România se va confrunta cu fenomene meteorologice total atipice pentru această perioadă a anului. Valorile termice vor continua să scadă, astfel încât vremea va deveni rece pentru această dată, cu temperaturi maxime cuprinse între 2 și 12 grade și minime între -7 și 3 grade. Cerul va fi temporar noros și se vor semnala precipitații slabe -ninsori la munte, mixte (ploaie, lapoviță și ninsoare) local în vest, centru și nord și sub formă de ploaie și trecător lapoviță și măzăriche pe arii restrânse în celelalte zone.
Local și temporar, pe parcursul zilei și în prima parte a nopții, vântul va prezenta intensificări în cea mai mare parte a țării, cu viteze de 50…65 km/h și izolat peste 70…75 km/h, însă în Carpații Meridionali, de Curbură și în Munții Apuseni, la altitudini de peste 1500 m vor fi rafale de 120…140 km/h, viscol puternic și vizibilitate foarte scăzută, iar în Carpații Meridionali la altitudini de peste 1800 m se vor depăși 140 km/h. Noaptea local se va produce brumă și îngheț la sol.
București. Vremea se va răci semnificativ, astfel că valorile termice se vor situa sub cele caracteristice pentru sfârșitul lunii martie. Cerul va fi mai mult noros și doar trecător va ploua slab. Vântul va sufla în general moderat. Temperatura maximă va fi de 9…11 grade, iar cea minimă de -3…0 grade. Spre sfârșitul intervalului vor fi condiții de brumă.
Mai mult de atât, Inspectoratele pentru Situații de Urgență au emis un cod roșu de intensificări ale vântului. Populația aflată în zonele vizate au primit mesaje de avertizare. Avertizarea de cod roșu de vânt puternic emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie intră în vigoare în data de 29 martie, începând cu ora 02:00 și este valabil până la ora 14:00, tot în data de 28 martie. În acest interval, rafalele de vânt vor depăși și 140 km pe oră.
Conform datelor transmise de ANM, în România, la altitudini de peste 1.800 de metri, în Carpaţii Meridionali vor exista intensificări foarte puternice ale vântului. Luni, la ora 18.00 a fost emis un mesaj RO-Alert, referitor la codul roşu de vant puternic în zona de munte la altitudine de peste 1800 m, în judeţele Sibiu şi Vâlcea.
La nivelul judeţului Sibiu sunt vizate 22 de localităţi: Arpaşu de Jos, Cârţişoara, Cârţa, Porumbacu de Jos, Avrig, Racoviţa, Turnu Roşu, Tălmaciu, Boiţa, Cisnădie, Sadu, Râu Sadului, Răşinari, Poplaca, Orlat, Gura Râului, Sălişte, Tilişca, Poiana Sibiului, Jina, Miercurea Sibiului, Sibiu.
Pompierii recomandă evitarea deplasărilor la munte pe durata avertizării meteorologice. De asemenea, dacă vântul este puternic, întreruperea oricărei activităţi desfăşurată în aer liber şi adăpostirea în imobile sau spaţii închise, care să asigure protecţia;
Totodată, parcarea autoturismelor se va face în zone ferite, la distanţă de copaci, stâlpi de electricitate sau alte obiecte, iar dacă vă aflaţi în autovehicul, trebuie să vă îndepărtaţi, pe cât posibil, de zona în care vântul suflă cu putere şi să rămâneţi în interiorul acestuia, purtând centura de siguranţă.