România, implicată într-un uriaş scandal financiar internaţional. Ce personalităţi au legătură cu SWISSLEAKS

România se regăseşte într-un scandal financiar internaţional de proporţii izbucnit în Elveţia, unde banca britanică HSBC este acuzată de fraudă fiscal şi spălare de bani. HSBC este suspectată că a permis clienţilor să evite autorităţile fiscale şi să fenteze statele în care erau plătitori de taxe cu sute de milioane de euro.
Romania TV
09 feb. 2015, 09:04
România, implicată într-un uriaş scandal financiar internaţional. Ce personalităţi au legătură cu SWISSLEAKS

Potrivit România TV, pe listele de clienţi ale HSBC din Elveţia se regăsesc 219 clienţi din România, care aveau deschise 549 de conturi. Unul dintre acestea depăşeşte 800 de milioane de dolari.

HSBC este acuzată că a lucrat cu infractori internaţionali, între care şi traficanţi de arme, cu oameni de afaceri corupţi şi cu polticieni. Sumele totale din întregul sistem depăşesc 100 de miliarde de dolari.

O echipă de jurnalişti din 45 de ţări a desfăşurat o anchetă care scoate la lumină conturile criminalilor, traficanţilor, evazioniştilor, politicienilor şi celebrităţilor.

Printre personalităţile care apare în dosar se numără Regele Mohammed al VI-lea al Marocului, fiul fostului preşedinte francez Francois Miterand, actorul John Malkovich, umoristul francez Gad Elmaleh, prinţul Bahrainului Salman bin Hamad bin Isa Al Khalifa, Rami Makhlouf, văr şi asociat al preşedintelui sirian Bashar al Assad, Vladimir Antonov, fost proprietar al unul club de fotba din Anglai, Margulan Seisembayev, bancher din Kazahstan, Li Xiaolin, fiica fostului premier chinez Li Peng, faimos pentru rolul avut în masacrul din Piaţa Tiananmen, Joseph Fok, judecător la Înalta Curte de Justiţie dink Hong Kong, dar şi prinţul şi prinţesa Michael of Kent, veri cu Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii. De asemenea, printre clienţi se numără şi foşti sau actuali politicienidin MArea Britanie, Rusia, Ucraina, Georgia, Kenya, România, India, Liechtenstein, Mexic, Liban, Tunisia, Republica Democrată Congo, Zimbabwe, Rwanda, Paraguay, Djibouti, Senegal, Filipine sau Algeria.

Documentele secrete scot la iveală faptul că HSBC profita din legăturile comerciale cu traficanţi de arme, cu regimurile dictatoriale din lumea a treia, cu traficanţi de diamante de conflict, care finanţează grupările insurgente, şi alţi infractori internaţionali.

HSBC a colaborat cu regimuri discreditate precum cel al fostului preşedinte egiptean Hosni Mubarak, al fostului preşedinte tunisian Ben Ali şi al actualului conducător sirian Bashar al-Assad.

Banca îi reasigura în repetate rânduri pe clienţi că nu va divulga detalii despre conturile lor autorităţilor naţionale, chiar dacă ar fi fost probat faptul că acestea nu erau declarate organelor fiscale. Angajaţii HSBC au discutat cu clienţii inclusiv modalităţile prin care aceştia pot evita să plătească taxe în ţările lor de origine. Cea mai populară metodă era deschiderea ce conturi pe numele unor companii offshore.

Documentele obţinute de ICIJ (International Consortium of Investigative Journalists) prin intermediul publicaţiei franceze Le Monde arată că relaţiile băncii cu clienţii includeau o serie de comportamente ilegale care aveau ca scop ascunderea a sute de milioane de dolari de autorităţile fiscale. Documentele scot la iveală nu numai subterfugiile financiare ale unor politicieni şi infractori, ci şi pe cele folosite de sportivi faimoşi, staruri rock, actori de la Hollywood sau bogătaşi ai lumii.

Michael Schumacher, implicat în scandalul SwissLeaks. Legăturile sale duceau la Bill Clinton

SWISSLEAKS scoate la iveală felul în care unii dintre clienţii HSBC, una dintre cele mai mari din lume, făceau călătorii la Geneva pentru a retrage sume mari de bani, uneori în bancnote folosite. Sume uriaşe erau controlate de traficanţi de diamante, cunoscuţi pentru faptul că operează în zonele de conflict şi vând pietrele preţioase pentru a finanţa grupările de insurgenţi.

HSBC, bancă al cărei sediu central se află la Londra şi care are sucursale în 74 de ţări de pe şase continente, a insistat iniţial ca datele obţinute de jurnalişti să fie distruse. La sfârşitul lunii ianuarie, după ce i-a fost comunicat rezultatul final al anchetei jurnalistice, conducerea HSBC a adoptat o altă poziţie, admiţând faptul că politica băncii  a fost „semnificativ sub standardele epocii”, dar că „în ultimii ani banca a făcut paşi importanţi în implementarea unei reforme şi întru îndepărtarea clienţilor care nu corespundeau standardelor stricte ale HSBC, inclusiv a celor suspectaţi de fraudă fiscală”, ceea ce a dus la o reducere cu aproximativ 70% a numărului de clienţi, după 2007.

Potrivit anchetei, 180.6 miliarde de euro au trecut prin conturile deschise la filiala HSBC Geneva de peste 10.000 de clienţi şi 20.000 de societăţi offshore în perioada 9 noiembrie 2006-31 martie 2007. Documentele doveditoare au fost obţinute de guvernul francez, care, în 2010, le-a transmis şi altor guverne, ceea ce a condus la descoperirea mai multor evazionişti în diferite ţări precum SUA, Spania, Italia, Grecia, Germania, Marea Britanie, Irlanda, India, Belgia şi Argentina.

DailyBusiness
Ghinionul Bulgariei, norocul României. O fabrică majorează economia noastră cu o mutare strategică!
Spynews
Legumele bogate în proteine care te vor ajuta să îți îmbunătățești dieta. Beneficiile pe care le au pentru sănătate
Bzi.ro
Cătălin Botezatu a stabilit cui îi lasă moștenirea! Ce îl leagă de Florin Burescu
Fanatik.ro
Pensionare anticipată 2025. Cine poate ieși la pensie mai devreme și câți bani primește. Aceasta este metoda de calcul
Capital.ro
Călin Georgescu, descalificat? Răsturnare de situație pe scena politică: E probabil să nu treacă
Playtech.ro
Pomul fructifer care produce cele mai multe fructe pe an. Secretul recoltelor bogate
DailyBusiness
Schimbări majore în legea hărțuirii la locul de muncă și în școli. Măsuri radicale pentru protecția victimelor!
Adevarul
După ce a lovit un câine, un șofer cu mașina avariată nu reușește să-i găsească stăpânul. Motivul pentru care este refuzat de Poliție
wowbiz.ro
Ea este femeia de afaceri care a murit subit într-un salon de înfrumusețare! Avea 35 de ani și era proprietara unui cunoscut magazin de haine
Spynews
Cum faci cei mai delicioși cartofi cu cașcaval! Rețeta pentru preparatul care te va cuceri instant
Spynews
Ce știe Alina Sorescu despre câți bani are Alexandru Ciucu! Adevărul despre presupusele afaceri profitabile: ”A cerut să nu fie luate în calcul”
Evz.ro
Vestea așteptată de toți șoferii. Aplicația Google Maps, actualizată
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată tânăra care a fost agresată în tren, spre meciul de fotbal
kanald.ro
Se schimbă data de livrare a voucherelor alimentare! Când le vor primi beneficiarii
Cancan.ro
Părinții Alexandrei Măceșanu au cerut ELIBERAREA lui Gheorghe Dincă! Care e motivul HALUCINANT: cer la schimb…
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Călin Georgescu NU poate fi oprit. Maestrul Florin Zamfirescu a amuțit România: Câștigă cu 80%
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
"Ne-ai lăsat singure. Nu ai vrut să îți vezi fetele crescând". Motivul care l-a împins pe Bogdan, tatăl a trei fete mici, să se sinucidă în baie
substantial.ro
Khaby Lame devine ambasador al bunăvoinței UNICEF și îndeamnă tinerii să-și urmeze visurile
MediaFlux
BANI de la GUVERN. Românii care depun această cerere PRIMESC 1000 de lei
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Au confundat aurul cu alama. Rezultatul? Un tezaur a stat „la liber” 10 ani pe holul unei școli din România