România, în top la scumpiri! Cât de mult a crescut prețul energiei și pe ce loc ne aflăm în Europa

Nu mai este un secret faptul că în România prețurile au atins un nivel record, iar în ceea ce privește energia acestea sunt de-a dreptul copleșitoare. Conform Eurostat, țara noastră se află printre locurile din Europa unde a fost înregistrate cele mai mari creșteri de preț.
Filip Stan
28 oct. 2023, 08:30
România, în top la scumpiri! Cât de mult a crescut prețul energiei și pe ce loc ne aflăm în Europa
România în top la scumpiri! Cât de mult a crescut prețul energiei și pe ce loc ne aflăm în Europa

Cât de mult s-a scumpit energia în România. În primul semestru al anului 2023, tarifele medii la electricitate pentru gospodăriile din Uniunea Europeană au înregistrat o creștere semnificativă față de aceeași perioadă din 2022, trecând de la 25,3 euro la 100 kWh la 28,9 euro la 100 kWh. Datele publicate joi de Oficiul European de Statistică (Eurostat) indică că Țările de Jos, Lituania și România au înregistrat cele mai mari creșteri în moneda lor națională.

Citește și: Aparatele care consumă curent nonstop, chiar dacă sunt oprite. Uite cum poți evita să plătești facturi uriașe la energie electrică

Acestea sunt cele mai ridicate tarife la electricitate înregistrate până acum de când Eurostat a început să publice statistici în acest sens, conform informațiilor furnizate de Agerpres.

Creșterea tarifelor a fost declanșată inițial chiar înaintea invadării Ucrainei de către Rusia și s-a accentuat semnificativ în al doilea semestru al anului 2022. Această tendință s-a stabilizat odată cu creșterea prețului gazelor naturale, care a devenit un combustibil mai costisitor. Această evoluție a avut loc ca urmare a reducerii importurilor din Rusia și a căutării altor surse de import.

Prețurile pe piața energiei sunt influențate în mare măsură de prețul gazelor naturale, acest combustibil fiind considerat referința pentru stabilirea tarifelor la electricitate. Cu toate acestea, au fost luate măsuri pentru a atenua presiunile asupra consumatorilor, printre care se numără subvențiile.

Prețurile, fără taxele pe electricitate și gazele naturale, au cunoscut o ușoară scădere. Parțial, statele membre ale UE au renunțat la măsurile de sprijin. Prin urmare, prețurile cu taxe percepute consumatorilor finali sunt ușor mai ridicate decât în primul semestru al anului 2022.

În comparație cu prima jumătate a anului 2022, în primele șase luni ale acestui an, ponderea taxelor în factura la electricitate a scăzut de la 23% la 19% (cu o reducere de 4%), iar în factura de gaze de la 27% la 19% (cu o reducere de 8%). Toate statele membre ale UE au implementat subvenții guvernamentale, reduceri de taxe și impozite pentru a compensa tarifele ridicate la energie.

În prima jumătate a anului 2023, față de aceeași perioadă din 2022, tarifele la electricitate pentru consumatorii casnici au înregistrat creșteri în 22 de state membre ale Uniunii Europene.

Cea mai semnificativă creștere, exprimată în moneda națională, a fost înregistrată în Țările de Jos (+953%), Lituania (+88%), România (+77%) și Letonia (+74%), în timp ce cea mai mică creștere a fost în Spania (cu o scădere de 41%) și Danemarca (cu o scădere de 16%).

Scăderi mai puțin semnificative au fost consemnate în Portugalia (cu o scădere de 6%), Malta (cu o scădere de 3%) și Luxemburg (cu o scădere de 0,4%). În Țările de Jos, creșterea este rezultatul mai multor factori, printre care includ lipsa continuării măsurilor de sprijin din 2022 și dublarea impozitelor pe energie electrică pentru gospodării.

Citește și: Măsuri simple pentru a economisi energie și bani. Începe cu aceste componente!

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Cât cheltuit o familie de români pentru o vacanță de 9 zile în Grecia. Șocul a fost mare: “Prețurile parcă au luat-o razna. Dezămăgitor pentru noi”
Capital.ro
Statul VREA BANII românilor. Formular și plată până pe 31 decembrie. S-a dat lege în România
Playtech.ro
Scăpăm de caniculă, vine urgia! Urmează 3 zile de furtuni, vijelii și ploi puternice. Zonele afectate
DailyBusiness
Inedit! Primești 15.000 de lei dacă te angajezi
Adevarul
Câți absolvenți au intrat la Politehnică în urma concursurilor de admitere în 2024. La ce facultăți se dă probă scrisă
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Misterioasa apariție a Coca-Cola. Drogul din prima rețetă
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Decizia luată de Lidl, după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele lor promovate
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
Românii vor fi verificați. Devine obligatoriu să prezentați buletinul
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
CFR Călători repune în circulație 6 vagoane modernizate seria 21-90
MediaFlux
ANAF va CONTROLA TOȚI românii! Vom avea CNP FISCAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!