România rămâne doar cu potențialul agricol enorm. În schimb, vecinii din UE înregistrează profituri uriașe. Cele mai recente date transmise de INS subliniază accentuarea dezechilibrelor macroeconomice din țara noastră. În perioada ianuarie – aprilie 2022, exporturile au însumat 28,92 miliarde de euro, în timp ce importurile 38,93 miliarde de euro.
În primele patru luni ale anului în curs, exporturile au crescut cu 20,7%, iar importurile s-au majorat cu 25,5%, comparativ cu aceeași perioadă din 2021.
Astel, deficitul balanţei comerciale a depășit pragul de 10 miliarde de euro, în urma majorării cu 2,94 miliarde euro (aproape 43%, față de 34% în primele trei luni) față de valoarea consemnată în perioada ianuarie – aprilie 2021.
Doar în aprilie 2022 exporturile au însumat 6,89 miliarde de euro, iar importurile 9,71 miliarde de euro, ceea ce a rezultat un deficit de 2,82 miliarde de euro.
Cauzele pentru care România nu reușește cel puțin să echilibreze balanța comercială sunt multiple: lipsa sprijinului pentru procesatorii interni, investițiile modeste în tehnologie pentru stimularea producției interne etc.
Economistul Mircea Coșea subliniază dezastrul în care a ajuns România.
„Deficitul balanței comerciale este enorm, importăm enorm, pentru că nu putem să valorificăm producția noastră, aruncăm pe câmp zarzavaturile pe care țăranii la plantează. Este o crimă economică acest lucru, atunci când ai resurse, să le arunci (…)
Importăm foarte mult, economia românească nu e capabilă să pună pe piață mărfuri care să reducă importul și asta înseamnă un pericol mare din punct de vedere al raportului dintre leu și euro, în viitor”, a declarat Mircea Coșea, pentru B1 TV.