„România nu exportă bovine, carne de bovine şi produse din carne de bovine în Federaţia Rusă. Autorităţile ruse interzic ceva ce nu există. România nu are relaţii comerciale de acest gen cu Federaţia Rusă”, potrivit unui comunicat emis de ANSVSA.
Începând cu anul 1995, în România nu a fost înregistrat niciun caz de formă clasică sau atipică de Encefalopatie Spongiformă Bovină (ESB), până la recenta depistare a acestui caz izolat la o carcasă de bovină din judeţul Cluj.
„Forma atipică de ESB depistată în ţara noastră este un caz izolat şi nu o epidemie. Autorităţile romane investighează în acest moment condiţiile în care acest caz a apărut şi informează în permanenţă organizaţiile internaţionale în domeniu”, se arată în comunicat.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii Animalelor (OIE) a acordat României în luna iunie a acestui an certificatul prin care i se recunoaşte statutul de ţară cu risc neglijabil pentru ESB. România a efectuat analize timp de şapte ani pentru a putea primi acest standard din partea OIE, „standardul de top din cele trei pe care le emite”.
Potrivit ANSVSA, România a efectuat în ultimii 19 ani un număr de 2.905 teste histopatologice pentru supravegherea ESB în perioada 1995 – 2002 şi a analizat 868.246 de probe prin metoda testării rapide în perioada 2002 -2013, toate având rezultate negative.
Autoritatea federală sanitară veterinară din Rusia (Rosselhoznadzor) a anunţat că suspendă, începând de miercuri, importurile de carne de vacă şi bovine din România, precizând că decizia este temporară şi a fost cauzată de o epidemie de „encefalopatie spongiformă bovină” (ESB), cunoscută ca boala vacii nebune.
Decizia vine după ce marţi preşedintele Vladimir Putin a ordonat Guvernului să elaboreze măsuri de ripostă la noile sancţiuni europene şi americane adoptate săptămâna trecută contra Rusiei, pe care Occidentul o acuză că este implicată în conflictul din estul Ucrainei.
Ştirea referitoare la suspendarea importurilor de carne de vită din România a fost publicată prima dată la începutul lunii iulie a acestui an.
La momentul respectiv, autorităţile sanitare veterinare din România au contrazis informaţiile afirmând că Rusia nu importă bovine, carne de vită şi produse din carne din România, iar „epidemia” la care se face referire este de fapt un caz izolat, atipic de ESB, care nu pune în pericol sănătatea omului. De asemenea, în Romania nu s-a înregistrat niciodată forma clasică de „encefalopatie spongiformă bovină” (ESB), au afirmat reprezentanţii ANSVSA.
Din cele 178 de state membre ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii Animalelor, doar 25 au standardul de risc neglijabil la fel ca al României, 20 au standard de risc controlat, iar restul ţărilor sunt cu risc nedeterminat.
CITEŞTE ŞI: Ce spune preşedintele ANSVSA despre cazul de „boala vacii nebune” depistat la o carcasă de bovină