La polul opus, Danemarca și Luxemburg au alocat fiecare 1% din PIB pentru ordine și siguranță publică, alte țări care au alocat mai puțin de 1,5% din PB pentru sectorul menționat fiind Irlanda, 1,1%, Malta și Finlanda, 1,2%, Suedia, 1,3% și Austria, cu1,4% din PIB.
Clasamentul este însă diferit dacă se ține cont de sumele cheltuite per cap de locuitor de statele membre UE, În medie, în 2015 statele membre au cheltuit 507 euro pe cap de locuitor pentru ordine și siguranță publică. Pe primele locuri după acest indicator sunt Luxemburg cu 899 euro pe cap de locuitor, Marea Britanie, 792 euro, și Olanda, 724 euro. La polul opus se află Bulgaria cu 173 de euro și România cu 183 de euro pe cap de locuitor cheltuiți pentru ordine și siguranță publică.
Cheltuielile guvernamentale pentru ordine și siguranță publică acoperă în principal cheltuielile cu serviciile de poliție și pompieri, tribunale și închisori. La nivelul Uniunii Europene, chletuielile guvernamentale pentru ordine și siguranță publică ca procent din PIB, 1,8%, sunt mai mari decât cele pentru alte activități importante precum apărare, 1,4%, recreație, cultură și religie, 1%, sau protecția mediului, 0,8% din PIB.