Autoritățile din România au pregătit, cu întârziere, transpunerea parțială a unei Directive UE din vara anului 2024, care prevede că, din 1 ianuarie 2025, statele membre UE nu vor mai acorda subvenții pentru instalarea centralelor de apartament pe gaze, arată un act analizat de Profit.ro.
În anii precedenți, mai multe primării din România, fără sisteme centralizate de încălzire sau cu încălzire centralizată disfuncțională, au acordat subvenții locuitorilor pentru montarea de centrale de apartament.
″Începând cu data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, a prezentei ordonanțe, se interzice acordarea stimulentelor financiare din fonduri publice pentru instalarea cazanelor autonome alimentate cu combustibili fosili″, arată documentul.
Citește și: PPC România, anunț de ultimă oră pentru clienți. Măsura pe care compania este obligată să o pună în aplicare
Prin stimulente se înțelege ″sprijin economic acordat din fonduri publice de către autoritățile administrației publice centrale sau locale și de entitățile finanțate și administrate direct de către acestea, care nu au caracter industrial sau comercial″.
Granturile directe acordate cumpărătorilor, instalatorilor și părților terțe, instrumentele de finanțare și financiare de facilitare, dar și împrumuturile pentru eficiență energetică și ipotecile pentru renovarea clădirilor, contractele de performanță energetică, stimulentele fiscale precum cotele reduse de impozitare pentru lucrările și materialele de renovare, schemele de impozitare, schemele de facturare, fondurile de garantare, fondurile care vizează renovările aprofundate, fondurile care vizează renovările cu un prag minim semnificativ de economii de energie și standarde de portofoliu ipotecar vizate pot fi considerate stimulente.
″Stimulentele financiare vizează atât utilizatorii finali cât și instalatorii, producătorii și terții sau operatorii economici implicați în instalarea cazanelor autonome alimentate cu combustibili fosili. Procedurile de achiziții publice și/sau contractele de achiziții publice realizate pentru sistemele de încălzire din clădirile deținute de către organismele publice finanțate integral sau parțial din bugetul de stat sau din bugetele locale, în condițiile în care astfel de contracte reflectă condițiile pieței și nu includ nicio formă de subvenție, nu sunt considerate ca făcând parte din categoria stimulentelor financiare″, mai prevede proiectul de ordonanță simplă.
Citește și: Cea mai mare centrală pe gaz din Europa va fi în România! Cât costă și când va fi gata