România de poveste: Stolnici, ultimul aristocrat al unei vechi familii boiereşti VIDEO

La cei optzeci şi opt de ani şi-a păstrat din înţelepciunea, optimismul şi modestia, care-i dau un aer boem. Nu a încercat niciodată să iasă în evidenţă prin lucruri materiale şi consideră că nu trebuie să faci un efort deosebit pentru a fi considerat o elită a zilelor noastre. Cu o eleganţă discretă am păşit în universul ultimului aristocrat al unei vechi familii boiereşti.
Romania TV
25 feb. 2012, 21:48
România de poveste: Stolnici, ultimul aristocrat al unei vechi familii boiereşti VIDEO

Povestea începe la gura unei sobe, vechi de peste o sută de ani, care păstrează parcă din nobleţea acelei perioade.

Constantin Bălăceanu Stolnici este poate, ultimul boier al acestui secol. Provine dintr-o veche familie boierească, cu o tradiţie de peste şapte sute de ani. Mai sunt Cantacuzini, mai sunt câteva familii, dar majoritatea au dispărut pe parcurs pentru că marile familii se epuizează la un moment dat. Altele au emigrat în timpul comunismului şi au rămas în străinătate, altele au pierit în închisorile şi în lagărele comuniste. El a ales să rămână însă, alături de familie și prieteni, păstrându-şi tradiţiile.

A avut acces la cultură încă din copilărie, pe care şi-a petrecut-o la Stolnici, în conacul boieresc în care a crescut. Conacul vechi îl făcuse banul Bălăceanu în secolul al XVII-lea şi începutul secolului al XVIII-lea, dar era mobilat modern, cu mobilier care făcea parte din tradiţiile interioarelor româneşti, după ce ne-am europenizat. Era mobilier modern, cu tablouri de familie, cu portrete, cu picturi făcute de către mari pictori care toate au fost luate, distruse şi arse de către comunisti.

Şi cel mai preţios lucru era biblioteca, o bibliotecă începută de banul Bălăceanu, cu cărţi din 1700 şi ceva şi care s-au acumulat în decursul secolelor şi toată a fost arsă, dar în care găseai literatură mare, europeană, ceea ce dovedeşte nivelul cultural pe care-l aveau elitele româneşti, chiar şi la sfârşitul perioadei fanariote, până în epoca noastră. Aceleaşi cărţi impresionante le regăsim şi în casa din Bucureşti.

Fiecare colţ al încăperii, fiecare obiect, fiecare pictură poartă accentele familiei Bălăceanu. Iar fiecare în parte are o poveste. „Toate tablourile acestea de pe scară sunt pictate de mine, pentru că originalele au fost distruse de către comunişti. Pictura îmi place, fotografia mi-a plăcut foarte mult. Cinematografia, fac filme, mai mult cu aspect documentar, nu aspect anecdotic”, a declarat, la România de poveste, Bălăceanu Stolnici.

A crescut cu guvernante vieneze. Ele au fost primele care i-au descifrat primele taine ale culturii, pe care în timp o va aprofunda, până aproape de perfecțiune.

„Ce-mi aduc aminte e că de când mă ştiu eu am vrut să mă fac medic. Şi a fost o alegere bună pentru că mi-a plăcut medicina, am făcut-o bine, am avut o carieră care a fost considerată drept foarte bună”, a adăugat Stolnici.

Recunoaşte că în prezent e greu sa spună ce-i place mai mult să facă. E om de ştiinţă, medic neurolog, pionier în domeniul neurociberneticii, profesor de neuropsihologie, membru de onoare al Academiei Române şi unul din fondatorii antropologiei fizice şi culturale. A publicat peste 300 de lucrări ştiinţifice şi 28 de cărţi şi monografii, nouă dintre acestea fiind de antropologie culturală.

La vârsta venerabilă pe care o are, îşi păstrează din eleganţa vestimentară a unui veritabil aristocrat, iar activităţile sale de zi cu zi nu au trecut decât proba timpului, modul de viaţă a rămas neschimbat. Academicianul Bălăceanu Stolnici nu are regrete. Chiar dacă bunele maniere sunt „de pe vremea bunicii”, discuția cu domnul Bălăceanu Stolnici, are ceva din parfumul unic al vremurilor de odinioară. Parfum, pe care, rareori îl simți azi, într-o Românie închistată și rătăcită printre non valori.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Orașul mare din Europa care a fost asaltat de români. Au ajuns a doua comunitate ca mărime și puțini vor să se mai întoarcă în țară: “Ne-au primit foarte frumos, cu multă căldură”
Capital.ro
Se montează obligatoriu pe mașini. Regulă nouă UE, aplicabilă din ianuarie 2026. Șoferii vor controla direct
Playtech.ro
Care sunt drepturile soțului supraviețuitor la moștenire. Ce spune legea
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Lovitură masivă pentru Trump: Un gigant auto japonez își mută producția în afara SUA, ca urmare a tarifelor impuse
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Paștele Blajinilor: sfaturi ale preoților pentru o pomenire adevărată – rugăciune, nu mese festive la cimitir
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
Avertizări de Cod Galben în toată țara. Vremea se schimbă radical între 25 și 27 aprilie
Cancan.ro
NU E BANC! Câți lei câștigă lunar un livrator de mâncare în Timișoara: 'Lucrez de luni până joi, 12 ore pe zi'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Banii de care trebuie să te ferești în România. Avertismentul Băncii Centrale: Sunt ușor de detectat
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Maria a murit de Paște, la slujba de Înviere. Femeia s-a prăbușit la pământ, în biserică. Ce i-a spus preotului înainte să moară: "Tare greu mi-a fost să ajung astăzi la biserică"
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Planul secret al lui Trump să destrame Uniunea Europeană. A făcut deja primul pas
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
CFR Călători îl primește și pe „Constantin Brâncuși“, a patra locomotivă modernizată de Softronic. Cum arăta înainte