În ultimele două săptămâni, crizele de isterie ale românilor au fost succesive şi s-au înlănţuit una de alta într-un mod tragi-comic. Pericolul războiului care ar urma să devasteze România ne-a dezbrăcat de raţiune şi ne arată în faţa lumii comportamentul infantil, compatibil cu inovaţia de a cumpăra de benzină la pungă.
Prima teamă care a încolţit după invazia Rusiei a fost legată de bombardamentele lui Putin asupra României. Nu a contat vocea niciunei autorităţi, românii au plecat să verifice cât de solide sunt casele de la ţară, beciurile, mai în glumă mai în serios unii au consultat lista cu buncăre de vânzare, pentru ca în final majoritatea să ajungă la concluzia unanimă: mai bine plecăm din ţară. Cum UE nu li s-a părut destul de sigură, fiecare si-a făcut socoteli sa schimbe poate cât mai rapid continentul şi aşa a luat naştere prima isterie colectivă: asaltul paşapoartelor.
Serviciile de pașapoarte din toată ţara au fost asediate şi încă se află sub asediu. Cozile sunt imense, iar site-urile de programare online s-au blocat. Cei mai mulți dintre solicitanți sunt părinți care vor să facă pașapoarte pentru copii, care nu au cărți de identitate. Sunt pregătiri pentru fuga din țară, după model ucrainean, din față războiului şi aceiaşi români probabil sunt cei care au golit şi casele de schimb valutar de euro, pentru a avea suficient cash în pribegie.
În Capitală, numărul programărilor a început să crească în urmă cu o lună iar în acest moment a ajuns chiar să se dubleze, primul loc disponibil fiind abia în luna aprilie. Din acest motiv, şi numărul angajaţilor de la ghişee a fost suplimentat. Autorităţile promit că vor prelungi programul de lucru şi vor suplimenta personalul.
A doua isterie, a iodului, a apărut imediat după ce aramata rusă s-a apropiat ce centrala nucleară de la Cernobîl. În zadar au anunţat autorităţile de la Bucureşti că nivelul radiaţiilor este normal, ştiri confuze din zona de război, i-au încolonat pe români către farmacii, unde au golit rafturile de pastile de iod. Într-un fel, panica a fost alimentată indirect şi de un anunţ al premierului Ciucă, care a afirmat că „în momentul de faţă există un anumit număr de pastile de iod, el este insuficient, motiv pentru care, la nivelul Ministerului Sănătăţii s-a luat legătura cu producătorii noştri de medicamente, astfel încât în regim de urgenţă să poată să producă astfel de pastile”. În zadar avertizează medicii, în frunte cu ministrul Rafila, să nu fie luate pastile de iod după ureche, românii îşi văd de treabă şi stau la pândă să prindă prima pilulă care apare din nou pe raft.
Cea mai nouă şi cea mai grotescă isterie este însă cea a benzinei, declanşată marţi şi care a atins apogeul miercuri. Zvonul că din 10 martie preţul combustibilului va depăşi 10 lei pe litru, românii au dat năvală în benzinării nu doar cu maşinile, ci cu tot ce mai avea fiecare prin gospodării, butoaie, ba chiar pungi şi tomberoane.
Citeşte şi Până şi poliţiştii au stat la coadă la benzinărie, de teamă că preţurile ar putea exploda
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a scris miercuri pe propria pagină de Facebook că România nu are nicio problemă cu aprovizionarea cu carburanţi în benzinării, iar românii nu trebuie să intre în panică şi să stea la cozi, pentru că stocurile sunt suficiente. Românii însă nu l-au crezut şi aşa s-a născut conceptul de „benzină la pungă”. Tot aşa cum n-au crezut autorităţile nici în timpul pandemiei şi am ajuns să fim ultimii în Europa la vaccinare, alături de Bulgaria. Facem cum ne taie capul, iar asta crează haos, disconfort, anarhie socială şi ne arată cât de departe suntem de civilizaţie.
Acolo unde se mai putea îndrepta ceva s-a dat chix cu succes. Proiectul de suflet al lui Klaus Iohannis, „România Educată”, care ar fi trebuit să producă o trezire naţională a raţiunii zace de şapte ani la stadiul de proiect. Preşedintele mai are un an şi jumătate de mandat şi probabil că după aceea îşi va lua proiectul acasă. Între timp, România needucată îşi strigă fricile şi îşi trăieşte isteriile.