Din punctul de vedere al ţării de origine, românii sunt pe primul loc în topul victimelor identificate pentru al treilea an consecutiv, urmaţi de polonezi, cetăţeni din Marea Britanie sau Albania, a adăugat NCA, care constată, de asemenea, o creştere semnificativă a victimelor originare din Marea Britanie şi Thailanda.
În timp ce românii traficaţi în Marea Britanie se declară majoritar victime ale exploatării sexuale şi apoi ale reţelelor criminale specializate în furturi sau trafic de droguri, polonezii aflaţi în aceeaşi situaţie susţin că sunt victime ale exploatării prin muncă. În ceea pe priveşte victimele britanice ale traficului de fiinţe umane, aceştia sunt în principal minori care sunt înregistraţi. Victimele exploatării prin muncă sunt în majoritate adulţi, dar şi copii.
Citeşte şi Operaţiune fără precedent a Europol împotriva crimei organizate: 1.000 de arestări într-o săptămână
Aproximativ 2.744 de potenţiale victime ale exploatării prin muncă sau sexuale au fost identificate în 2013 în Marea Britanie, între care o proporţie importantă de copii, potrivit raportului citat.
Numărul de cazuri semnalate este în creştere cu 22% în raport cu 2012. Raportul constată de asemenea o creştere semnificativă a numărului de copii exploataţi, cu 602 cazuri din 2.744 cazuri raportate, o progresie de 10% în raport cu 2012. Printre victimele de această vârstă, cele din Regatul Unit, Vietnam, Slovacia în special sunt cele mai numeroase, 65% dintre ele fiind fete exploatate în cele mai multe cazuri sexual, în timp ce băieţii sunt exploataţi în principal de reţele infracţionale şi de muncă forţată.