România este în topul țărilor din Uniunea Europeană la campania de vaccinare. Țara noastră se află pe locul 4 în ceea ce privește persoanele vaccinate cu ambele doze și pe locul 7 în privința totalului de doze administrate.
Până în momentul de față, 1.466.149 de români au fost vaccinați cu ambele doze de vaccin anti-Covid și 3.838.804 este totalul dozelor administrate.
Peste 100 de milioane de doze de vaccin au fost administrate în țările membre UE, conform celor mai recente date publicate de ourworldindata.org, media din ultimele 7 zile fiind de 2,3 milioane de doze/zi.
În plină criză politică și sanitară, după ce Vlad Voiculescu a fost demis din funcția de ministru al Sănătății, premierul Florin Cîțu se laudă cu succesul campaniei de vaccinare din România. Liderul PNL spune că suntem tot mai aproape să revenim la normalitate și îi încurajează pe toți românii să se vaccineze cu încredere.
„Suntem tot mai aproape de revenirea la normalitate. România ocupă locul 4 în topul țărilor din UE privind persoanele vaccinate anti-COVID cu ambele doze. Avem un nou record de vaccinări în ultimele 24 de ore: 76.590 de persoane. Au fost deschise noi fluxuri și capacitatea de vaccinare în România depășește 115.000 de persoane pe zi.
Vă încurajez pe toți să vă vaccinați! Cu toții vrem să scăpam de pandemie și să ne întoarcem la viețile de dinainte. Revenirea la normalitate este la îndemâna noastră și ține de fiecare dintre noi”, a scris Florin Cîțu pe pagina sa de Facebook.
Capacitatea de vaccinare a crescut. Ieri a fost un record de români care au fost vaccinați anti-Covid, mai exact 76.590 de persoane. De asemenea, au fost raportate 119 de reacții adverse.
De asemenea, Valeriu Gheorghiţă susţine că în România nu există o scădere a intenţiei de vaccinare, iar datele sociologice indică o intenţie de cel puţin 50%.
„Nu cred că este o scădere a interesului pentru vaccinare. Scăderea numărului de persoane din lista de aşteptare se datorează faptului că o persoană care nu confirmă programarea este eliminată din listă, tocmai pentru a facilita notificarea celorlalte persoane. Acesta ar fi un aspect. Un al doilea aspect – faptul că se întrevede posibilitatea de vaccinare prin intermediul medicilor de familie – foarte probabil că a determinat o mare parte dintre persoane să mai aştepte până la existenţa acestei posibilităţi de a se vaccina la cabinetul medicului de familie. Deci, din punctul nostru de vedere, nu există o scădere a intenţiei de vaccinare, ci, dimpotrivă, datele sociologice arată o intenţie de cel puţin 50%.
În total, aceste persoane din etapa a doua reprezintă circa 75,4% din tot ce s-a vaccinat în etapa a doua. Reamintesc faptul că etapa a doua continuă în acest moment şi sunt vaccinate cu prioritate persoanele care se află în lista de aşteptare şi care aparţin acestei etape. În ceea ce priveşte persoanele care fac parte din infrastructura critică ce deservesc activităţi esenţiale au fost vaccinate 428.072 de persoane, iar angajaţi din învăţământ – în total vaccinaţi 149.581 de persoane”, a afirmat el, într-o conferinţă de presă susţinută ieri la Palatul Victoria.