Jens Stoltenberg a dat ca exemplu România pentru iniţiativa de a înfiinţa Comandamentul Multinaţional de Divizie Sud-Est, precizând că ţara noastră este una dintre naţiunile-gazdă pentru noile unităţi de comandă şi control a căror implementare va începe imediat, explicând că ţara noastră va organiza diferite exerciţii ale trupelor NATO.
„Acele unităţi vor fi importante atunci când va veni vorba despre realizarea unei legături între forţele naţionale române de apărare şi forţele NATO”, a declarat Jens Stoltenberg.
Citeşte şi Vârf de lance: Marea Britanie trimite în ROMÂNIA avioane militare şi O MIE de trupe
Secretarul general al NATO a precizat că este vorba despre trupe terestre care vor activa în România, dar şi de unităţi maritime şi aeriene. El a explicat şi cum vor funcţiona cele 5.000 de trupe din „Vârful de lance” al NATO: o brigadă terestră şi sprijin pe cale aeriană şi maritimă, dar şi din partea forţelor speciale armate ale ţărilor membre. Restul de trupe până la 30.000 din Forţa de reacţie rapidă a NATO va putea fi detaşată în cel mult o săptămână. Aceasta va fi sprijinită de alte două brigade în cazul unei crize majore în cadrul căreia cei 5.000 de militari vor avea nevoie de sprijin.
„Şase state membre – Franţa, Germania, Italia, Polonia, Spania şi Marea Britanie – s-au oferit să conducă prin rotaţie nou înfiinţata forţă „Vârf de Lance”
Două centre de comandă şi control ale NATO vor fi înfiinţate în România, acestea urmând să devină operaţionale în 2016, cu militari români şi din alte state membre. S-a decis constituirea imediată pe teritoriile aliaţilor din est – România, Polonia, Bulgaria, Estonia, Letonia şi Lituania – a unor Unităţi pentru Integrarea Forţelor NATO, cu structuri multinaţionale de comandă şi control ale NATO. România va găzdui un Comandament Multinaţional de Divizie Sud-Est care va funcţiona ca un centru de comandă-control în situaţia dislocării de forţe pe flancul estic al NATO.
Citeşte şi Războiul bate la uşă: NATO consolidează PREZENŢA MILITARĂ în Europa de Est. România este implicată
Printre statele membre vehiculate că vor trimite militari în România se numără Marea Britanie, SUA, Canada, Bulgaria, Turcia sau Polonia.