România, noua atracție pentru maghiarii care caută de lucru. Dacă Caşovia din Slovacia atrage muncitori maghiari din comunele nordice ale judeţului Borsod-Abaúj-Zemplén, în Oradea vin la muncă maghiari din comunele din judeţul Hajdú-Bihar, se arată într-o analiză cu date din 2022 a biroului de statistică al Ungariei. Sándor Baja, managing director pentru Ungaria, România şi Cehia la compania de recrutare Randstad a declarat, la o conferinţă a Portfolio, cum „dacă te duci în oraşul Biharkeresztes ai fi uimit să vezi cât de multe autobuze duc maghiarii la muncă în Oradea“, scrie observatornews.ro.
Citește și: Ţara te vrea inginer! Salarii şi de 10.000 de lei, sunt 1.000 de joburi disponibile la această oră
Árpád Boros, country manager pentru Ungaria şi România la firma de consultanţă Staufen, a subliniat că România nu mai este o ţară low-cost, iar managerii de companii au înţeles că nu mai este posibil să se bazeze doar pe salarii mici.
În ceea ce priveşte salariile, România a ajuns din urmă Ungaria şi sunt regiuni unde salariile româneşti sunt chiar mai mari decât cele maghiare.
Pentru prima dată, românii se pot compara de la egal la egal cu restul europenilor în materie de putere de cumpărare, arată datele unui studiu NIQ GfK.
Este vorba însă doar spre locuitorii Capitalei unde, pentru prima dată, s-a ajuns aproape la același nivel cu media europeană, respectiv la 18.580 de euro pe cap de locuitor, pe an, față de 18.768 de euro la nivel european.
La nivel de România, venitul mediu anual disponibil este la jumătate față de media europeană, respectiv 9.000, bani pe care un român îi are pentru a fi cheltuiți anual pentru diverse nevoi precum rate, chirii, cumpărături în retail etc. Cele mai mari venituri sunt, în afară de București, în Timișoara, Cluj și Sibiu.
Citește și: Ce se întâmplă în 2025 cu salariile românilor. Directivă de ultimă oră de la Comisia Europeană
De departe cel mai mare venit disponibil a fost înregistrat însă în sectorul 1 al capitalei unde, în medie, un locuitor are disponibilități de 22.000 de euro.
„Valoarea înregistrată pentru București este foarte ridicată, pentru că în trecut era la 14-15.000 de euro. (…) De asemenea, sectorul 1 are în medie 22.000 de euro ( pe cap de locuitor, pe an n.red) , deci este deja cu 20% peste media orașului București. Acolo este puterea de cumpărare cea mai ridicată”, a explicat, la Retail Arena, Raluca Mănărcescu, Commercial Lead of Tech&Durables Department NIQ GfK.
Spre comparație, în Londra, venitul mediu disponibil este de 70.484 euro, iar în Zurich de 73.660 de euro.