România, locul 30 la nivel mondial în privinţa consumului de cafea

România ocupă locul 30 la nivel mondial în privinţa consumului de cafea, cu 0,5 ceşti pe zi pe cap de locuitor, în fruntea clasamentului aflându-se Olanda, cu 2,4 ceşti pe zi, Finlanda, cu 1,8 ceşti pe zi şi Suedia, cu 1,3 ceşti pe zi, conform datelor furnizate de Asociaţia Română a Cafelei (ARC).
Iulian Tudor
02 iul. 2014, 11:39
România, locul 30 la nivel mondial în privinţa consumului de cafea

Consumul anual de cafea în România este încă scăzut faţă de multe ţări din lume, de numai 2,3 kilograme pe cap de locuitor (conform datelor Organizaţiei Internaţionale a Cafelei), faţă de 7,96 kg în Austria sau 6,95 kg în Germania. Şi în estul Europei consumul este mai mare decât la noi în ţară, în Polonia acesta fiind de 3,19 kg pe cap de locuitor, iar în Bulgaria de 2,9 kg.

Deşi nu este un produs de lux, în România încă se mai aplică acciza la produsele de cafea, care, alături de creşterea la nivel global a preţului cafelei ca materie primă, sau de evaziunea fiscală asociată acestui produs, pot fi factori care contribuie la menţinerea consumului de cafea pe cap de locuitor la o cotă atât de redusă faţă de celelalte ţări din Uniunea Europeană şi din lume„, explică reprezentanţii ARC.

CITEŞTE ŞI: 10 motive în plus să bei cafea zilnic

În opinia lui Marius Meleşteu, preşedintele Asociaţiei Române a Cafelei, o eliminarea accizei la produsele din cafea ar fi benefică, deoarece va duce la creşterea pe termen mediu a veniturilor la bugetul de stat şi la reducerea semnificativă a contrabandei.

O ceaşcă bună de cafea trebuie să fie accesibilă fiecărui român. De aceea ne-am propus să ne aducem direct contribuţia pentru ca şi în România consumul de cafea să atingă în următorii ani nivelul din celelalte ţări ale UE. ARC consideră benefică o măsură menită a elimina acciza la produsele din cafea, ceea ce va genera pe termen mediu venituri suplimentare la bugetul de stat, reducerea masivă a contrabandei, precum şi creşterea accesibilităţii consumatorului român la acest produs alimentar„, a afirmat Marius Meleşteu.

Conform ARC, în ultimii 50 de ani a existat o creştere constantă în producţia mondială de cafea, intercalată cu scăderi periodice. Consumul mondial de cafea a crescut cu o rată medie anuală de 1,9% în ultimii 50 de ani, de la 57,9 milioane de saci în 1964 la 142 milioane de saci în 2012. Această creştere s-a accentuat din 1990 la 2,1% şi la 2,4% din 2000. Pieţele tradiţionale importatoare, cum ar fi Japonia, Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii au reprezentat istoric cea mai mare parte a cererii de cafea la nivel mondial.

Cafeaua a început să fie consumată în secolului al XV-lea în Arabia. Comercianţii veneţieni au adus cafeaua în Europa în secolul XVII.

Cafeaua se cultivă pe o rază de 1.000 de mile în jurul Ecuatorului, de la Tropicul Cancerului, în nord, până la Tropicul Capricornului, în sud. Arborele de cafea creşte în peste 50 de ţări din întreaga lume, iar cafeaua este cea mai vândută marfă din lume, după petrol. Principalele ţări furnizoare de cafea sunt Brazilia, Columbia şi Vietnam.

Înfiinţată în martie 2001, Asociaţia Română a Cafelei promovează interesele comerciale şi economice ale industriei cafelei.

VEZI ŞI: Cafeaua te poate feri de 7 afecţiuni periculoase. Iată ce efecte are

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Dispare o companie importantă din România. Afacerea va fi vândută cu peste 270 de milioane de euro
Capital.ro
Călin Georgescu a anunțat în direct: Asta a fost finalul!
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Scandalos! Bonusuri de 500.000 de lei la pensionare, în România. Cifra este reală
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensiile se majorează între 100 și 400 de lei din februarie. Ce documente trebuie depuse de pensionari?
Cancan.ro
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu aruncă bomba. Ce funcție vizează dacă va fi interzis la prezidențiale
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Crin Antonescu propune restructurări în instituțiile statului pentru a aloca resursele în educație și sănătate
MediaFlux
PENSIE va fi DIGITALĂ. Anunțul Casei de PENSII pentru TOȚI românii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București