România este unul dintre cele opt state care încă nu au nominalizat un comisar european. Termenul limită este 30 august

Cipru l-a nominalizat luni pe Costas Kadis ca viitor comisar european, a anunţat luni un purtător de cuvânt al guvernului de la Nicosia, ceea ce face ca din cele 27 de state membre ale UE, doar opt, între care România, să nu fi propus încă preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, un nume pentru a face parte din echipa sa, în condiţiile în care termenul-limită este 30 august.
Filip Stan
19 aug. 2024, 21:49
România este unul dintre cele opt state care încă nu au nominalizat un comisar european. Termenul limită este 30 august

Ţările care încă nu au nominalizat oficial un comisar sunt: Belgia, Bulgaria, Danemarca, Italia, Lituania, Luxemburg, Portugalia şi România. În plus, în ciuda cererii Ursulei von der Leyen ca ţările să propună, fiecare, câte un bărbat şi o femeie, mai multe ţări, inclusiv Irlanda, Republica Cehă şi acum Cipru, au propus public doar un bărbat.

(În România, a fost vehiculat numele europarlamentarului PSD Victor Negrescu, ceea ce a dat naştere unor polemici între social-democraţi şi liberali – n.r.)

Germania este reprezentată de Ursula von der Leyen.

Ursula von der Leyen a obţinut luna trecută votul Parlamentului European pentru un al doilea mandat de cinci ani ca preşedinte al Comisiei Europene, puternicul organism executiv al UE. Parlamentarii europeni au votat pentru reconfirmarea ei în funcţie cu 401 voturi pentru, 284 împotrivă şi 15 abţineri, în condiţiile în care avea nevoie de minimum 361 de voturi pentru a trece. După ce a obţinut postul pentru încă cinci ani, prima sarcină a Ursulei von der Leyen este de a-şi aduna echipa.

Cunoscut sub numele de „Colegiu”, acest grup de 27 de membri include un comisar din fiecare ţară UE, câte unul propus de fiecare dintre statele membre. Între comisarii UE din ultima Comisie Europeană s-au numărat foşti parlamentari, diplomaţi, miniştri şi directori de companii.

Propunerile de comisari vin din partea guvernelor naţionale sau a preşedinţilor, în funcţie de prerogative. În cazul Ciprului, de pildă, preşedintele cipriot Nikos Christodoulides a informat-o săptămâna trecută pe preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cu privire la decizia sa de a-l nominaliza pe Costas Kadis, potrivit POLITICO.

Citeşte şi: Germania reduce ajutorul oferit Ucrainei. Berlinul nu mai finanţează nicio comandă nouă destinată Kievului

Kadis a deţinut, cel mai recent, funcţia de ministru al agriculturii, dezvoltării rurale şi mediului, poziţie în care a rămas până în februarie 2023. Dacă va fi aprobat, Kadis o va înlocui pe Stella Kyriakides, care a confirmat luna trecută că nu va candida pentru un al doilea mandat. Kyriakides, care a petrecut ultimii cinci ani în calitate de comisar pentru sănătate, i-a urat succes lui Kadis pe social media. „Îi doresc mult succes prietenului meu, comisarul propus Costas Kadis”, a scris ea pe X. Kadis este un biolog axat pe biodiversitate şi dezvoltare durabilă şi este în prezent decan interimar la Şcoala de Ştiinţe ale Sănătăţii de la Universitatea Frederick din Cipru.

De asemenea, guvernul polonez l-a ales pe Piotr Serafin, şeful Reprezentanţei Permanente a Poloniei pe lângă UE, drept candidatul său pentru viitoarea Comisie Europeană şi vizează portofoliul de comisar european pentru buget, a anunţat săptămâna trecută premierul Donald Tusk, care a spus că se va consulta însă şi cu preşedintele Andrzej Duda, deşi este rivalul său politic.

În Austria, guvernul de coaliţie condus de conservatorii austrieci l-a nominalizat la sfârşitul lunii trecute pe ministrul de finanţe conservator Magnus Brunner ca viitor comisar european, după cum a anunţat cancelarul Karl Nehammer. Totuşi, nominalizarea lui Brunner trebuia să să fie aprobată oficial printr-o decizie a cabinetului de coaliţie, precum şi de comisia principală a camerei inferioare a parlamentului, dar ambele partide de guvernământ au fost de acord cu aceasta, făcând ca aceste decizii să fie în mare parte o formalitate.
Odată ce numele de comisari sunt prezentate Ursulei von der Leyen, UE începe un proces – care poate dura luni de zile – de verificare a candidaţilor în ceea ce priveşte conflictele de interese, înainte ca deputaţii europeni să le pună întrebări în cadrul unor audieri ce pot dura ore întregi cu privire la planurile lor pentru funcţia de comisar ce le va fi repartizată.

Noua Comisie Europeană ar trebui să fie funcţională până la sfârşitul anului, cel mai devreme în octombrie.

Citeşte şi: Ucraina a distrus al treilea pod din regiunea Kursk. Ruşii spun că „nu va sta de vorbă” cu Kievul, în aceste condiţii

DailyBusiness
Salarii explozive în România! Joburi de peste 10.000 lei pe lună și oportunități uriașe pentru câteva domenii în creștere
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Ce a putut să găsească o fetiță de 3 ani în pietriș. Părinții au rămas muți de uimire când au văzut comoara descoperită
Capital.ro
România a pierdut cea mai iubită cântăreață de muzică populară. Niciodată nu va fi uitată de români
Playtech.ro
Cât mai poți să conduci după ce ți-au suspendat permisul de conducere. Detaliul tehnic care...
DailyBusiness
Busu, la un pas de moarte. Cine l-a salvat pe prezentatorul de la Pro TV: „Mi-a rupt cinci coaste și îi mulțumesc”
Adevarul
Criza politică dă de pământ cu economia României. La ce se așteaptă experții anul acesta
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Insula din Grecia perfectă pentru familii. Priveliștile sunt spectaculoase, iar apele calme sunt ideale pentru înotătorii începători
Spynews
Cine sunt și cum arată surorile lui chef Alexandru Sautner. Doina Militaru și Cristina Iacob au gătit pentru jurați și au primit cuțitul de argint
Evz.ro
Desert în cinci minute. Trei variante pentru zilele aglomerate
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Îi face concurență celei mai frumoase femei din lume
kanald.ro
La ce sumă a ajuns pensia minimă în aprilie 2025, după indexarea de 10%
Cancan.ro
Ce a putut găsi Piedone într-un 'second hand' din Arad: 'Ăștia-s mari și pentru mine'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Vestea dimineții despre Cristian Cioacă. Ce s-a întâmplat cu fostul soț al Elodiei Ghinescu
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
stirilekanald.ro
A murit! Fiica sa a făcut anunțul cutremurător
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Anunț pentru toți românii care plătesc facturi la curent prin PPC (fostă Enel) sau Hidroelectrica. Cât va costa energia electrică de la 1 iulie
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Scenarii alternative pentru România după alegerile prezidențiale din 2025 (partea I)