România, lovită de un vortex polar! Cele trei afecțiuni care apar frecvent pe ger. Dr Tudor Ciuhodaru: „Frigul creşte riscul de apariție a acestei boli cu 2% pentru fiecare grad sub zero”

Un val de ger a cuprins România în aceste zile, temperaturile ajungând până la -12 grade în majoritatea zonelor țării. Dincolo de disconfortul termic pe care fiecare dintre noi îl resimte, gerul favorizează și apariția unor boli, precum degerăturile, virozele și, cel mai grav, infarctul.
Irina Dumitrescu
11 feb. 2025, 15:43
România, lovită de un vortex polar! Cele trei afecțiuni care apar frecvent pe ger. Dr Tudor Ciuhodaru:

România este sub influența acestui vortex polar întreaga săptămână, spre sfârșitul săptămânii fiind prognozate chiar și ninsori. În aceste condiții, medicii trag un semnal de alarmă referitor la cele mai importante trei afecțiuni a căror apariție este facilitată de ger.

România, lovită de un vortex polar!

Meteorologii au anunțat că, în această perioadă, mai multe zone ale țării se confruntă cu precipitații sub formă de ninsoare și temperaturi scăzute. În Capitală, joi dimineața, a fost prima ninsoare din această iarnă. Conform informaţiilor meteorologilor, începând cu 17 februarie, vremea se va încălzi în România.

Valorile termice vor fi normale pentru această perioadă din an. Nopțile și diminețile vor fi reci, cu minime negative în toată țara și de asemenea ger în zonele depresionare.

Cele trei afecțiuni care apar frecvent pe ger

Una dintre problemele cu care medicii de la Urgențe se confruntă frecvent pe ger sunt degerăturile.

Orice degerătura necesită consult medico-chirurgical pentru a evita evoluţia nefavorabilă şi complicatiile. Beneficiază de încalizire externă şi de terapie medicamentoasă menită a reduce durerile şi a ameliora circulaţia sanguină în zona afectată. Vântul şi umezeala accentuează hipotermia şi duc rapid la instalarea degerăturilor.

Primele simptome includ tulburările de sensibilitate (furnicături, înţepături), pielea se înroşeşte şi se descuamează iar apoi apar flictenele (bule ca după arsuri) şi se instalează tulburări motorii. În forma severă se merge până la gangrenă ce necesită amputaţia segmentului de membru.

Citeste si Medicul Tudor Ciuhodaru, ghid de supraviețuire în sezonul rece. 15 măsuri care trebuie luate în calcul când temperaturile scad

Primul ajutor constă în găsirea unui adăpost sau spaţiu încălzit. Așezaţi victima pe o suprafaţă uscată care să o protejeze de răceala solului, protejând-o de frig ţi vant şi îndepărtaţi hainele umede, nu frecaţi şi nu masaţi victima ci doar încălziţi-o progresiv.

Este interzisă încălzirea prin contact cu surse de căldură (soba, calorifer) întrucât tulburările de sensibiliate pot duce la arsuri”, spune conf. univ. dr. Tudor Ciuhodaru pentru WOWBIZ

Alte afecțiuni specifice sezonului rece sunt virozele și gripele. Acestea apar întrucât diferențele mari de temperatură provoacă un stres adaptiv la nivelul organismului, acesta accentuând și epidemiile deja prezente.

Ne confruntăm în gărzile din această perioadă cu un val de afecțiuni respiratorii favorizate sau agravate de temperaturile scăzute. Frigul şi aerul uscat sunt medii propice pentru virusuri din cauza mucoasei uscate, adică a stratului protector al gâtului, traheei şi sinusurilor. Virusurile invadează mucoasa şi încep să se dezvolte, cauzând răceala.

Schimbarile bruşte de temeparatură nu sunt benefice organismul. Există persoane care se adapteaza genetic mai greu la frig. Răcirea bruscă precum şi temperaturile extrem de scăzute din această perioadă determină un stres adaptativ important pentru organism şi favorizează dezvoltarea, multiplicarea şi circulaţia virusurilor”, a mai precizat medicul.

Citeste si Medicul Tudor Ciuhodaru aruncă bomba despre virozele din această perioadă! „Mare atenție la cei mici!”

Frigul creşte riscul de apariție a infarctului cu 2% pentru fiecare grad sub zero

A treia cea mai frecventă afecțiune pe timp de ger este infarctul. Medicul Tudor Ciuhodaru spune că, atunci când temperaturile sunt scăzute, riscul de apariție a infarctului crește cu 2%.

„Frigul creşte riscul de infarct cu 2% pentru fiecare grad sub zero. Nu neglijați aceste simptome pentru că poate fi vorba de infarct: durerea precordială „clasică”, acea durere toracică anterioară intensă, cu caracter de constricţie, presiune, arsură, greutate, strângere sau sfredelire ce iradiază în umărul şi braţul stâng şi care durează mai mult de câteva minute”, a mai precizat dr. Tudor Ciuhodaru.

DailyBusiness
Ajutor de la stat pentru părinții nou-născuților în 2025. Ce sume de bani primești în primii ani de viață ai copilului
Spynews
Cum a reușit Constantin Enceanu să îi rămână fidel soției sale, deși avea gânduri de divorț. Cântărețul și-a salvat căsnicia
Bzi.ro
Alina Ceușan arată senzațional după două nașteri! Ce dietă urmează influencerița – FOTO
Fanatik.ro
Aceasta este cea mai folosită rețetă de ciorbă din România. Nu ai cum să dai greș cu ea pe masă
Capital.ro
Elena Udrea aruncă bomba. Ce se pregătește în România după demisia lui Klaus Iohannis
Playtech.ro
Obiectele neaşteptate pe care noul şef PNL le are în casă! Declaraţia de avere a lui Cătălin Predoiu
DailyBusiness
Bani mai mulţi pentru românii cu maşini vechi. Cine primeşte 8.500 de euro de la stat
Adevarul
Miezul interior al Pământului își schimbă forma, spun oamenii de știință. Care ar putea fi consecințele
wowbiz.ro
Alina Sorescu, șocată de discuția dintre Alex Ciucu și mama lui: „O să ajungă ca Mădălina Manole”
Spynews
Meteorologii anunță vreme rece și schimbări semnificative până pe 10 martie. Când vor crește temperaturile în România
Spynews
Ce cadou refuză Radu Vâlcan să îi cumpere Adelei Popescu. Din ce motiv nu dorește să îi facă o surpriză
Evz.ro
Elena Udrea, cel mai negru scenariu după plecarea lui Iohannis: Statul Paralel se grăbește să se replieze
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
Primele imagini cu explozivul cuplu Tamaş – Alexa, din Asia Express, în infernul din Filipine, cu 31 de grade la ora 18:00 şi 75% umiditate. FOTO&VIDEO EXCLUSIV
kanald.ro
Un bărbat a murit după ce s-a înecat cu mici la o terasă din Prahova. Cum s-a petrecut totul
Cancan.ro
Ce conțin iaurturile din supermarket, de fapt. Dragoș Pătraru ne spune care e singurul sănătos
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Verdict pentru Călin Georgescu. Fostul preşedinte al CCR, Augustin Zegrean: Nimeni nu poate
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. El are 72 de ani, ea doar 24. Milionarul nu mai are nicio jenă și se afișează cu ea peste tot
stirilekanald.ro
Ea e Anastasiia, tânăra ucisă de soț în Sectorul 1. Avea 27 de ani și era dansatoare. După crimă, bărbatul s-a aruncat în fața metroului
substantial.ro
Emmanuel Macron minimalizează absența lui Elon Musk de la Summit-ul de Inteligență Artificială
MediaFlux
RĂSTURNARE privind DEMISIA lui IOHANNIS. Crin Antonescu a dezvăluit adevăratul motiv
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adio tezaur furat… Rezervele de aur din băncile ruseşti s-au redus la jumătate în 2024