România ne-educată: penultima în UE la testele PISA 2022, am rămas la nivelul anului 2018 DOCUMENT

România nu a înregistrat niciun progres relevant, în cinci ani, față de celelalte țări participante la PISA 2022,
Filip Stan
05 dec. 2023, 12:08
România ne-educată: penultima în UE la testele PISA 2022, am rămas la nivelul anului 2018 DOCUMENT

PISA 2022. România – penultima în UE și pe locurile 45-48 din 81 de țări și teritorii din lume, la cele trei evaluări principale: matematică, științe, citire. Aproape de 3 ori mai puțini elevi de top și de 2 ori mai mulți elevi sub pragul alfabetismului funcțional, față de media OCDE – Edupedu.ro.

România nu a înregistrat niciun progres relevant, în cinci ani, față de celelalte țări participante la PISA 2022, evaluarea competențelor de bază a elevilor de 15 ani, organizată de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE). România se clasează pe penultimul loc în rândul țărilor UE participante la această evaluare, înaintea Bulgariei, care a înregistrat regrese semnificative, iar la nivel general apare pe locul 45 din totalul de 81 de țări și teritorii, cu un punctaj mediu semnificativ mai mic decât media OCDE, anunţă Euronews.ro

Burse elevi noiembrie 2023. Obligaţie nouă pentru şcoli, termenul limită este 7 decembrie
Dacă, la precedenta evaluare, România înregistra 428 de puncte la citire, 430 la matematică și 428 la științe, acum rezultatele sale s-au „aliniat” la o medie de 428 de puncte pentru fiecare dintre cele trei evaluări. Aceasta o plasează la o distanță de circa 50 de puncte de media OCDE și la circa 100 de puncte în urma liderului european, Estonia.

La nivelul fiecărei evaluări, România ocupă locul 45 la matematică și citire și locul 48 la științe, în rândul celor 80 de țări și teritorii participante.

În rândul țărilor UE, România reușește să depășească doar Bulgaria, țară care a înregistrat un regres major atât la matematică (-19 puncte), cât și la citire (-16 puncte), precum și unul minor la științe (-3 puncte) față de PISA 2018. Acum cinci ani, Bulgaria depășea România la capitolul Matematică.

adresa-ISMB_burse-elevi

Scorurile Bulgariei în 2022: Matematică – 417 puncte, Citire – 404 puncte, Științe – 421 puncte

România se încadrează, în rândul țărilor participante, în a treia categorie – cea a țărilor cu rezultate sub media OCDE. Primele categorii sunt țările cu rezultate statistic superioare mediei OCDE, respectiv țările cu rezultate statistic similare mediei OCDE.

În această a treia categorie, România se află la un nivel similar cu: Serbia, Emiratele Arabe Unite, Grecia (țară UE situată imediat deasupra României, cu medii de 430-441 de puncte), Kazahstan, Mongolia, Bulgaria, Moldova. În același pluton apare și Ucraina, participantă doar cu o serie de regiuni la această evaluare, precum și Cipru.

Ucraina, cu 441 de puncte înregistrate la Matematică, depășește un scor superior României la această evaluare, la care a participat cu 18 din cele 27 de regiuni ale sale, în condițiile războiului declanșat de Rusia anul trecut).

Ce reprezintă evaluarea internațională PISA
PISA (Programme for International Student Assessment) este Programul OCDE pentru evaluarea internațională a elevilor. PISA măsoară capacitatea elevilor de 15 ani de a-și folosi cunoștințele și competențele în materie de lectură, matematică și științe pentru a face față provocărilor din viața reală.

O dată la trei ani, un grup de tineri de 15 ani selectați aleatoriu susține teste la disciplinele menționate ma sus punând accentul pe o disciplină în fiecare an de evaluare. În anul 2000 s-a pus accentul pe citire, în 2003 pe matematică, în 2006 pe științe și din nou pe citire în 2009.

Elevii și directorii de școli completează, de asemenea, chestionare de context pentru a furniza informații despre mediul familial al elevilor și despre modul în care sunt organizate școlile lor. În unele țări/economii, părinții completează și ei un chestionar.

Evoluția României vs media OCDE – citire, matematică, științe / Sursa: PISA 2022
Rezultatele României comparativ cu media OCDE se mențin la un nivel semnificativ în condițiile în care, față de PISA 2018, media OCDE a scăzut considerabil: 15 puncte la matematică, -10 puncte la citire, -2 puncte la științe.

Comparativ cu media OCDE, ponderea elevilor cu rezultate foarte bune în cel puțin un domeniu (nivel 5 sau 6) la evaluarea PISA 2022 este de aproape trei ori mai mică în România. Pe de altă parte, ponderea elevilor cu rezultate slabe la toate cele 3 domenii (sub nivelul 2, considerat prag pentru alfabetismul funcțional) este de două ori mai mare.

Astfel, dacă la nivel OCDE 16,4% dintre elevi au înregistrat în medie rezultate sub nivelul 2 la toate cele trei domenii, deci se încadrează la nivelul analfabetismului funcțional, în România ponderea acestora este de 33,2%.

La polul opus, 13,7% dintre elevi au reușit, în medie la nivel OCDE, să obțină rezultate de top în cel puțin un domeniu (nivel 5 sau 6). În România, procentul este de 5%.

Liderii internaționali – PISA 2022

PISA 2022 Matematică:

Singapore – 575 puncte
Macao (China) – 552 puncte
Taipei Chinezesc (denumirea OCDE) – 547 puncte
Hong Kong (China) – 540 puncte
Japonia – 536 puncte
Coreea de Sud – 527 puncte
Estonia – 510 puncte
Elveția – 508 puncte
Canada – 497 puncte
Olanda – 493 puncte

Citire:

Singapore: 543 puncte
Irlanda – 516 puncte
Japonia – 516 puncte
Coreea de Sud – 515 puncte
Taipei Chinezesc (denumirea OCDE) – 515
Estonia – 511 puncte
Macao (China) – 510
Canada – 507 puncte
SUA – 504 puncte
Noua Zeelandă – 501 puncte

PISA 2022 Științe:

Singapore – 561 puncte
Japonia – 547 puncte
Macao (China) – 543 puncte
Taipei Chinezesc (denumire OCDE) – 537 puncte
Coreea de Sud – 528 puncte
Estonia – 526 puncte
Hong Kong (China) – 520 puncte
Canada – 515 puncte
Finlanda – 511 puncte
Australia – 507 puncte

Liderii europeni în cadrul PISA 2022
La nivel european (UE plus alte țări), după liderul Estonia, care-și păstrează locul în pofida unor scăderi semnificative la fiecare dintre cele trei evaluări, țările cu ele mai bune rezultate în evaluări sunt:

Matematică – rezultate peste media OCDE: Elveția, Olanda, Irlanda, Belgia, Danemarca, Marea Britanie, Polonia, Austria, Republica Cehă, Slovenia, Finlanda, Letonia, Suedia

Citire – rezultate peste media OCDE: Irlanda, Estonia, Marea Britanie, Finlanda, Danemarca, Polonia, Republica Cehă, Suedia, Elveția, Italia

Științe – Estonia, Finlanda, Irlanda, Elveția, Slovenia, Marea Britanie, Polonia, Republica Cehă, Letonia, Danemarca, Suedia, Germania, Austria, Belgia

DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Spynews
Lux și opulență! Cum arată casa Andreei Tonciu. Vedeta a investit zeci de mii de euro | FOTO
Bzi.ro
Andreea Esca a întors toate privirile, cu o rochie cu un decolteu îndrăzneț! A prezentat o gală caritabilă – FOTO
Fanatik.ro
Târgul de Crăciun de poveste din România, care e deschis doar 2 zile. Se află într-un loc idilic, dar puțină lume știe de existența lui
Capital.ro
Demisie! Cutremur în România în cursa prezidențială: Mi-a fost bine acești 10 ani
Playtech.ro
ULTIMA ORĂ: Soția lui Bashar Al-Assad vrea să divorțeze și să fugă de Putin!
DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Adevarul
NATO ar învinge Rusia în câteva luni, dar ar plăti un preț mare. Care sunt riscurile
wowbiz.ro
Raluca Pastramă, însărcinată după divorțul de Ibrahim Ibru?! „Emoții multe, de toate felurile”
Spynews
Chefi la cuțite, 22 decembrie 2024. Trei concurenți au fost eliminați. Cum au reacționat jurații: ”Se năruie echipa”
Spynews
Horoscop luni, 23 decembrie 2024: Taurii vor avea zile încărcate
Evz.ro
Secretul celor mai gustoase sarmale din Bucovina. Ingredientul care le dă gustul aparte
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Le-ai văzut? Ele sunt cele două surori de 13 și 15 ani din Mehedinți care au dispărut de acasă în prag de sărbători! Familia le caută cu disperare
Cancan.ro
El este Alexandru, tânărul de 26 de ani mort în accident, fără să aibă vreo vină! Iubita lui e în stare gravă
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu a profețit sfârșitul. România se scufundă: Va fi un Uragan!
StirileBZI
Curtea Constituțională a decis impozitarea pensiilor cu 10%!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al mamei sale
substantial.ro
Lukaşenko Își Depune Candidatura pentru Alegerile Prezidențiale din Belarus
MediaFlux
CĂLIN GEORGESCU, la CURTEA de APEL! DECIZIE privind ANULAREA ALEGERILOR
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Orașul în care ninge toată săptămâna. Crăciun cu ciclon!