„România este în topul creșterii economice în Uniunea Europeană, dar în același timp este și în topul sărăciei. Asta îmi spune mie că actualul model de creștere nu lucrează în interesul cetățeanului și, prin urmare, nu este un model pe care să îl încurajăm la nivelul Comisiei Europene”, a declarat, miercuri, Filote cu ocazia prezentării Raportului de țară pentru România, realizat de Comisia Europenă.
Mai mult, reprezentantul CE a menționat faptul că și competitivitatea economiei românești este bazată pe costuri mici, nu pe calitate, ceea ce înseamnă salarii mici pentru angajați și astfel se explică ”paradoxul” menționat anterior.
În aceste condiții, Angela Filote a menționat că România are nevoie de relansarea investițiilor, pentru a rezolva aceste probleme, mai ales că și încadrarea în ținta de deficit bugetar s-a realizat pe baza tăierii cheltuielilor, nu pe creșterea investițiilor.
„Dacă ne uităm la criteriul de deficit bugetar, unde România stă încă bine (spun că stă bine încă, pentru că la nivelul CE suntem îngrijorați de evoluțiile viitoare), și acesta s-a bazat pe tăierea cheltuielilor, nu pe încurajarea investițiilor”, a precizat Filote.
Mai mult, potrivit acesteia, instituția pe care o reprezintă recomandă României ca măsurile cu impact fiscal important să nu mai fie luate în afara programărilor bugetare anuale.
În privința investițiilor, Angela Filote a reamintit că la nivelul UE există o mare oportunitate de relansare, prin planul Junker. „Acest plan este derulat în mai multe state membre, dar România încă nu participă”, a mai spus reprezentantul CE.
Angela Filote a precizat că Raportul de țară a fost elaborat de Comisia Europenă și va fi urmat de un răspuns al Guvernului, Programul Național de Reformă și prin Programul de Convergență.