La această reuniune participă miniştri ai agriculturii şi pescuitului din statele membre ale Uniunii Europene, iar în luna decembrie a fiecărui an, este prilejul în care se stabilesc cotele de pescuit pentru anul următor.
Cota pentru calcan a României a rămas neschimbată pentru 2014, deşi Comisia Europeană propusese diminuarea acesteia cu 15% şi menţinerea cotei la şprot.
„România a reuşit menţinerea cotelor de calcan la nivelul celor din 2013, pentru a sprijini comunităţile de pescari, a căror situaţie socială este deja dificilă. În acelaşi timp, ne-am luat angajamentul de a promova o politică durabilă de pescuit la Marea Neagră”, a declarat Lucia-Ana Varga, ministru delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură.
Comisia Europeană a apreciat eforturile susţinute ale României pentru asigurarea măsurilor de monitorizare şi control a pescuitului şi debarcărilor de calcan, iar România s-a angajat să continue activităţile de cooperare cu Bulgaria şi Comisia Europeană în vederea atingerii politicii comune de pescuit.
Trebuie să se ţină cont de situaţia specială a bazinului Mării Negre, unde, pe lângă România şi Bulgaria, state membre ale Uniunii Europene, desfăşoară activităţi de pescuit şi Federaţia Rusă, Ucraina, Georgia şi Turcia, transmite ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură. Pentru protejarea şi exploatarea durabilă a resursei piscicole este necesară lărgirea dialogului cu aceste ţări şi stabilirea unor măsuri similare pentru conservarea resursei pe termen lung.