România, în grupul ţărilor care blochează procedura pentru Brexit

Uniunea Europeană are în vedere să respingă cererea de finalizare a condiţiilor de tranziţie a Marii Britanii prin procesul "Brexit", care va scoate, practic, ţara din Uniunea Europeană.  Alături de Germania şi Franţa, România s-a aflat printre cele mai decise ţări din UE care nu doresc ieşirea Marii Britanii din comunitatea europeană, comentează Business Insider.
Sânziana Stancu
11 oct. 2017, 18:40
România, în grupul ţărilor care blochează procedura pentru Brexit

Planul respingerii solicitărilor formulate de guvernul Marii Britanii, de încheiere până la sfârşitul acestui an a termenilor Brexit-ului, încurcă serios planurile locatarei din Downing Street.

Premierul britanic vrea să avanseze rapid şi cu faza de negociere a condiţilor de „divorţ” între UE şi Marea Britanie şi mai ales cu noile relaţii comerciale, care vor suferi un regim nou o dată cu Brexit-ul. Oamenii de afaceri aşteaptă de la Nay să clarifice cât mai curând care vor fi viitoarele relaţii comerciale cu UE după Brexit, la sfârşitul procesului, în martie 2019.

Într-un discurs la Florenţa, May a afirmat că Marea Britanie doreşte o perioadă de 2 ani de tranziţie în care să aibă acces la piaţa unică europeană în termenii actuali, ca oricare stat membru al Uniunii.

Deocamdată, negociatorul-şef pentru Brexit, Michel Barnier, a  făcut cunoscut fatul că nu este mulţumit de ritmul procesului şi că Marea Britanie nu a făcut până acum progrese notabile în acest proces de tranziţie. Barnier afirma luna trecută că ar putea fi „săptămâni sau chiar luni de zile” în procesul de Brexit pentru ca negocierile să facă progrese cel puţin ăn ceea ce priveşte mai ales viitoarele relaţii comerciale cu UE.

Printre vocile care s-au opus oricărei  încercări de a orienta negocierile pentru Brexit spre subiectul viitoarelor legături comerciale între Marea Britanie şi Uniunea Europeană, România s-a numărat şi ea, alături de Franţa şi Germania, scrie aceeaşi sursă.

Citeşte şi Premierul britanic Theresa May vrea să aibă o relaţie UNICĂ şi AMBIŢIOASĂ cu Uniunea Europeană

Confuzia pe care May a provocat-o în legătură cu planurile sale de tranziţie riscă să se amplifice, mai ales că premierul britanic insistă, în acest context, să negocieze un maxim acces al Marii Britanii la piaţa unică europeană şi fără taxe vamale.

În afară de toate acestea, Marea Britanie va trebui să lămurească şi statutul şi drepturile cetăţenilor străini care ajung în Regat, după Brexit, precum şi problema graniței dintre Irlanda și Irlanda de Nord şi nu în ultimul rând, „factura” pe care Marea Britanie va fi obligată să o plătească după ieşirea ţării din Uniunea Europeană.

Referitor la statutul şi drepturile cetăţenilor din UE, Marea Britanie vrea ca drepturile cetățenilor europeni de pe teritoriul său să fie garantate de instanțele britanice, şi nu de Curtea europeană de Justiţie, aşa cum ar fi normal, argumentând că autoritățile de la Londra ar putea modifica legile în timp. Tocmai de aceea UE insistă ca drepturile cetățenilor să fie supervizate de Curtea Europeană de Jusțiție.

Președintelui Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a declarat la rândul său că decizia finală pentru Brexit se va luat în 2018, anul la Sibiu.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Țara de lângă România care a început să facă provizii uriașe de lapte, brânză și carne de vită. E la 670 de km de noi și cu avionul ajungi în 55 de minute
Capital.ro
Obligație legală din 10 iunie pentru cine nu locuiește la adresa din buletin. Termenul a scăzut la 15 zile
Playtech.ro
Câte contracte de muncă poți avea legal în 2025. Ce trebuie să știe orice angajat
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Familiile ofițerilor ruși din Flota Mării Negre au părăsit Crimeea, susțin partizanii ucraineni
wowbiz.ro
Mihai Bobonete, în doliu! A murit chiar în noaptea de Înviere: „Ne-a părăsit acum câteva momente”
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Obiceiurile ciudate ale lui Ceaușescu, de Paște. Unde ieșea seara cu soția
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un bărbat, în vârstă de 40 de ani, a murit în timpul unei drumeții în Munții Măcinului! Totul s-a petrecut sub ochii familiei
Cancan.ro
Mai RAR așa ceva! Pe ce dată pică Paștele în 2026, de fapt
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Am pierdut unul dintre cei mai mari actori. A fost o legendă de neegalat. Românii nu-l vor uita vreodată
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Doliu în lumea teatrului românesc: Un mare actor a murit în noaptea de Înviere! Mihai Bobonete a făcut anunțul trist: „Ne-a parasit acum cateva momente”
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Data la care vin pensiile în luna mai! Ziua liberă care schimbă planul. Când primesc seniorii banii după Paște
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Prima zi de Paște: ce s-a întâmplat cu adevărat? Între evanghelie, istorie și revelație