România începe operaţionalizare Centrului CYBER al Uniunii Europene de la Bucureşti, prima entitate europeană din ţara noastră

Autorităţile române vor înfiinţa Gli-Cyber, un grup de lucru inter-instituţional responsabil cu identificarea setului de măsuri, precum şi cu elaborarea cadrului legislativ necesar operaţionalizării la Bucureşti a Centrului de competenţe industriale, tehnologice şi de cercetare în materie de securitate cibernetică - Centrul Cyber, a anunţat Ministerul Finanţelor într-un comunicat de presă transmis joi.
George Russo
21 ian. 2021, 13:33
România începe operaţionalizare Centrului CYBER al Uniunii Europene de la Bucureşti, prima entitate europeană din ţara noastră

România va găzdui viitorul Centru european de competenţe industriale, tehnologice şi de cercetare în domeniul securităţii cibernetice, Centrul CYBER al UE devenind astfel prima entitate europeană de pe teritoriul ţării noastre, iar acum se intră în etapa de operaţionalizare a Centrului CYBER, găzduit la Bucureşti, informează Ministerul de Finanţe, citat de News.ro.

„Găzduirea şi operaţionalizarea în România a viitorului Centru Cyber vor contribui la creşterea prestigiului României în Uniunea Europeană, precum şi a vizibilităţii în cadrul instituţiilor europene, al comunităţii din domeniul digital şi al securităţii cibernetice, fapt ce ar genera oportunităţi suplimentare de dezvoltare a domeniului şi de dinamizare a economiei naţionale. Tocmai de aceea, trecerea la etapa de pregătire a operaţionalizării noului centru, atât la nivelul elaborării cadrului normativ, cât şi din punct de vedere al administrării şi resurselor financiare necesare, reprezintă o prioritate pentru Executiv. În acest sens, sub coordonarea Ministerului Finanţelor şi Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării se va înfiinţa Gli-Cyber, grup de lucru inter-instituţional responsabil cu identificarea setului de măsuri, precum şi cu elaborarea cadrului legislativ, necesar operaţionalizării la Bucureşti a Centrului de competenţe industriale, tehnologice şi de cercetare în materie de securitate cibernetică – Centrul CYBER”, se arată în comunicatul citat.

Secretariatul tehnic al Gli-Cyber, care va avea rolul de Unitate de Operaţionalizare a Centrului Cyber, va fi asigurat de către reprezentanţii Ministerului de Finanţe. Unitatea va asigura interfaţa dintre autorităţile şi instituţiile din România şi reprezentanţii Comisiei Europene însărcinaţi cu operaţionalizarea Centrului.

„Voi duce la bun sfârşit instalarea primei agenţii europene de pe teritoriul nostru, având privilegiul să fi fost desemnat anul trecut reprezentant special al Guvernului pentru pregătirea şi promovarea candidaturii României în negocierile pentru noul sediu CYBER. Este o etapă firească de continuitate a eforturilor echipei care a pregătit candidatura României şi care a făcut posibilă această victorie fără precedent pentru ţara noastră. Suntem într-un dialog permanent cu reprezentanţii Comisiei şi lucrăm împreună la un calendar pentru operaţionalizare”, a declarat Alexandru Nazare, ministrul Finanţelor.

România intră în etapa operaţionalizării centrului Cyber de la Bucureşti

Potrivit sursei citate, crearea Centrului Cyber şi a reţelei de centre naţionale va conduce la stimularea unui sprijin financiar sporit pentru cercetarea, inovarea, tehnologia şi dezvoltarea industrială în domeniul securităţii cibernetice, în complementaritate cu structurile deja existente.

Astfel, prin această iniţiativă, se are în vedere construirea unui pol european de expertiză tehnologică în materie de securitate cibernetică, în special în domenii precum criptografia, serviciile de securitate a reţelelor informatice, detectarea intruziunilor, securitatea sistemelor, securitatea reţelelor, securitatea programelor informatice şi a aplicaţiilor sau aspectele umane şi societale ale securităţii şi ale protecţiei vieţii private.

Pe data de 10 decembrie 2020, ca urmare a procedurii de vot desfăşurate la Bruxelles, statele membre UE au ales ca România să găzduiască viitorul sediu al Centrului european de competenţe industriale, tehnologice şi de cercetare în domeniul securităţii cibernetice.

Centrul Cyber al UE devine prima structură UE de pe teritoriul ţării noastre şi va reprezenta o structură-cheie în contextul eforturilor de la nivelul Uniunii de configurare a unui ecosistem european în materie de securitate cibernetică. Entitatea va avea un rol important în sprijinirea creării de legături între actorii publici şi privaţi din domeniu, mediul academic şi industria de profil din UE, asigurând, totodată, coordonarea între centrele naţionale pentru securitate cibernetică din statele membre.

Totodată, Centrul va acţiona pentru stimularea cercetării şi inovării tehnologice în vederea consolidării securităţii cibernetice în cadrul Uniunii. Astfel, Centrul va reprezenta principalul organism de gestionare a fondurilor europene dedicate cercetării în domeniul securităţii cibernetice disponibile prin cele două programe de finanţare ale UE cu relevanţă pentru sector – Europa Digitală şi Orizont Europa.

În cursa pentru găzduirea Centrului Cyber, România a concurat cu Belgia, Germania, Lituania, Luxemburg, Polonia şi Spania.

Citeşte şi: Relaxare restricţii în Capitală. Nicuşor Dan: Să mai aşteptăm câteva zile

DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Bzi.ro
Oana Roman, de urgență la spital! Imaginea cu care și-a îngrijorat fanii
Fanatik.ro
Stațiunea din România pe care turiștii o evită. A nins, peisajele sunt spectaculoase, zăpada e perfectă pentru a schia, dar oamenii fug de ea
Capital.ro
Adevărul despre Cristela Georgescu. Cutremur în direct la TV: Nu sunt...
Playtech.ro
Ce pun moldovencele în compoziția sarmalelor ca să iasă mult mai gustoase. De asta le ies mereu mult mai pufoase
DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Adevarul
Iisus Hristos, între mit și realitate. Dezvăluiri științifice și istorice: „Imaginile tradiționale sunt în mare parte inexacte”
wowbiz.ro
Ea este Beatrice, polițista de 23 de ani moartă în accidentul cumplit din Botoșani. Inconștiența unui șofer teribilist a ucis-o
Spynews
Ce aduce noroc la bani în noul an. 5 lucruri pe care să le faci de Revelion
Spynews
Soțul franțuzoaicei Gisele Pelicot, condamnat la 20 de ani de închisoare! A fost găsit vinovat pentru toate acuzațiile
Evz.ro
Spațiul Schengen, coșmar pentru români. Măsurile luate de mai multe state
Ego.ro
EA este una dintre cele mai importante femei din politica românească! O recunoști?
Prosport.ro
FOTO. Blonda i-a pus pe toți pe jar și a ajuns la peste 800.000 de fani pe Instagram
kanald.ro
Cât a ajuns să coste o porție de sarmale cu mămăligă și ardei iute la Târgul de Crăciun din Drumul Taberei
Cancan.ro
Joe Biden, președinte doar pe hârtie: dormea tot timpul și delega totul. Cine trăgea de fapt sforile la Casa Albă?
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Anunț teribil despre Călin Georgescu. România nu scapă: 60 de zile îi sunt suficiente
StirileBZI
Cu cât vor fi indexate pensiile în ianuarie 2025! Vestea rea dată șeful Casei de Pensii
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
stirilekanald.ro
"Adio, iubirile mele!” - Andreea și bebelușul ei au murit! Detalii șocante
substantial.ro
Simona Halep suferă două înfrângeri la World Tennis League din Abu Dhabi
MediaFlux
Franciza Floria – oportunitate de afaceri cu parfum de profit
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Bill Gates: „Doar trei domenii vor supraviețui”. Inteligența artificială evoluează într-un ritm amețitor