Din 2007, peste 11.000 de medici au părăsit sistemul nostru sanitar, nemulţumiţi de salarii şi de condiţiile de muncă. Ca şi cum nu ar fi auzit sirena salvării, Ministerul Sănătăţii se face că pansează cu medici de împrumut. Doctori din India, Pakistan sau Filipine ar putea fi aduşi ca să acopere deficitul de personal. Este greu de crezut că medicii din lumea a treia vor lăsa sărăcia lor, pentru săracia noastră. Ministerul Sănătăţii stă cu stetoscopul la gât, deşi nu ştie să consulte, de vreme ce de atâţia ani nimeni din minister nu a găsit o soluţie pentru ca medicii noştri să salveze românii simplii în ţara lor, nu românii cu bani în alte ţări.
Este ora prânzului. Pe holurile camerei de gardă a Spitalului Universitar din Capitală este agitaţie. Zeci de pacienţi au fost deja consultaţi, alţii îşi aşteaptă rândul. Medicii nu au timp de pierdut, aici fiecare secundă contează în lupta pentru viaţă. Într-o zi obişnuită, aici vin să ceară ajutorul peste 600 de persoane.
Pentru medicul Marilena Băluţă ziua de muncă este lungă. Este specialist UPU de patru ani. Deşi lucrează într-o secţie ultramodenă, cu aparatură de ultimă generaţie, efortul depus pentru a ţine locul colegilor plecaţi din sistem este fantastic. Iar cel mai mult au de suferit pacienţii.
România are 223 de medici la suta de mii de locuitori, de două ori mai puţini decât Austria, ţară cu cea mai bună structură medicală din UE. Conform unei analize a EconText privind numărul de medici raportat la populaţie în statele europene, ţara noastră ocupă locul 25, în timp ce Bulgaria se afla pe locul cinci, cu 370 de medici.