România, cu un pas înainte. Statul va fi capabil să știe ce telefoane au toți românii, din 2025. Care este scopul

Operatorii de telefonie mobilă vor fi obligați să transmită, până în data de 8 ianuarie 2025, către arbitrul telecom (ANCOM), date despre toate telefoanele conectate la rețea și nu numai. Vezi mai jos toate detaliile.
Filip Stan
04 iul. 2024, 20:18
România, cu un pas înainte. Statul va fi capabil să știe ce telefoane au toți românii, din 2025. Care este scopul

Operatorii de telefonie mobilă vor fi obligați să transmită, până în data de 8 ianuarie 2025, către arbitrul telecom (ANCOM), date despre toate telefoanele conectate la rețea, precizând denumirea producătorului, a terminalului și versiunea sistemului de operare, potrivit unui act publicat miercuri miercuri în Monitorul Oficial.

Citește și Companiile care au făcut oferte către Poşta Română pentru achiziţionarea de tehnologie necesară scanării cardurilor de energie

Această măsură vine în contextul introducerii tehnologiei IP pentru transmiterea de date când se sună la 112 de pe telefoanele 4G și 5G, care va permite localizarea mai bună a apelurilor de urgență.

Astfel, noile modificări adoptate de Autoritatea de reglementare în comunicații (ANCOM) vizează schimbări tehnice la modul cum se transmit datele din rețelele operatorilor de telefonie mobilă către Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS), care este administratorul sistemului 112, atunci când cineva sună să anunțe o urgență.

Scopul? Localizarea mai bună a celor care sună la 112, cu o precizie de câțiva metri, prin preluarea datelor din telefoanele mobile de tip smartphone, nu doar a informațiilor din rețea.

„Această decizie deschide calea utilizării de servicii multimedia de comunicații de urgență, prin intermediul comunicațiilor pe suport IP.
Cu titlul de exemplu, se pot astfel implementa servicii de conversație totală – utilizatorii pot trece liber între comunicarea vocală, text, video și alte medii, în funcție de preferințele și nevoile lor în timp real.

Prevederile privind serviciile de comunicații de urgență multimedia, bazate pe voce, text și video prin tehnologia cu comutare de pachete, ce vor fi puse la dispoziția apelanților la 112, au termen de implementare 2027”, au precizat oficialii ANCOM, conform Hotnews.ro.

Aceste modificări tehnice au loc în contextul închiderii rețelelor 3G și, ulterior, a rețelelor 2G, complementar cu dezvoltarea rețelelor 4G și 5G care folosesc tehnologia IP pentru a transmite date și vor facilita utilizarea acestei tehnologii pentru preluarea apelurilor la 112 și a informațiilor de localizare corespunzătoare pentru apelurile inițiate din rețelele de nouă generație.

„Îmbunătățiri privind localizarea apelurilor la 112 vor putea fi resimțite pe măsură ce sunt implementate, la nivel național, noile soluții de localizare stabilite anul trecut prin legislație primară, pentru apeluri mobile inițiate din rețele 2G/3G/4G.

Pentru a se obține o localizare cât mai exactă, ar fi util ca utilizatorul să dețină un dispozitiv de tip „smartphone” cu acces la servicii de internet”, au declarat pentru HotNews.ro oficialii ANCOM.

Se va asigura și accesul persoanelor cu dizabilități la serviciile de urgență în condiții echivalente cu cele de care beneficiază ceilalți utilizatori.

Interconectarea bazată pe comutarea de circuite va mai fi folosită o perioadă ca soluție de rezervă, până la migrarea totală a transmiterii apelurilor de urgență la noile tehnologii.

Prima transmitere a informațiilor trebuie făcută până la data de 8 ianuarie 2025

Telefoanele inteligente cu funcționalități avansate contribuie în mod radical la o mai bună localizare.

În acest sens, decizia stabilește și o nouă obligație a operatorilor mobili de a transmite de două ori pe an către ANCOM o situație statistică cu terminalele conectate la rețea, una până la data de 30 iunie, iar cealaltă până la data de 31 decembrie.

Operatorii trebuie să transmită o situație statistică cu terminalele conectate la rețea, precizând denumirea producătorului, denumirea terminalului și versiunea sistemului de operare a terminalului (în măsura în care furnizorul are acces la informația de versiune), precum și anumite capabilități ale acestora (VoLTE, 4G, 5G, GNSS).

Prima transmitere a acestor informații trebuie făcută până la data de 8 ianuarie 2025, pentru o dată inclusă în perioada 1 august 2024-30 decembrie 2024, conținând datele disponibile la acel moment.

Te-ar putea interesa și Mașinile electrice „distrug suflete”. De ce aleg șoferii să se întoarcă la autoturismele clasice: „A fost cea mai proastă mașină pe care am avut-o”

Aceste informații vor fi utilizate pentru evaluarea dinamică, prin statistici, a procentajului terminalelor din piață capabile de localizări performante, subliniază autoritatea de reglementare în telecomunicații.

Spynews
Știrile Antena Stars. Ce spune Ilie Năstase despre presupusa despărțire dintre el și Ioana Năstase! Mai formează sau nu un cuplu: ”E păcat că...” / VIDEO
Bzi.ro
Lovitură dată de ProTV! Gina Pistol va prezenta MasterChef!
Fanatik.ro
Cum arată gara SF din Germania. Foarte mulți români lucrează aici. Așa putea să fie și Gara de Nord din București
Capital.ro
Decizie pentru românii cu permis de conducere. Statul schimbă legea. Se întâmplă chiar a doua zi
Playtech.ro
SCANDAL! Loredana Groza s-a făcut de RÂS! Imaginile ȘOC pe care le vrea ȘTERSE urgent
DailyBusiness
Anunțul momentului despre facturile românilor! Ce se întâmplă cu prețul energiei electrice?
Adevarul
EXCLUSIV Dovezile bombei ecologice de la un depozit de deșeuri din Argeș: pârâu poluat și niveluri de amoniu depășite de peste 800 de ori
Spynews
Pedeapsă mai mare pentru tânăra care și-a ucis cea mai bună prietenă și i-a abandonat trupul într-un parc, sub o bancă. Decizia Curţii de Apel Constanţa
Spynews
Laurențiu Reghecampf ar fi deranjat că Anamaria Prodan ar locui cu Ronald Gavril în casa familiei, în care el ar fi proprietar: ”Să stea copilul” / VIDEO
Evz.ro
O altă veste a căzut ca un trăsnet. Șoferii din România se vor înfuria
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din sutien! Mădălina Ghenea, poziții de INFARCT în dormitor, s-a văzut TOT
Prosport.ro
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de tras palme între femei!
wowbiz.ro
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?
Cancan.ro
Caz rarisim! El este elevul care a luat cea mai mică notă din România, la Evaluarea Națională 2024
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
Când vor avea loc alegerile parlamentare și prezidențiale. Coaliția a anunțat datele
Capital.ro
Amendă de 5.000 de lei. Este interzis prin lege. Șoferii vor fi filmați
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așaa arată tânăra care primește orice dorește
stirilekanald.ro
„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a
substantial.ro
Vasile Bănescu se retrage din funcția de coordonator al Biroului de presă al Patriarhiei Române
MediaFlux
JOE BIDEN, anunț privind RETRAGEREA! CUTREMUR în SUA
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!