România îşi pune la bătaie toate resursele pentru organizarea Euro 2020. 8 miniştri se implică în proiect

Comitetul interministerial de coordonare pentru organizarea şi susţinerea candidaturii României pentru organizarea turneului final al Campionatului European de Fotbal 2020 s-a reunit miercuri. Până la sfârşitul lunii martie, toate instituţiile cu responsabilităţi vor înainta datele şi informaţiile solicitate în vederea integrării lor, comitetului interministerial.
Daniel Spătaru
18 feb. 2014, 15:56
România îşi pune la bătaie toate resursele pentru organizarea Euro 2020. 8 miniştri se implică în proiect

Vicepremierul pentru securitate naţională, Gabriel Oprea, a convocat marţi, la Palatul Victoria, Comitetul interministerial de coordonare pentru organizarea şi susţinerea candidaturii României pentru organizarea turneului final al Campionatului European de Fotbal 2020. În cadrul întâlnirii s-au stabilit mecanismele de lucru şi sarcinile fiecărei instituţii implicate, astfel încât România să completeze formularele cu cerinţele solicitate de UEFA în vederea admiterii candidaturii României ca ţară organizatoare a unor evenimente din cadrul Campionatului European de Fotbal 2020.

Reuniunea a fost deschisă de primul-ministru Victor Ponta, care a declarat: „Eu cred că e un proiect extrem de fezabil şi că avem o şansă extraordinară. Din partea mea aveţi tot sprijinul, precum şi al tuturor miniştrilor. E bine să se întâmple asemenea lucruri în România şi cred că beneficiul este evident pentru toată lumea, beneficiul de imagine pentru ţară, de infrastructură, de turism, de dezvoltare sportivă. Eu sunt convins că împreună o să reuşim„.

Citeşte şi Ponta: M-am întâlnit cu primarul general şi cu şefii FRF şi LPF. Vrem să organizăm în România CE 2020

Gabriel Oprea, preşedintele Comitetului, a subliniat şi el importanţa acestui proiect: „Acest eveniment reprezintă o imensă oportunitate pentru România din foarte multe perspective. Poate reprezenta un efort de modernizare major pentru România. Organizarea acestui eveniment va genera un efort public investiţional pentru modernizarea infrastructurii şi pentru stimularea turismului.

Trebuie să învăţăm din experienţa altor ţări care au folosit acest tip de evenimente pentru a-şi atrage beneficii reale şi cuantificabile, exemple în acest sens fiind Portugalia sau Africa de Sud. Euro 2020 înseamnă 13 ţări, 13 oraşe şi 13 stadioane. Toate diferite. Este un concept deosebit de interesant care poate oferi României provocarea de a se individualiza drept una din ţările care poate găzdui competiţii sportive de talie mondială„, a arătat vicepremierul.

Gabriel Oprea a subliniat, de asemenea, însemnătatea organizării unui astfel de eveniment pentru economia naţională. „Companiile private vor avea şansa de a beneficia din plin de pe urma acestui eveniment, iar investiţiile pe care le presupune acest eveniment credem că vor avea un impact benefic asupra multor sectoare din economia românească. Este un proiect care ne impune să avem o strategie coerentă, multi-anuală, în sectoarele care vor relaţiona cu organizarea acestui eveniment. Ne obligă să ne stabilim priorităţi, ne obligă să avem o strategie. Ne impune să ne unim forţele şi să colaborăm – instituţii de stat şi companii private – într-un demers pentru România„, a precizat viceprim-ministrul.

Citeşte şi Guvernul a declarat de INTERES NAŢIONAL turneul final al Campionatului European de Fotbal din 2020

Mircea Sandu, preşedintele Federaţiei Române de Fotbal a vorbit despre etapele specifice organizării unui astfel de eveniment: „În acest moment, România se află în competiţie cu 32 de ţări care s-au înscris cu unul sau două stadioane. Naţional Arena din Bucureşti este unul din cele 37 de stadioane înscrise în cursa pentru desfăşurarea partidelor din această competiţie de mare anvergură. 16 stadioane au o capacitate mai mare de 55.000 de locuri, capacitatea pe care o are în prezent Naţional Arena. Va trebui să demonstrăm de ce vrem să organizăm acest eveniment, iar beneficiile pentru România sunt imense. Avem o şansă foarte mare să reuşim„.

La reuniune a fost prezent, în calitate de consultant din partea Federației Române de Fotbal, profesorul Vasile Dâncu, preşedintele Institutului Român pentru Evaluare şi Strategie – IRES, care a acceptat să se alăture eforturilor Comitetului, prin a oferi consultanță în pregătirea dosarului de candidatură, pe dimensiunile care vizează comunicarea, imaginea publică, responsabilitatea socială şi implicarea în acest proiect a societăţii civile, a comunităţii de afaceri şi a altor organisme care pot contribui la reuşita obiectivului: desemnarea Bucureştiului printre oraşele care vor găzdui partide în cadrul EURO 2020.

Vasile Dâncu a prezentat contextul de organizare şi responsabilităţile strategice ale instituţiilor implicate în realizarea proiectului şi tipurile de acţiuni necesare pentru promovarea organizării evenimentului.
 
Pe lângă demersurile birocratice de completare a dosarului de candidatură, este necesar să gândim tot acest efort în termeni strategici, sub forma unui concept integrat care să ne permită să ne stabilim obiective clare, să ne asumăm responsabilităţi şi termene precise. Este un prilej care poate permite Guvernului României să arate că România are viziune, că putem depăşi standardele birocratice, că România este cu adevărat interesată şi capabilă să organizeze acest eveniment„, le-a spus Vasile Dâncu celor prezenţi.

Până la sfârşitul lunii martie, toate instituţiile cu responsabilităţi vor înainta datele şi informaţiile solicitate în vederea integrării lor, comitetului interministerial.

La reuniunea de marţi au participat: Nicolae Bănicioiu – Ministrul Tineretului și Sportului, vicepreședintele Comitetului, Ramona Mănescu – Ministrul Transporturilor, Eugen Nicolăescu – Ministrul Sănătăţii, Dan Nica – Ministrul pentru Societatea Informaţională, Mariana Câmpeanu – Ministrul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, Dan Coman Şova  – Ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură de  Interes Național și Investiții Străine, Ion Moraru – Secretarul General al Guvernului, Maria Grapini – Ministrul delegat pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, Mediu de Afaceri și Turism, Răzvan Filipescu – Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Turism, Mircea Sandu – Preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, Georgeta Gavrilă – Prefectul Municipiului Bucureşti, Dan  Darabont – Viceprimar, Primăria Municipiului Bucureşti, Vasile Dâncu – Președinte IRES, Ilie Botoș – secretar de stat la cabinetul viceprim-ministrului pentru securitate națională, Raed Arafat – secretar de stat, Ministerul Afacerilor Interne, Chestor de poliţie Florea Oprea – Secretar de stat, Ministerul Afacerilor Interne, Iulian Matache – Secretar de stat, Ministerul dezvoltării  regionale şi administraţiei publice, Anghel Iordănescu – Federaţia Română de Fotbal, Dumitru Mihalache – Federaţia Română de Fotbal.

Comitetul are ca obiectiv asigurarea condiţiilor necesare, obţinerea dreptului de organizare, precum şi pregătirea şi desfăşurarea efectivă la Bucureşti a unor meciuri din cadrul turneului final al Campionatului European de Fotbal 2020.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Lidia Zenny, numerolog şi expert în pedagogie numerologică, anunță cum va fi 2025 în funcţie de data naşterii. Explicații astrologice pentru fiecare om în parte
Capital.ro
Se pune impozit după deces și înmormântare. Românii au datorie la ANAF, plus taxă notarială
Playtech.ro
Se construiește un Drum Expres pentru București. Șoseaua va avea 4 benzi de circulație, când trebuie să fie gata
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Țara-fantomă care a existat doar 5 zile, unde românii sunt priviți cu suspiciune. „Rusia e sora noastră”
wowbiz.ro
A murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Criminalul invizibil, moștenirea lăsată umanității. Cum ne afectează deciziile din anii '80
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un tânăr a ars de viu și alți doi se zbat între viață și moarte, după ce mașina în care se aflau s-a izbit puternic de un TIR, în Caraș-Severin
Cancan.ro
CAUZA morții Julietei Szönyi. Sora actriței din 'Toate pânzele sus' face dezvăluiri tulburătoare
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Anunț dureros despre Elena Udrea chiar în Vinerea Patimilor. Vestea cruntă confirmată de avocatul ei
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Dragoș Cristescu a murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Ce este interzis în Sâmbătă Mare. Ziua tăcerii și a vegherii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Am întrebat ChatGPT ce rețetă de cozonac îmi recomandă de Paște. Iată „secretul” cozonacului perfect, potrivit algoritmilor AI