În anul 2022, producția de cârnați în România a generat o valoare adăugată de 0,9 miliarde de euro, plasând țara pe locul al treilea în Uniunea Europeană în acest domeniu. Această performanță a fost dezvăluită de cel mai recent raport al Eurostat privind industria alimentară. Polonia s-a clasat pe primul loc, cu o valoare generată de 2,4 miliarde de euro, urmată de Austria, unde producția de cârnați a adăugat 1,1 miliarde de euro.
Citește și: Trucul genial prin care să faci cârnaţi de casă de Crăciun. Ai nevoie doar de apă şi o sticlă de Cola VIDEO
Acest raport evidențiază faptul că în 2021, România nu figura printre marii producători de cârnați, cu Polonia, Slovacia, Ungaria, Slovenia și Letonia dominând topul. Însă, în 2022, cârnații au devenit singurul produs alimentar care s-a remarcat în Europa prin valoarea adăugată creată.
Într-o altă notă, în 2021, industria berii a generat cea mai mare valoare adăugată în România, cu un total de 1,1 miliarde de euro, plasând țara pe același nivel cu Cehia și Portugalia în acest domeniu.
Studiul Eurostat indică că, în 2022, în Italia, Franța, Grecia și Estonia, brânza neprocesată a generat cele mai mari venituri, în timp ce în Cehia și Croația, industria berii a înregistrat cel mai ridicat nivel al valorii producției în cadrul produselor alimentare și băuturilor.
De asemenea, Germania a fost singura țară care a raportat că pâinea proaspătă a generat cele mai mari venituri în rândul produselor alimentare, în timp ce datele din Irlanda și Suedia indică cel mai ridicat nivel de producție pentru carne de vită proaspătă sau refrigerată.
Citește și: Decebal, porcul gigant de 423 kg, a ajuns sub formă de cârnaţi şi caltaboşi la familii amărâte