Cancerul de col uterin este una dintre cele mai importante probleme de sănătate publică atât în Europa, cât şi în România. Pe continentul european, 60.000 femei suferă de această boala şi 30.000 femei mor anual ca urmare a cancerului de col uterin. România are cea mai înaltă rată de incidenţă standardizată pe vârstă din Europa – 28,93 cazuri noi la 100.000 femei în 2010, situaţie similară cu cea existentă în ţări subdezvoltate din Africa, Asia şi America de Sud.
VEZI ŞI S-a creat un nou test pentru depistarea cancerului cervical
Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, rata mortalităţii prin cancerul de col uterin în România este de 2-2,7 ori mai mare decât în majoritatea ţărilor Europei Centrale şi de Est, şi de 6,3 ori mai mare decât media ţărilor U.E. Aceasta se explică în primul rând prin faptul că în România, diagnosticul este pus în stadii tardive ale bolii, când neoplazia este invazivă.
VEZI ŞI Cancer de col uterin: Semne şi simptome la care trebuie să fii atentă
Lipsa de informare este unul dintre motivele pentru care cancerul de col uterin face asemenea ravagii în România. Virusul responsabil de boală este HPV (Human Papilloma Virus), însă doar unele tulpini, mai exact 16 şi 18, sunt cele cu adevărat dăunătoare. Cancerul provocat de aceste tulpini nu apare doar la nivelul colului uterin, ci poate apărea şi în gât – după ce ai contractat virusul făcând sex oral.
Pentru a preveni, a ţine sub control sau chiar a lupta împotriva cancerului de col uterin trebuie să mergi anual la medicul ginecolog pentru testul Babeş-Papanicolau. Din nou, prea puţine merg la doctor să îşi facă acest test, tocmai pentru că nu ştiu ce presupune un astfel de control. Mamele ar trebui să-şi înveţe fiicele să meargă la doctor încă de la începutul vieţii sexuale şi cum să se protejeze împotriva bolilor şi sarcinilor nedorite.