Canabisul şi haşişul constituie cele mai traficate şi consumate droguri din România, întâlnite în marile centre universitare ale ţării (Bucureşti, Craiova, Constanţa, Iaşi, Cluj-Napoca şi Timişoara). Drogurile provin, în mare parte, din ţări precum Republica Moldova, Serbia, Spania şi Olanda.
Cocaina rămâne un drog al marilor oraşe, fără mari modificări faţă de anii trecuţi, când acest tip de drog era semnalat, la consum, îndeosebi în Bucureşti, Constanţa, Timişoara, Cluj-Napoca, Râmnicu Vâlcea, Deva, Sibiu şi Braşov.
În privinţa traficului cu heroină, România rămâne doar un punct de tranzit. Aceasta, deşi se remarcă o intensificare a activităţilor desfăşurate de grupările criminale, prin recrutarea de cetăţeni români pentru transportul unor cantităţi semnificative.
Un concurent al drogurilor ilicite îl reprezintă plantele etnobotanice, atât în ceea ce priveşte disponibilitatea pe piaţă, cât şi preţurile acestora. Aceste substanţe provin în principal din China, existând însă şi importuri din Germania şi Marea Britanie. Ele sunt introduse în România îndeosebi prin intermediul societăţilor de curierat rapid. Distribuitorii le cumpără la un preţ relativ mic, de aproximativ 2 euro pentru gram şi le vând cu un preţ de până la 22 euro pentru un gram.
În privinţa disponiblitîţii drogurilor în penitenciarele din România, un studiu al Agenţiei Naţionale Antidrog şi Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor realizat în anul 2010 arată faptul că cel puţin unul din patru respondenţi pot obţine, într-un interval de o săptămână, substanţe psihoactive în închisori.
În 2010, pe piaţa ilicită din România drogurile se vindeau cu 45.000-90.000 euro kilogramul de cocaină, 12.000-20.000 euro kg de heroină, 4.000-7.000 euro kg de haşiş şi 2.000-5.000 euro kg de marijuana.