România face stocuri de iod, a anunţat luni ministrul Sănătăţii. Alexandru Rafila a susținut că necesarul României de comprimate de iodură de potasiu este de 30 de milioane.
„Începând de mâine, compania Antibiotice Iaşi va fabrica o mare cantitate, într-un ritm de 2,5 milioane de pastile în 48 de ore”, a anunţat ministrul Sănătăţii.
Autorităţile au început refacerea stocurilor la nivel național, iar pastilele vor fi ulterior direcționate către primării.
”Am făcut rapid o evaluare a nevoilor, am discutat cu Antibiotice Iași și Autoritatea Națională a Rezervelor de Stat, astfel încât lucrurile să fie în cel mai scurt timp sub control. Un necesar făcut de către INSP și Comisia de Endocrinologie ne arată că avem un necesar de 30 de milioane de comprimate. Nu știu încă cum vor fi distribuite, dar important este să ajungă cât mai repede în stoc și apoi să fie distribuite la primării”, a precizat ministrul Sănătăţii.
„Iodura de potasiu nu este un panaceu universal, ci o substanță care acționează țintit la glanda tiroidă, nu trebuie luat preventiv și nici să facem din asta un subiect repetitiv.”, a mai spus Alexandru Rafila.
Citeşte şi: Tudor Ciuhodaru îi lămureşte pe români! Este bine sau nu să luăm pastile cu iod?
Premierul Nicolae Ciucă a declarat, duminică, că în momentul de faţă există un anumit număr de pastile cu iod, care este insuficient, astfel că la nivelul Ministerului Sănătăţii s-a luat legătura cu producătorii de medicamente pentru a completa stocul.
”Vă pot spune că în momentul de faţă există un anumit număr de pastile de iod. El este insuficient, motiv pentru care la nivelul Ministerului Sănătăţii s-a luat legătura cu producătorii noştri de medicamente astfel încât în regim de urgenţă să poată să producă astfel de pastile”, a afirmat Nicolae Ciucă, la Digi 24.
El a precizat că România trebuie să aducă în ţară substanţa activă, după care „imediat se poate trece a producţie”.
Întrebat fiind când ar urma să fie primită materia primă, Ciucă a adăugat că nu poate preciza când vor primi producătorii români de medicamente substanţa activă, un răspuns în acest sens urmând a fi primit de la furnizori.
După începerea războului din Ucraina şi atacurile ruşilor asupra centralelor nucleare de la Cernobîl şi Zaporojie, tot mai ulţi români au început să cumpere din farmacii iodură de potasiu. Oamenii se tem de o creștere a nivelului de radiații în România.
„Iodura de Potasiu nu trebuie utilizată în mod profilactic, deoarece poate provoca afecțiuni ale glandei tiroide”, avertizează Ministerul Sănătăţii.
Şi preşedinte Societăţii Române de Endocrinologie, Cătălina Poiană, a declarat vineri pentru Agerpres că este o greşeală să se administreze iodură de potasiu în condiţiile în care nu există certitudinea expunerii la iodul radioactiv.
„Iodura de potasiu este un agent terapeutic pe care îl folosim ca să protejăm tiroida de expunere la iod radioactiv. De ce vrem să protejăm tiroida? Pentru că în condiţiile expunerii la iod radioactiv există riscul de dezvolta mai târziu cancer tiroidian. Ceea ce trebuie să ţinem cont este legat de două aspecte: pe de o parte noi trebuie să fim convinşi că în cazul accidentului nuclear dacă s-ar produce izotopul care se eliberează este iodul radioactiv. Iodura de potasiu protejează doar împotriva iodului radioactiv, împotriva expunerii la iod radioactiv, nu şi în cazul expunerii la alţi agenţi radioactivi. Este o greşeală să luăm iodură de potasiu în condiţiile în care nu avem certitudinea expunerii la iodul radioactiv”, a declarat Cătălina Poiană, pentru AGERPRES.
Potrivit acesteia, administrarea iodurii de potasiu nu este lipsită de reacţii adverse, de contraindicaţii sau de precauţii speciale.
Medicul a afirmat că se recomandă administrarea iodurii de potasiu în primele două – opt ore de la expunerea la norul radioactiv şi se consideră că până la 24 de ore de la expunere este încă benefică administrarea iodurii de potasiu.
Ea a spus că nu toate persoanele au acelaşi risc la expunerea la iod radioactiv.
„Nu toţi suntem expuşi la acelaşi risc în condiţiile expunerii la iod radioactiv. Spre exemplu, persoanele peste 60 de ani se consideră că nici nu ar trebui să ia iodură de potasiu decât dacă sunt foarte aproape de locul unde s-a produs sau dacă doza de expunere este foarte mare atât de mare încât să distrugă tiroida, ceea ce nu se întâmplă decât acolo, strict la focar. Persoanele cele mai la risc de a dezvolta cancer de tiroidă în timp după expunerea la iod sunt sugarii, copiii, femeile gravide sau femeile care alăptează, acestea sunt primele care trebuie evacuate sau adăpostite în cazul unei asemenea situaţii grave care ar putea să se producă”, a mai arătat medicul.