România a obținut 7 puncte după primul tur, mai multe decât reprezentantele Germaniei, Franței, Austriei, Bulgariei sau Belgiei. Este rezultatul unei bune strategii a Guvernului (prin miniștrii săi – Victor Negrescu și Teodor Meleșcanu) care a evitat o asociere cu statele de la Vișegrad și a preferat o apropiere de state din nucleul UE, precum Italia.
În urma ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, agenţiile Uniunii aflate in Regatul Unit vor trebui mutate pe teritoriul altor state membre. Mai multe state europene, printre care şi România, şi-au depus candidatura pentru găzduirea Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA).
În cadrul votului, care a avut loc la Bruxelles, după două runde de vot fără câștigător clar, Amsterdam a fost desemnat prin tragere la sorţi oraşul care va găzdui noul sediu al agenţiei, în timp ce Parisul va creşte în importanţă pe pieţele financiare, urmând a deveni sediul Agenţiei Bancare Europene.
În cadrul primei runde de vot, propunerea românească a întrunit mai multe voturi decât cele înaintate de Germania, Franţa, Austria, Belgia şi Bulgaria. Conform datelor primului scrutin, propunerile franceză, germană, respectiv bulgară, nu au primit sprijin din partea niciunui alt stat european. În turul secund, România a susţinut
candidatura oraşului Milano, primind mulţumirile reprezentanţilor Italiei, un demers care poate aduce României beneficii în viitoarele negocieri europene.
România ar putea primi, în viitor, sediul unei agenții referitoare la drepturile muncitorilor (European Labor Agency) – ceea ce ar crește profilul țării noastre în cadrul UE. Nu este singurul beneficiu în urma acestui vot – de altfel, în aceste săptămâni, miniștrii români au avut mai multe discuții la nivel înalt, alături de omologii lor. De pildă, la începutul acestei săptămâni, Victor Negrescu, ministru delegat pentru afaceri europene, s-a întâlnit cu omologii săi din Franța și Germania, într-o discuție trilaterală despre viitorul UE.