Aproape jumătate (483) din totalul de 1.098 de legi adoptate au un impact direct asupra afacerilor, în timp ce mai mult de o treime afectează mediul de afaceri în general (37%).
În România, cele mai afectate de schimbările legislative sunt sectorul financiar şi cel al serviciilor.
Abundenţa de legi, ordonanţe şi norme a fost de altfel reclamată recent de invitaţii la conferinţa ZF despre piaţa asigurărilor: „În ultima perioadă ne-am pus businessurile în cui şi am fost nevoiţi să ne ocupăm de dezbaterea efectelor plafonării tarifelor, de găsirea de soluţii pentru combaterea acestora şi de modalităţi de implementare a lor. În ultima perioadă schimbările RCA ne-au ocupat tot timpul“, a spus luni Bogdan Andriescu, preşedintele asociaţiei brokerilor locali – UNSICAR, la conferinţa ZF „Industria asigurărilor, la un nou start“.
Dintre legile cu impact direct asupra afacerilor, 19% au fost adoptate prin procedură extraordinară, afirmă studiul. În anul 2015, aceasta a fost cea mai comună procedură, mai ales în România, unde peste jumătate (52%) din iniţiativele legislative au fost adoptate de guvern prin intermediul ordonanţelor de urgenţă. Aceeaşi situaţie s-a repetat şi în anul 2016, când ordonanţele de urgenţă au avut din nou o pondere mare (37%) în totalul iniţiativelor legislative, scrie ZF.
În România s-au înregistrat în total 6.492 de acte legislative de diverse tipuri (legi, ordonanţe, ordonanţe de urgenţă, hotărâri de guvern) în 2015, iar în 2016 până în luna octombrie s-au emis 4.954 de acte, potrivit site-ului Camerei Deputaţilor. În 2000 erau 3.800 de acte pe an, iar în 1991 doar 1.191. În anul 2015 s-au adoptat 66 de ordonanţe de urgenţă şi 43 de ordonanţe simple, iar în anul 2016 s-au înregistrat 77 de ordonanţe de urgenţă şi 27 de ordonanţe numai pe primele 10 luni ale anului. De asemenea, în ceea ce priveşte ordinele emise de Ministerul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri se observă o creştere substanţială în cadrul legislativ: în anul 2015 s-au emis două ordine, în timp ce în 2016 până în luna octombrie s-au emis deja 53 de astfel de acte.