Totul s-a petrecut în comuna Baia de Fier. Aici, mulți localnici au refuzat să semneze contractele cu Aparegio, administratorul rețelei de apă. Motivele refuzului? Calitatea apei care le vine la robinet și faptul că, în timpul verii, au fost perioade de sistare a acestui serviciu. Din aceleași motive, alții nu au plătit facturile emise de Aparegio, deși aveau contract.
Văzându-se fără bani încasați, operatorul a cerut executarea silită a oamenilor, procedură care s-a și întâmplat.
”Situaţia nu este una foarte bună pentru cetăţeni, în sensul în care operatorul de apă Aparegio a început în 2023, sfârşit, şi 2024 să emită facturi pentru anul 2023, facturi care au ajuns acum să fie executate, în sensul în care oamenii au început să primească popriri pe venituri. Au început să primească popriri pe conturi şi acolo unde nu au fost fonduri în conturi, s-a trecut mai departe la a primi sechestru pe bunuri. Vorbim despre facturi emise fără a avea un contract cu cetăţenii. Vorbim despre facturi care au fost emise fără a avea cunoştinţă de ele cetăţenii şi vorbim de facturi care au început să fie executate prin birouri de executori judecătoreşti, printr-o procedură în care oamenii nu pot să-şi exercite dreptul de opozabilitate asupra acestei executări”, spune Mihai Olaru, membru fondator şi membru al Consiliului Director al Asociaţiei Comunitare Baia de Fier, citat de agerpres.
Mihai Olaru mai susține că mulți dintre cei afectați de executarea silită ar fi primit plicurile cu înștiințări la o zi după popririle pe conturi. Potrivit lui Olaru, vorbim de abuz atât la facturarea fără contract, cât și la poprire făcută anterior înștiințării.
Mai mult, unele facturile ar fi fost emise pe numele unor cetățeni decedați de opt ani, iar în alte cazuri au fost executați silit oameni care nici măcar nu sunt legați la rețeaua locală de apă.
În acest context, oamenii cer anularea executărilor silite, apă potabilă la robinet și furnizare fără restricții.
De cealaltă parte, reprezentanții Aparegio spun că executările silite pot fi anulate doar în instanță, iar apa care ajunge la robinetele consumatorilor este în regulă. ”Doar un număr restrâns de cetăţeni au intrat în legalitate, semnând contracte de furnizare. Utilizatorii au fost informaţi cu privire la obligativitatea încheierii contractelor de furnizare a serviciului de alimentare cu apă prin comunicate de presă transmise în mass-media începând cu luna august 2022, periodic. În aceeaşi perioadă, au fost transmise şi notificări scrise prin serviciile poştale, care au fost refuzate de către utilizatori. Aparegio a emis facturi tuturor utilizatorilor din această localitate, în baza listelor comunicate de UAT Baia de Fier, ce cuprind 1.028 de gospodării cu un număr total de 2.553 persoane”, a precizat operatorul de apă.