România e singura ţară din Europa în care elevii poartă mască la orele de sport, după cum a declarat Sorin Cîmpeanu care s-a arătat deranjat de întârzierea cu care se ajunge la concluzie între Ministerul Educaţiei şi Ministerul Sănătăţii privind purtarea măştii la şcoală, în timpul orelor de sport.
„Mă deranjează întârzierea cu care ajungem la o concluzie comună – Ministerul Educaţiei şi Ministerul Sănătăţii – cu privire la obligativitatea purtării măştii pe timpul orelor de Educaţie Fizică. Suntem în continuare singura ţară din Europa care avem această obligaţie de purtare a măştii în timpul orelor de Educaţie Fizică”, a spus ministrul Educaţiei, la postul Realitatea PLUS, conform Mediafax.
Sorin Cîmpeanu a explicat că a văzut studii realizatede medici care demonstrează neajunsurile pe care purtarea măştii le aduce elevilor în timpul activităţilor ce presupun efort fizic.
Încă de la redeschiderea şcolilor, pe 8 februarie, ministrul Educaţiei a anunţat că elevii care participă la cursuri în scenariul verde sunt obligaţi să poarte mască de protecţie în timpul orelor de sport.
„Da, este o cerinţă a celor din domeniul sănătăţii să se desfăşoare cu masca. Până la urmă, ultimul cuvânt l-au avut cei din domeniul sănătăţii şi, punând în balanţă şi plus şi minus, a reieşit că există obligativitatea purtării măştii inclusiv la orele de educaţie fizică”, a explicat Sorin Cîmpeanu.
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, şi Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, s-au contrazis pe subiectul purtării măştii de protecţie în timpul orelor de Educaţie Fizică. În timp ce Ministerul Sănătății dorea ca toți copii să poarte mască, inclusiv cei cu vârste de până în 5 ani, cei de la Ministerul Educației s-au opus categoric.
Potrivit ordinului, masca de protecţie trebuie purtată în orice spaţiu public închis, spaţii comerciale, mijloace de transport în comun şi la locul de muncă, pe toată durata prezenţei în oricare din spaţiile închise ale incintei.
În funcţie de evaluarea riscului, efectuată de medicul de medicina muncii al unităţii, pot exista unele excepţii, de la purtatul măştii, în conformitate cu dispoziţiile cuprinse la subpct 2, Pct.I din Anexa Ordinului 874/81/2020, astfel:
a) angajatul este singur în birou
b) persoana suferă de boli care afectează capacitatea de oxigenare;
c) persoana desfăşoară activităţi fizice intense şi/sau în condiţii de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută etc.);
d) prezentatorii TV şi invitaţii acestora, cu condiţia respectării distanţei de 3 metri între persoane;
e) copiii cu vârsta mai mică de 5 ani.
Persoanele alergice la materialele din care sunt confecţionate măştile pot purta măşti confecţionate din alte materiale decât cele la care se ştiu alergice sau alte forme de protecţie (de exemplu viziere).
Persoanele cu afecţiuni respiratorii cronice cu capacitate redusă de oxigenare au un risc crescut de a dezvolta forme severe de COVID -19 şi de aceea este recomandată participarea lor on-line la activităţile didactice in locul prezenţei fizice fără mască.
Astfel, din dispoziţiile legale mai sus menţionate, rezultă că excepţiile se aplică în funcţie de evaluarea riscului efectuat de medicul de medicina muncii al unităţii, sau de medicul curant pentru persoanele ce prezintă alergii.”, se arată în comunicat.
Citeşte şi: Elevii ar putea fi verificaţi în şcoli cu teste bazate pe salivă. Anunţul ministrului Educaţiei