Conform documentului, părţile se mai angajează să realizeze colaborarea în domeniul educaţiei prin: schimburi de materiale ştiinţifice şi didactice; schimb de informaţii privind politica educaţională din ambele ţări, respectiv studierea şi predarea limbii şi literaturii române în Federaţia Rusă şi a limbii şi literaturii ruse în România, precum şi dezvoltarea unor relaţii directe între instituţiile de învăţământ române şi ruse, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX de Ministerul Educaţiei. ” Depinde de fiecare instituţie de învăţământ în parte cum va reuşi să fructifice acest cadru formal pe care noi îl punem astăzi la dispoziţie”, a adăugat Baba.
Reprezentantul rus a propus crearea unei pagini web dedicate acestui protocol de colaborare, precum şi identificarea primelor două universităţi partenere care să se ocupe de programul colaborării pentru acest an. În opinia lui Igor Remorenko, o altă modalitate de a stimula şi înlesni colaborarea între cele două state ar fi înfiinţarea unui Centru Cultural Român la Moscova după modelul Centrului Cultural Rus care funcţionează la Bucureşti, se mai menţionează în comunicat.
Ministrul român al Educaţiei a afirmat că România consideră prioritară dezvoltarea relaţiilor bilaterale la nivel guvernamental şi universitar, propunând pentru perioada următoare stabilirea de contacte oficiale între instituţiile de învăţământ superior din cele două ţări, spun reprezentanţii ministerului.