România își diversifică piața muncii. Dacă în trecut veneau mai mult muncitori necalificați, în ultima vreme cererea s-a rafinat. Acum găsim lucrători străini non-UE și în domenii care presupun pregătire și calificare de top.
Un exemplu ar fi sudorii de adâncime aduși din Vietnam pe salarii chiar și de 10.000 de lei, după cum a explicat pentru termene.ro Vasile Andriescu, președintele Patronatului Importatorilor de Forță de Muncă.
Pentru 2024 guvernul a aprobat un contingent de 100.000 de lucrători nou admiși pe piața forței de muncă, același ca în 2023 și 2024 și de douăzeci de ori mai mare ca în 2017 (5.500), scrie Termene.ro.
Vasile Andriescu, președintele Patronatului Importatorilor de Forță de Muncă, consideră că numărul de avize disponibile pentru 2024 s-ar putea consuma până la finele anului, în timp ce o parte din firmele de recrutare spun că cererea ar fi de 3 ori mai mare, dar posturile nu pot fi ocupate din cauza condițiilor stricte impuse de autorități pentru importul de forță de muncă.
Oficial, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă a anunțat peste 30.000 de locuri vacante (destinate în proporție de peste 60% angajaților necalificați) la nivel național (30.748, conform celui mai recent comunicat, din decembrie), număr de două ori mai mic decât în urmă cu 6 ani (60.000 de locuri de muncă vacante în 2018).
Cele mai multe companii nu raportează locurile de muncă vacante și fac recrutare pe cont propriu sau prin firmele de profil.
Numărul de lucrători străini din țările non-UE va reuși să se mențină constant și ar mai putea crește în condițiile în care ar veni noi categorii de angajați sau ar crește numărul angajatorilor. ”În 2024, de exemplu, au început să apară cereri din domeniul agricol, și nu doar pentru muncitori necalificați. De exemplu, am adus tractoriști din Sri Lanka”, a spus Vasile Andriescu.