AVERTIZARE METEOROLOGICĂ COD GALBEN
Interval de valabilitate: 22 iunie, ora 15 – 23 iunie, ora 10
Fenomene vizate: instabilitate atmosferică
În intervalul menționat, în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, precum și în jumătatea de nord a Moldovei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică. Aceasta se va manifesta prin averse, intensificări de scurtă durată ale vântului (rafale de 50…70 km/h), vijelii, grindină și descărcări electrice. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 15…25 l/mp și izolat de peste 30…40 l/mp.
Duminică vor fi manifestări de instabilitate atmosferică, local în jumătatea de nord a țării și izolat în rest, anunță ANM.
COD PORTOCALIU
Interval de valabilitate: 22 iunie, ora 15 – 23 iunie, ora 6
Fenomene vizate: instabilitate atmosferică accentuată
În intervalul menționat, în Crișana, Maramureș, local în Banat și Transilvania, precum și în nord-vestul Moldovei vor fi perioade cu vijelii puternice, cu viteze la rafală în general de 70…90 km/h, grindină de medii și mari dimensiuni, averse torențiale și descărcări electrice. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 25…40 l/mp și izolat peste 50 l/mp.
AVERTIZARE METEOROLOGICĂ COD GALBEN
Interval de valabilitate: 22 iunie
Fenomene vizate: val de căldură, disconfort termic ridicat
Valul de căldură se va menține în Maramureș, nordul Crișanei, nordul Transilvaniei, dar se va extinde și în Moldova, estul Munteniei și Dobrogea continentală, regiuni unde se vor înregistra temperaturi maxime în general între 32 și 34 de grade. Disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa în jurul pragului critic de 80 de unități.
COD PORTOCALIU
Interval de valabilitate: 22 iunie
Fenomene vizate: val de căldură persistent, caniculă, disconfort termic accentuat
Valul de căldură va persista și se va intensifica ușor în Banat, sudul Crișanei, cea mai mare parte a Transilvaniei și local în Oltenia și Muntenia, unde se vor înregistra temperaturi cu mult mai ridicate pentru această dată. Maximele se vor situa în general între 34 și 37 de grade, va fi caniculă și disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Local noaptea va fi tropicală, cu temperaturi minime ce se vor situa în jurul valorii de 20 de grade.
COD ROȘU
Interval de valabilitate: 22 iunie
Fenomene vizate: val de căldură persistent și intens, caniculă, disconfort termic deosebit de accentuat
Zone afectate: județele Dolj, Olt, Teleorman și sudul județelor Vâlcea și Argeș
În județele Dolj, Olt, Teleorman și sudul județelor Vâlcea și Argeș, valul de căldură va fi persistent și intens, iar temperaturile vor fi deosebit de ridicate pentru a patra zi consecutiv. Temperaturile maxime vor fi de 38…39 de grade, iar cele minime se vor situa în jurul a 20 de grade (noapte tropicală). Va fi caniculă și disconfort termic deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.
Citește și: Canicula ajunge și la munte! Pe Transfăgărășan s-au înregistrat peste 30 de grade
AVERTIZARE METEOROLOGICĂ
COD GALBEN
Interval de valabilitate: 23 iunie
Fenomene vizate: val de căldură, disconfort termic ridicat
Valul de căldură se va menține, dar va diminua ca intensitate în Banat, sudul Transilvaniei și centrul Moldovei. În aceste regiuni se vor înregistra temperaturi maxime în general între 31 și 33 de grade. Disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa în jurul pragului critic de 80 de unități.
COD PORTOCALIU
Interval de valabilitate: 23 iunie
Fenomene vizate: val de căldură persistent, caniculă, disconfort termic accentuat
Valul de căldură se va intensifica în cea mai mare parte a Munteniei, în sudul Moldovei și local în Oltenia, regiuni în care se vor înregistra temperaturi deosebit de ridicate pentru această dată. Maximele se vor situa în general între 34 și 37 de grade, va fi caniculă și disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități
Local noaptea va fi tropicală, cu temperaturi minime ce se vor situa în jurul valorii de 20 de grade.
COD ROȘU
Interval de valabilitate: 23 iunie
Fenomene vizate: val de căldură persistent și intens, caniculă, disconfort termic deosebit de accentuat
Zone afectate: județele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, în sudul județelor Vâlcea, Argeș și Dâmbovița, precum și în municipiul București
În județele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, în sudul județelor Vâlcea, Argeș și Dâmbovița, precum și în municipiul București, valul de căldură va fi persistent și intens, iar temperaturile vor fi deosebit de ridicate, pentru a cincea zi consecutiv. Temperaturile maxime vor fi de 38…39 de grade, iar cele minime, se vor situa în jurul a 20 de grade (noapte tropicală). Va fi caniculă și disconfort termic deosebit de accentuat, iar indicele temperaturăumezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.
Notă: la începutul săptămânii viitoare, valul de căldură se va restrânge către regiunile sudice.
PROGNOZĂ METEOROLOGICĂ PENTRU INTERVALUL 22.06.2024 ORA 10:00 – 23.06.2024 ORA 10:00
Valul de căldură se va intensifica. Vremea va fi caniculară, cu disconfort termic accentuat și indice temperatură umezeală (ITU) de peste 80 de unități. Cerul va fi mai mult senin, cu înnorări trecătoare seara și la începutul nopții. Vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximă va fi de 36…37 de grade, iar cea minimă de 17…19 grade.
PROGNOZĂ METEOROLOGICĂ PENTRU INTERVALUL 23.06.2024 ORA 10:00 – 24.06.2024 ORA 10:00
Valul de căldură va fi intens și persistent. Vremea va fi caniculară, cu disconfort termic accentuat și indice temperatură umezeală (ITU) de peste 80 de unități. Cerul va fi variabil, mai mult senin dimineața și noaptea. Vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 38 de grade, iar cea minimă va fi de 18…20 de grade.
Un nou val de praf saharian ajunge în România
Un nou val de praf saharian ajunge sâmbătă în România. Până luni masa de aer încărcată cu particule de praf saharian se va deplasa dinspre vest-nord-vest către est-sud-est.
„În perioada 22 iunie ora 12 – 24 iunie ora 12, circulaţia aerului, predominant sud-vestică, va favoriza avansul dinspre nordul Africii a unei mase de aer încărcată cu particule de praf de origine sahariană, către sud-estul Europei şi deasupra României”, anunţă Administraţia Naţională de Meteorologie.
Depunerile de praf vor putea fi observate îndeosebi în zonele şi în intervalele în care va ploua.
„Pe parcursul zilelor de sâmbătă, duminică şi luni (22 – 24 iunie), masa de aer încărcată cu particule de praf saharian se va deplasa dinspre vest-nord-vest către est-sud-est. Din a doua parte a zilei de luni (24 iunie), aceasta se va îndepărta de ţară”, se menţionează în finalul comunicatului.