România face stocuri de iod după ce Rusia a ocupat două centrale nucleare din Ucraina. Rafila: Avem nevoie de 30 de milioane de comprimate

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat, luni, că Antibiotice Iaşi va începe producţia de pastile cu iod, în eventualitatea unui atac nuclear din partea Rusiei.
Alina Andrei
07 mart. 2022, 12:29
România face stocuri de iod după ce Rusia a ocupat două centrale nucleare din Ucraina. Rafila: Avem nevoie de 30 de milioane de comprimate

România face stocuri de iod, a anunţat luni ministrul Sănătăţii. Alexandru Rafila a susținut că necesarul României de comprimate de iodură de potasiu este de 30 de milioane.

„Începând de mâine, compania Antibiotice Iaşi va fabrica o mare cantitate, într-un ritm de 2,5 milioane de pastile în 48 de ore”, a anunţat ministrul Sănătăţii.

Autorităţile au început refacerea stocurilor la nivel național, iar pastilele vor fi ulterior direcționate către primării.

”Am făcut rapid o evaluare a nevoilor, am discutat cu Antibiotice Iași și Autoritatea Națională a Rezervelor de Stat, astfel încât lucrurile să fie în cel mai scurt timp sub control. Un necesar făcut de către INSP și Comisia de Endocrinologie ne arată că avem un necesar de 30 de milioane de comprimate. Nu știu încă cum vor fi distribuite, dar important este să ajungă cât mai repede în stoc și apoi să fie distribuite la primării”, a precizat ministrul Sănătăţii.

„Iodura de potasiu nu este un panaceu universal, ci o substanță care acționează țintit la glanda tiroidă, nu trebuie luat preventiv și nici să facem din asta un subiect repetitiv.”, a mai spus Alexandru Rafila.

Citeşte şi: Tudor Ciuhodaru îi lămureşte pe români! Este bine sau nu să luăm pastile cu iod?

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, duminică, că în momentul de faţă există un anumit număr de pastile cu iod, care este insuficient, astfel că la nivelul Ministerului Sănătăţii s-a luat legătura cu producătorii de medicamente pentru a completa stocul.

Vă pot spune că în momentul de faţă există un anumit număr de pastile de iod. El este insuficient, motiv pentru care la nivelul Ministerului Sănătăţii s-a luat legătura cu producătorii noştri de medicamente astfel încât în regim de urgenţă să poată să producă astfel de pastile”, a afirmat Nicolae Ciucă, la Digi 24.

El a precizat că România trebuie să aducă în ţară substanţa activă, după care „imediat se poate trece a producţie”.

Întrebat fiind când ar urma să fie primită materia primă, Ciucă a adăugat că nu poate preciza când vor primi producătorii români de medicamente substanţa activă, un răspuns în acest sens urmând a fi primit de la furnizori.

Când este cazul să iei Iodura de Potasiu. Precizări de la Ministerul Sănătăţii cu privire la administrarea de iod

După începerea războului din Ucraina şi atacurile ruşilor asupra centralelor nucleare de la Cernobîl şi Zaporojie, tot mai ulţi români au început să cumpere din farmacii iodură de potasiu. Oamenii se tem de o creștere a nivelului de radiații în România.

„Iodura de Potasiu nu trebuie utilizată în mod profilactic, deoarece poate provoca afecțiuni ale glandei tiroide”, avertizează Ministerul Sănătăţii.

Citeşte şi: Alarma medicilor după ce românii au epuizat tot iodul din farmacii de teama atacului nuclear! „E absolut interzis să fie luat preventiv!” Ce riscă romanii?

Şi preşedinte Societăţii Române de Endocrinologie, Cătălina Poiană, a declarat vineri pentru Agerpres că este o greşeală să se administreze iodură de potasiu în condiţiile în care nu există certitudinea expunerii la iodul radioactiv.

„Iodura de potasiu este un agent terapeutic pe care îl folosim ca să protejăm tiroida de expunere la iod radioactiv. De ce vrem să protejăm tiroida? Pentru că în condiţiile expunerii la iod radioactiv există riscul de dezvolta mai târziu cancer tiroidian. Ceea ce trebuie să ţinem cont este legat de două aspecte: pe de o parte noi trebuie să fim convinşi că în cazul accidentului nuclear dacă s-ar produce izotopul care se eliberează este iodul radioactiv. Iodura de potasiu protejează doar împotriva iodului radioactiv, împotriva expunerii la iod radioactiv, nu şi în cazul expunerii la alţi agenţi radioactivi. Este o greşeală să luăm iodură de potasiu în condiţiile în care nu avem certitudinea expunerii la iodul radioactiv”, a declarat Cătălina Poiană, pentru AGERPRES.

Potrivit acesteia, administrarea iodurii de potasiu nu este lipsită de reacţii adverse, de contraindicaţii sau de precauţii speciale.

Medicul a afirmat că se recomandă administrarea iodurii de potasiu în primele două – opt ore de la expunerea la norul radioactiv şi se consideră că până la 24 de ore de la expunere este încă benefică administrarea iodurii de potasiu.

Ea a spus că nu toate persoanele au acelaşi risc la expunerea la iod radioactiv.

„Nu toţi suntem expuşi la acelaşi risc în condiţiile expunerii la iod radioactiv. Spre exemplu, persoanele peste 60 de ani se consideră că nici nu ar trebui să ia iodură de potasiu decât dacă sunt foarte aproape de locul unde s-a produs sau dacă doza de expunere este foarte mare atât de mare încât să distrugă tiroida, ceea ce nu se întâmplă decât acolo, strict la focar. Persoanele cele mai la risc de a dezvolta cancer de tiroidă în timp după expunerea la iod sunt sugarii, copiii, femeile gravide sau femeile care alăptează, acestea sunt primele care trebuie evacuate sau adăpostite în cazul unei asemenea situaţii grave care ar putea să se producă”, a mai arătat medicul.

Spynews
Semnul de circulație care provoacă migrene șoferilor! Sunt foarte puțini oameni care știu ce semnificație are acest indicator rutier
Bzi.ro
Cum să scapi nevătămat după o întâlnire cu ursul. Ce greșeli fac turiștii de la noi care merg în drumeții
Fanatik.ro
Condimentul preferat al românilor, periculos pentru sănătate. Crește alarmant nivelul de stres
Capital.ro
Gratis de la stat pentru proprietarii de teren și case din România. Mergi la Primărie până pe 10 septembrie
Playtech.ro
Medicul lui Shannen Doherty, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața celebrei actrițe: Nu era pregătită să plece
DailyBusiness
Lovitură cruntă! Facturile vor ajunge la sume colosale
Adevarul
Situație jenantă pentru România în SUA. Iohannis l-a trimis pe Ciucă la dineul de la Casa Albă, dar americanii nu l-au primit
Spynews
Cele 12 zodii din horoscop sunt afectate de căldură în mod diferit. Cine stă pe Facebook, Instagram și TikTok ca să vadă ce fac alții
Spynews
Ce preparate de lux au servit superstarurile internaționale la Beach, Please! Preferințele lui Wiz Khalifa l-au surprins pe chef Janni Alexandridis: ”A fost un pic ciudat” / VIDEO
Evz.ro
Documentul de care depinde plata a sute de mii de pensii. Trebuie depus de urgență
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
„Am împins-o în râpă ca să mă salvez” Atitudinea șocantă a tânărului cu care Diana Maria era în pădure în ziua în care a fost sfâșiată de urs. Declarațiile lui au scandalizat pe toată lumea
Cancan.ro
Avem primele IMAGINI cu Bordea & noua iubită! Cine e tipesa 'de pe Dubai' 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Recalcularea pensiilor, la un pas de finalizare! Primele decizii de recalculare au fost trimise! Când ajung documentele și ce pensionari vor beneficia de majorări de 700 de lei
Capital.ro
Rămâi fără certificatul de înmatriculare. Se reține pe loc talonul auto și iei amendă
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Secretul care îți aduce prețuri mai mici la facturi, dezvăluit Ministrul Energiei! Nu trebuie să faci asta sub nicio formă între orele 18:00 și 21:00
substantial.ro
Medicul stomatolog Marina Gavril, găsită moartă în cabinetul din Brăila
MediaFlux
ADEVERINȚA care MĂREȘTE PENSIA. Când trebuie DEPUSĂ obligatoriu
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'