România interzice subvențiile de stat pentru centralele de apartament, dar nu și instalarea acestora

Autoritățile din România au pregătit, cu întârziere, transpunerea parțială a unei Directive UE din vara anului 2024, care prevede că, din 1 ianuarie 2025, statele membre UE nu vor mai acorda subvenții pentru instalarea centralelor de apartament pe gaze.
Alina Costache
11 ian. 2025, 22:25
România interzice subvențiile de stat pentru centralele de apartament, dar nu și instalarea acestora

Autoritățile din România au pregătit, cu întârziere, transpunerea parțială a unei Directive UE din vara anului 2024, care prevede că, din 1 ianuarie 2025, statele membre UE nu vor mai acorda subvenții pentru instalarea centralelor de apartament pe gaze, arată un act analizat de Profit.ro.

În anii precedenți, mai multe primării din România, fără sisteme centralizate de încălzire sau cu încălzire centralizată disfuncțională, au acordat subvenții locuitorilor pentru montarea de centrale de apartament.

″Începând cu data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, a prezentei ordonanțe, se interzice acordarea stimulentelor financiare din fonduri publice pentru instalarea cazanelor autonome alimentate cu combustibili fosili″, arată documentul.

Citește și: PPC România, anunț de ultimă oră pentru clienți. Măsura pe care compania este obligată să o pună în aplicare

Subvențiile de stat pentru centralele de apartament sunt interzise în România

Prin stimulente se înțelege ″sprijin economic acordat din fonduri publice de către autoritățile administrației publice centrale sau locale și de entitățile finanțate și administrate direct de către acestea, care nu au caracter industrial sau comercial″.

Granturile directe acordate cumpărătorilor, instalatorilor și părților terțe, instrumentele de finanțare și financiare de facilitare, dar și împrumuturile pentru eficiență energetică și ipotecile pentru renovarea clădirilor, contractele de performanță energetică, stimulentele fiscale precum cotele reduse de impozitare pentru lucrările și materialele de renovare, schemele de impozitare, schemele de facturare, fondurile de garantare, fondurile care vizează renovările aprofundate, fondurile care vizează renovările cu un prag minim semnificativ de economii de energie și standarde de portofoliu ipotecar vizate pot fi considerate stimulente.

″Stimulentele financiare vizează atât utilizatorii finali cât și instalatorii, producătorii și terții sau operatorii economici implicați în instalarea cazanelor autonome alimentate cu combustibili fosili. Procedurile de achiziții publice și/sau contractele de achiziții publice realizate pentru sistemele de încălzire din clădirile deținute de către organismele publice finanțate integral sau parțial din bugetul de stat sau din bugetele locale, în condițiile în care astfel de contracte reflectă condițiile pieței și nu includ nicio formă de subvenție, nu sunt considerate ca făcând parte din categoria stimulentelor financiare″, mai prevede proiectul de ordonanță simplă.

Citește și: Cea mai mare centrală pe gaz din Europa va fi în România! Cât costă și când va fi gata

DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Spynews
Mutare neașteptată în scandalul dintre urmăritul internațional Horațiu Potra și fosta soție / Miza: averea de milioane!
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Satul care a devenit o destinație turistică foarte căutată. Se datorează totul acestor animale
Capital.ro
TAXĂ nouă în România. O achită toți cetățenii. NU se poate evita plata: Avem o strategie
Playtech.ro
Actul care trebuie ridicat de pensionari până pe 15 aprilie dacă vor să ia ajutorul de la stat. E un mare beneficiu
DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Adevarul
Tarifele impuse de Trump declanșează o vânzare masivă a obligațiunilor americane. China vinde datoria SUA? Panica se extinde pe piețe
wowbiz.ro
Natallia, o tânără gravidă de 28 de ani, a apelat la ajutorul ChatGPT atunci când s-a simțit rău. Ce se întâmpla, de fapt, cu aceasta?!
Spynews
Documente-bombă! Cum a încercat Honorius Prigoană să-și execute tatăl mort! Un singur detaliu i-a scăpat
Spynews
Când urmează să nască soția lui Adrian Velea. Prezentatorul de la Acces Direct și partenera lui vor deveni părinți de băiețel
Evz.ro
Taxa pe câine, într-un oraș din România. Locuitorii sunt foc și pară
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. O femeie e motivul pentru care fiii lui David Beckham nu-şi mai vorbesc
kanald.ro
O fetiță de 10 ani a murit în urma unui incendiu devastator la o școală de gătit, în Singapore
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Se schimbă legea peste tot în România. Primăriile trebuie să decidă. Mircea Fechet: Suntem obligaţi!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă gimnastă din lume, care a făcut o avere impresionantă, a luat decizia să se retragă. Cum va arăta viața ei
stirilekanald.ro
Detalii terifiante din vila în care românca Andreea Mottram a fost ucisă de fiica adoptată. Ce a găsit soțul româncei: În jurnal scria negru pe alb cât își detesta mama
Petre Măgurean, fost jucător și antrenor de baschet, a murit la 67 de ani, cu doar două zile înainte de ziua de naștere: „A cucerit medaliile de bronz în Divizia A”
MediaFlux
Răsturnare de situație la prezidențiale! Anunț privind retragerea din cursă
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Victor Ponta: omul care ”a salvat Belgradul” în urma unei ședințe secrete a Guvernului! ”A plagiat, dar a și inundat” – remarcă Cristian Preda