„Este vorba despre vaccinurile care să găseau la distribuitori pentru piaţa liberă, cele care ar fi ajuns în farmacii şi într-adevăr Ministerul Sănătăţii a luat măsuri ca toate aceste doze să fie achiziţionate de către minister şi să ajungă în cadrul programului naţional de vaccinare. În ce priveşte aşa numitul export paralel, el este posibil în cadrul UE datorită acordurilor la care şi România e semnatară, dacă în ţara noastră preţul e mai mic există o tendinţă evidentă să le comercializeze unde preţul este mai mare”, a explicat Alexandru Rafila, președinte Societatea Română de Microbiologie și Membru în Comitetul Permanent al Biroului Regional al Organizației Mondiale a Sănătății pentru Europa.
Ministerul Sănătăţii anunţa, sâmbătă, că a început procedurile pentru suspendarea exportului paralel de vaccinuri, astfel încât să fie asigurat necesarul de doze pentru imunizarea copiilor, precizând că este în curs de finalizare procedura prin care va achiziţiona 109.000 de doze de vaccin antirujeolic, în condiţiile în care epidemia de rujeolă înregistrează aproape 5.000 de cazuri, dintre care 22 de decese.
Ministerul Sănătăţii (MS) menţionează că a demarat procedurile de notificare a Comisiei Europene, „un pas necesar în acest sens, deoarece limitarea exporturilor poate fi considerată o îngrădire a liberei circulaţii a mărfurilor în spaţiul Uniunii Europene”.
Reprezentanţii MS mai arată că măsura luată acum este justificată din motive de sănătate publică.
„În paralel cu această măsură, Ministerul Sănătăţii a solicitat Agenţiei Naţionale a Medicamentului să notifice distribuitorii de medicamente în legătură cu această decizie, iar dozele de vaccin împotriva rujeolei au fost deja blocate în depozite”, precizează reprezentanţii ministerului, adăugând că a finalizat procedurile pentru achiziţionarea vaccinului tetravalent şi hexavalent şi a început distribuţia lor în ţară.
MS mai anunţă că este în curs de finalizare procedura de achiziţie de urgenţă a vaccinului împotriva rujeolei (109.000 de doze).
„Legea vaccinării, care este acum în dezbatere publică, va rezolva problema stocurilor de vaccin. Actul normativ va impune Ministerului Sănătăţii asigurarea în depozitul naţional a unui stoc de rezervă de vaccinuri şi consumabilele aferente cel puţin egal cu necesarul anual cu termen de valabilitate de minim 18 luni”, mai arată reprezentanţii MS.
Epidemia de rujeolă, care a debutat la sfârşitul lunii septembrie 2016, a ajuns, vineri, la 4.881 de cazuri, dintre care 22 de decese, cu aproape 90 de îmbolnăviri mai multe decât în săptămâna precedentă, potrivit datelor centralizate de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.