România Educată a lui Iohannis: ultimii la vaccinare, primii la canistră! Goana după iod, paşapoarte şi carburanţi

În România, trecerea de la coronavirus la război s-a făcut într-o singură noapte. În faţa pericolului, isteria publică a rămas aceeaşi, iar reacţiile primare manifestate în ultimele săptămâni creează un grotesc tablou tribal, îndulcit doar de tuşa sensibilităţii arătate faţă de refugiaţi.
Daniel Spătaru
10 mart. 2022, 13:06
România Educată a lui Iohannis: ultimii la vaccinare, primii la canistră! Goana după iod, paşapoarte şi carburanţi

În ultimele două săptămâni, crizele de isterie ale românilor au fost succesive şi s-au înlănţuit una de alta într-un mod tragi-comic. Pericolul războiului care ar urma să devasteze România ne-a dezbrăcat de raţiune şi ne arată în faţa lumii comportamentul infantil, compatibil cu inovaţia de a cumpăra de benzină la pungă.

Prima teamă care a încolţit după invazia Rusiei a fost legată de bombardamentele lui Putin asupra României. Nu a contat vocea niciunei autorităţi, românii au plecat să verifice cât de solide sunt casele de la ţară, beciurile, mai în glumă mai în serios unii au consultat lista cu buncăre de vânzare, pentru ca în final majoritatea să ajungă la concluzia unanimă: mai bine plecăm din ţară. Cum UE nu li s-a părut destul de sigură, fiecare si-a făcut socoteli sa schimbe poate cât mai rapid continentul şi aşa a luat naştere prima isterie colectivă: asaltul paşapoartelor.

Serviciile de pașapoarte din toată ţara au fost asediate şi încă se află sub asediu. Cozile sunt imense, iar site-urile de programare online s-au blocat. Cei mai mulți dintre solicitanți sunt părinți care vor să facă pașapoarte pentru copii, care nu au cărți de identitate. Sunt pregătiri pentru fuga din țară, după model ucrainean, din față războiului şi aceiaşi români probabil  sunt cei care au golit şi casele de schimb valutar de euro, pentru a avea suficient cash în pribegie.

În Capitală, numărul programărilor a început să crească în urmă cu o lună iar în acest moment a ajuns chiar să se dubleze, primul loc disponibil fiind abia în luna aprilie. Din acest motiv, şi numărul angajaţilor de la ghişee a fost suplimentat. Autorităţile promit că vor prelungi programul de lucru şi vor suplimenta personalul.

A doua isterie, a iodului, a apărut imediat după ce aramata rusă s-a apropiat ce centrala nucleară de la Cernobîl. În zadar au anunţat autorităţile de la Bucureşti că nivelul radiaţiilor este normal, ştiri confuze din zona de război, i-au încolonat pe români către farmacii, unde au golit rafturile de pastile de iod. Într-un fel, panica a fost alimentată indirect şi de un anunţ al premierului Ciucă, care a afirmat că „în momentul de faţă există un anumit număr de pastile de iod, el este insuficient, motiv pentru care, la nivelul Ministerului Sănătăţii s-a luat legătura cu producătorii noştri de medicamente, astfel încât în regim de urgenţă să poată să producă astfel de pastile”. În zadar avertizează medicii, în frunte cu ministrul Rafila, să nu fie luate pastile de iod după ureche, românii îşi văd de treabă şi stau la pândă să prindă prima pilulă care apare din nou pe raft.

Citeşte şi Alexandru Rafila, despre proviziile românilor cu pastile de iod: „Eu și familia mea nu ne-am gândit, în niciun moment, să facem așa ceva”

Cea mai nouă şi cea mai grotescă isterie este însă cea a benzinei, declanşată marţi şi care a atins apogeul miercuri. Zvonul că din 10 martie preţul combustibilului va depăşi 10 lei pe litru, românii au dat năvală în benzinării nu doar cu maşinile, ci cu tot ce mai avea fiecare prin gospodării, butoaie, ba chiar pungi şi tomberoane.

Citeşte şi Până şi poliţiştii au stat la coadă la benzinărie, de teamă că preţurile ar putea exploda

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a scris miercuri pe propria pagină de Facebook că România nu are nicio problemă cu aprovizionarea cu carburanţi în benzinării, iar românii nu trebuie să intre în panică şi să stea la cozi, pentru că stocurile sunt suficiente. Românii însă nu l-au crezut şi aşa s-a născut conceptul de „benzină la pungă”. Tot aşa cum n-au crezut autorităţile nici în timpul pandemiei şi am ajuns să fim ultimii în Europa la vaccinare, alături de Bulgaria. Facem cum ne taie capul, iar asta crează haos, disconfort, anarhie socială şi ne arată cât de departe suntem de civilizaţie.

Acolo unde se mai putea îndrepta ceva s-a dat chix cu succes. Proiectul de suflet al lui Klaus Iohannis, „România Educată”, care ar fi trebuit să producă o trezire naţională a raţiunii zace de şapte ani la stadiul de proiect. Preşedintele mai are un an şi jumătate de mandat şi probabil că după aceea îşi va lua proiectul acasă. Între timp, România needucată îşi strigă fricile şi îşi trăieşte isteriile.

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Filmul de pe Netflix care rupe topul în România și e foarte apreciat în întreaga lume. Leonardo DiCaprio are un rol fenomenal în el
Capital.ro
Niculina Stoican este în doliu: E primul răsărit fără matale MĂICUȚĂ
Playtech.ro
A MURIT unul dintre cei mai mari SPORTIVI ai României! Dumnezeu să-l ierte!!
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
EXCLUSIV Românca martoră la tentativa de asasinat a lui Trump: „Inițial am crezut că cineva trage în mulțime”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Soția lui Kanye West poate face închisoare. Acuzații rușinoase pentru Bianca Censori
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
BREAKING | Bogdan Cristoiu a murit încercând să salveze un tânăr de la înec 😢 -
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care dentista găsită moartă în propriul cabinet din Brăila voia să-și cumpere un pistol. Femeia în vârstă de 41 de ani ar fi primit mai multe amenințări cu moartea
Capital.ro
România, o mare forță a lumii. Giganții planetei bat la ușa noastră: Un foarte mare plus
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Ea e medicul stomatolog găsită mort în cabinetul din Brăila. Soțul a făcut descoperirea macabră
substantial.ro
Europarlamentarii sancționează gestul premierului ungar Viktor Orban pentru vizita la Moscova
MediaFlux
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'