România Educată: 12 unităţi de învăţământ din Sibiu nu au autorizaţie de la ISU

Autorităţile din România fac proiecte peste proiecte, dar anul şcolar începe tot cu WC-ul în fundul curţii şi cu autorizaţii de funcţionare lipsă din cauza condiţiilor.
Filip Stan
30 aug. 2022, 12:53
România Educată: 12 unităţi de învăţământ din Sibiu nu au autorizaţie de la ISU

România Educată. Cele mai multe unităţi de învăţământ din judeţ fără autorizaţie ISU de securitate la incendiu se află în municipiul Sibiu, fiind vorba despre unul dintre cele mai bune colegii naţionale, „Samuel von Brukenthal”, aflat chiar în centrul istoric al oraşului, două şcoli gimnaziale şi două grădiniţe, informează un raport al Inspectoratului Şcolar Judeţean prezentat marţi, la Colegiul Prefectural.

Copiii amărâţi trebuie să aducă dosar cu şină pentru a primi tichetele sociale. Banii de rechizite nu ajung înainte de începerea şcolii
„Nu deţin autorizaţie I.S.U. – 12 unităţi de învăţământ (2 învăţământ preşcolar, 8 nivel primar/gimnazial, 2 nivel liceal/profesional). (…) Grădiniţa cu Program Prelungit ‘Grădiniţa lui Mikey’ Sibiu, Grădiniţa cu Program Prelungit ‘Disney’ Sibiu, Şcoala Gimnazială ‘Ion Luca Caragiale’ Sibiu, Şcoala Gimnazială Ocna Sibiului, Şcoala Gimnazială Aţel, Şcoala Gimnazială ‘Ilie Micu’ Ludoş, Şcoala Gimnazială Biertan, Şcoala Gimnazială ‘Radu Selejan’ Sibiu, Şcoala Gimnazială Nr. 2 Cisnădie, Şcoala Gimnazială Hoghilag, Liceul ‘Timotei Cipariu’ Dumbrăveni şi Colegiul Naţional ‘Samuel von Brukenthal’ Sibiu”, se arată în raportul Inspectoratului Şcolar Judeţean Sibiu.

Potrivit sursei citate, 28 unităţi de învăţământ din judeţul Sibiu sunt în curs de autorizare ISU, 89 unităţi de învăţământ nu este cazul să o obţină şi 53 unităţi de învăţământ au această autorizaţie.

În judeţul Sibiu funcţionează 346 de unităţi de învăţământ de masă de stat şi particulare, plus 8 unităţi de învăţământ special, în care învaţă în total 64.790 de copii, potrivit raportului Inspectoratului Şcolar Judeţean Sibiu.

România Educată. Sorin Cîmpeanu: 14,3% din unităţile de învăţământ nu au obţinut autorizaţia de securitate la incendii / Bode: 3.783 de clădiri funcţionează fără această autorizaţie

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu a declarat, marţi, în videconferinţa cu prefecţii organizată la Guvern în prezenţa premierului Nicolae Ciucă, pentru pregătirea începerii anului şcolar, că 14,3% din unităţile de învăţământ nu au obţinut autorizaţia de securitate la incendii, iar 374 de şcoli sunt relocate pentru reabilitarea clădirilor. La rândul lui, ministrul de Interne, Lucian Bode a spus că pentru 4.706 construcţii au fost emise autorizaţii de securitate la incendiu, iar 3.783 de clădiri funcţionează în prezent fără acest act administrativ.

Ministrul a afirmat că două treimi din clădirile şcolare şi sunt 24.915 clăduri, nu necesită obţinerea acestei autorizaţii, conform reglementărilor legale, iar o treime necesită.

”Din 33%, avem 18,7% care au ( autorizaţie, nr) şi 14,3% care nu au obţinut încă”, a spus Cîmpeanu, precizând că aceste unităţi fie se află în curs de obţinere sau nu au demarat procesul de obţinere a autorizaţiei de securitate la incendiu”.

An şcolar 2022-2023. Nicolae Ciucă a cerut ca România să nu mai aibă şcoli cu WC în curte

Premierul a întrebat de ce se întâmplă acest lucru.  ”Este vorba de capacitatea administrativă, este vorba de responsabilitate”, a răspuns ministrul Educaţiei, precizând că mizează foarte mutl pe noii directori care au fost selectaţi prin concurs. El a mai spus că este vorba, nu în ultimul rând, de parteneriatul cu autorităţile locale, care administrează aceste clădiri.

Ministrul a mai spus că un număr important de unităţi de învăţământ sunt relocate.”Aparent, asta ar putea fi o veste rea, practic, eu o consider o veste foarte bună. Asta înseamnă că s-a început cu adevărat reabilitarea unităţilor de învăţământ. Sunt 374 de unităţi de învăţământ relocate”, a spus el, arătând că în Bucureşti sunt 36 de unităţi de învăţământ, în Vaslui, 40 de unităţi de învăţământ, în Constanţa 18 de unităţi de învăţământ iar în Caraş şi Prahova 18 de unităţi, deoarece fac obiectul unor activităţi majore de reabilitare a clădirilor şi de extindere a acestor clădiri, iar contractele încheiate au date de finalizare care depăşesc 15 septembrie”.

Sorin Cîmpeanu a ţinut să precizeze că, în toate aceste situaţii, cu o singură excepţie, în Arad şi Giurgiu, pentru cele 374 de unităţi de învăţământ care sunt în proces de reabilitare s-au găsit soluţii de relocare.

”Este un lucru bun că se lucrează, se reabilitează unităţile de învăţământ, infrastructura şcolară a avut mult de suferit”, a mai spus Cîmpeanu. la rândul lui, ministrul de Interne, Lucian Bode a afirmat că, până în prezent au fost evaluate 17.872 unităţi de învăţământ.

”Vreau să atrag atenţia că ne confruntăm cu o problemă sensibilă reprezentată de securitatea de incendiu a clădirilor în care funcţionează instituţiile de învăţământ. În acest sens, după analizarea datelor raportate de către structurile teritoriale a rezultat faptul că, din punctul de vedere al securităţii de incendiu, dintr-un total de 25.606 clădiri aparţinând unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat şi private – 17.117 construcţii nu necesită obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu”, a spus Bode.

El a precizat că, pentru 4.706 construcţii au fost emise autorizaţii de securitate la incendiu, iar 3.783 de clădiri funcţionează în prezent fără acest act administrativ, 862 dintre acestea fiind în curs de conformare”.

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Alexia Eram are planuri mari de Crăciun! Cu cine va petrece Sărbătorile de iarnă
Fanatik.ro
Ce să pui în bradul de Crăciun ca să ai parte de noroc și prosperitate în 2025. Energiile negative vor fi eliminate
Capital.ro
Statul vrea banii românilor. S-a dat ordinul în România. Se achită până la 9.720 lei anual
Playtech.ro
Unde s-a născut Iisus Hristos de fapt și de ce s-ar putea să nu fie Betleem, conform...
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Ovidiu Ioanițoaia cere bani de operație. Înșelăciunea cu care hackerii păcălesc oamenii din agenda jurnalistului
wowbiz.ro
Lovitură pentru profesori! Salariile și sporurile, înghețate de la anul și asta nu e tot!
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Milioane de români vor plăti aproape dublu de la 1 ianuarie. Lista prețurilor
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Mesajul tulburător postat de tânărul de 30 de ani din Deva înainte de a-și pune capăt zilelor. A transmis live pe Facebook, iar apoi s-a aruncat în fața mașinilor de pe un pod
Cancan.ro
Meteorologii Weather.com au modificat prognoza: Vin ninsorile în București!
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Proprietarii de case și terenuri, obligați să plătească. Taxe majorate cu 38% din 2025. NU scapă nimeni
StirileBZI
Această plantă nu trebuie să lipsească de pe masa de Crăciun! Atrage banii și bunăstarea
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Știrea momentului în Ajun de Crăciun
substantial.ro
Fondurile de pensii private din România înregistrează o creștere semnificativă a activelor
MediaFlux
PLATA cu CARDUL se SCHIMBĂ RADICAL! DISPARE în câteva ORE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ce filme mai vedem de Crăciun? Ce cărți merită citite? Ce jocuri video să încercăm? Recomandări proaspete pentru sărbători