile populaţiei, judeţul Călăraşi – 100 de focare (dintre care un focar la o exploataţie comercială) şi 24 de cazuri la mistreţ, judeţul Buzău – şase focare în gospodăriile populaţiei şi un caz la mistreţ, judeţul Giurgiu – 26 de focare în gospodăria populaţiei şi 11 cazuri la mistreţ, judeţul Teleorman – şapte focare în gospodăria populaţiei şi 184 cazuri la mistreţi, judeţul Maramureş – trei focare în gospodăria populaţiei, judeţele Vrancea, Dolj şi Argeş – câte un focar în gospodăria populaţiei, judeţul Olt – patru focare în gospodăria populaţiei.

Prezenţa virusului PPA în România a fost semnalată pentru prima oară pe 31 iulie 2017, în judeţul Satu-Mare.

„Evoluţia bolii este în permanentă monitorizată, prin examene clinice şi de laborator, iar zilnic se analizează situaţia existentă, se aplică măsuri şi se întreprind acţiuni în funcţie de circumstanţe. ANSVSA solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei. Acţiunile autorităţilor sunt conjugate şi întreprinse pentru a gestiona eficient focarele de boală, pentru a le lichida cât mai rapid şi pentru a împiedica răspândirea bolii. Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA judeţeană. Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie. Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel economic şi social”, afirmă ANSVSA.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, că România primeşte de la Comisia Europeană (CE) un grant în valoare de 34,27 milioane de euro pentru rambursarea a 75% din costurile de combatere a pestei porcine africane.

„Comisia Europeană a decis să acorde României un grant în valoare de 34.278.750 euro pentru rambursarea costurilor de combatere a pestei porcine africane în România. Decizia CE (SANTE/EM/AH 2018/ASF/RO) privind contribuţia UE reprezintă rambursarea a 75% din costurile eligibile pe care România le-a angajat pentru măsurile de urgenţă în cazul pestei porcine africane, începând cu 18 iunie 2018”, a spus Petre Daea.

El menţionat că valoarea costurilor eligibile estimate de CE pe care România le-a angajat în 2018 pentru măsurile de urgenţă, în urma datelor transmise de autorităţile române, se ridică la 45,705 milioane de euro, iar grantul reprezintă 75% din aceste sume.

„Valoarea costurilor estimate de către CE este de 45,705 milioane de euro, în urma datelor transmise de noi, iar 75% din această sumă o primim de la Uniunea Europeană. Banii vor veni în scurt timp şi se vor da prin Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA)”, a mai spus şeful MADR.

DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Andreea Esca a întors toate privirile, cu o rochie cu un decolteu îndrăzneț! A prezentat o gală caritabilă – FOTO
Fanatik.ro
Ingredientul pe care să-l pui în salata de boeuf dacă vrei să nu-ți pice greu. Îi va da și un gust mai bun
Capital.ro
Lovitură pentru Călin Georgescu. Decizia luată chiar acum de judecătorii Curții de Apel
Playtech.ro
Doi vloggeri britanici au rămas uimiți după ce au vizitat Bucureștiul. Cel mai mult le-a placut...
DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Adevarul
Cuvintele greu de reprodus pe care Makaveli i le adresa Dianei Șoșoacă, înainte să-i devină consilier: „Javră penală”, „Cine te crezi, șomâldoaco?”
wowbiz.ro
Raluca Pastramă, însărcinată după divorțul de Ibrahim Ibru?! „Emoții multe, de toate felurile”
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Cea mai proastă veste a sfârșitului de an. Se umblă la bani
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Le-ai văzut? Ele sunt cele două surori de 13 și 15 ani din Mehedinți care au dispărut de acasă în prag de sărbători! Familia le caută cu disperare
Cancan.ro
Când a descoperit Mircea Diaconu că suferă de cancer. A ținut totul... Fiica lui rupe tăcerea
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Demisie! Cutremur în România în cursa prezidențială: Mi-a fost bine acești 10 ani
StirileBZI
Curtea Constituțională a decis impozitarea pensiilor cu 10%!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Alex a pierit în cumplitul accident din Gorj, la doar 26 de ani. Tânărul conducea chiar dacă avea permisul suspendat
substantial.ro
Judecătoria Mangalia schimbă încadrarea juridică în dosarul lui Vlad Pascu
MediaFlux
MAJORARE de PENSIE, după SĂRBĂTORI. Lista CREȘTERILOR de venituri, din IANUARIEI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Orașul în care ninge toată săptămâna. Crăciun cu ciclon!