Tendinţa din ultimii ani s-a menţinut şi în 2022, crescând substanţial numărul de adeverinţe solicitate de angajatori agenţiilor teritoriale ale ANOFM, necesare pentru obţinerea avizului eliberat de Inspectoratul General pentru Imigrări în vederea încadrării în muncă a străinilor pe teritoriul României.
În întâmpinarea acestor solicitări, un proiect de Hotărâre de Guvern privind stabilirea contingentului de lucrători străini nou-admişi pe piaţa forţei de muncă în anul 2023, pus în transparență decizională, la începutul acestei săptămâni, de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale prevede că, anul viitor, firmele din România vor putea să angajeze 100.000 de muncitori din afara Uniunii Europene, la fel ca și în 2022.
Potrivit legislației, străinii pot fi încadraţi în România numai dacă „angajatorul a depus diligenţe pentru ocuparea locului de muncă vacant de către un cetăţean român, de către un cetăţean al unui alt stat membru al Uniunii Europene sau al Spaţiului Economic European, de către un cetăţean al Confederaţiei Elveţiene sau de către un străin titular al dreptului de şedere pe termen lung pe teritoriul României”.
Dacă numărul este acelaşi ca anul trecut, el este dublu faţă de 2021, an în care numărul de străini a fost suplimentat la 50.000, de la 25.000. La fel şi în 2019, anul premergător pandemiei, când a fost suplimentat numărul străinilor aduși să lucreze în România. Totuşi, în anul 2017 angajatorii din România au putut încadra doar 5.500 de lucrători străini, cetăţeni ai altor state decât cele membre ale Uniunii Europene sau ale Spaţiului Economic European ori ai Confederaţiei Elveţiene.
Totuşi, trebuie subliniat că în primele nouă luni ale acestui an, din „contingentul de 100.000 de lucrători străini nou-admişi pe piaţa forţei de muncă în anul 2022, (…) la nivelul Inspectoratului General pentru Imigrări au fost eliberate 64.894 avize de angajare/detașare„.