România nu intră în Schengen din cauza situaţiei politice a ţării. Bulgaria şi Croaţia sunt însă eligibille

Manfred Weber a cerut miercuri Consiliului să primească Bulgaria şi Croaţia în Schengen şi a solicitat guvernului român să înlăture riscurile care afectează procesul de luptă împotriva corupţiei pentru ca şi România să poată adera la zona de liberă circulaţie.
Filip Stan
12 sept. 2018, 14:42
România nu intră în Schengen din cauza situaţiei politice a ţării. Bulgaria şi Croaţia sunt însă eligibille

„Este clar că în momentul de faţă Croaţia şi Bulgaria sunt mai bine plasate să adere rapid la zona Schengen decât este România sub guvernul Dăncilă”, ne-a declarat marţi, la Strasbourg, purtătorul de cuvânt al Partidului Popular European (PPE), Siegfried Mureşan, referitor la declaraţia liderului grupului PPE din Parlamentul European, Manfred Weber, potrivit căruia Bulgaria şi Croaţia ar trebui primite în Schengen acum, iar guvernul României ar trebui să-şi rezolve mai întâi problemele care afectează procesul de luptă împotriva corupţiei. Pe de altă parte, eurodeputata Renate Weber, din grupul ALDE, denunţă o acţiune „profund nedreaptă” şi „o logică politicianistă de campanie”.

Manfred Weber a cerut miercuri Consiliului să primească Bulgaria şi Croaţia în Schengen şi a solicitat guvernului român să stopeze riscurile care afectează procesul de luptă împotriva corupţiei pentru ca şi România să poată adera la zona de liberă circulaţie, potrivit Agerpres.

Intervenţia lui Manfred Weber a avut loc cu prilejul discursului privind starea uniunii a preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. „Solicităm Consiliului să includă Bulgaria şi Croaţia în Schengen. Solicit guvernului român să oprească riscurile care afectează procesul de luptă împotriva corupţiei pentru că toate aceste trei ţări ar trebui să aibă posibilitatea de a se alătura Schengen. Europa este o Europă a democraţiei”, a spus liderul grupului PPE în PE.

„Spaţiul Schengen înseamnă o zonă de încredere şi, din păcate, sunt state membre ale UE care în acest moment nu au încredere în guvernul României. Eu cred că este corect ca România să adere la spaţiul Schengen, m-am implicat întotdeauna pentru asta, îndeplinim condiţiile tehnice, dar trebuie să recunoaştem faptul că sunt actori în instituţiile europene care nu au încredere în actualul guvern şi obligaţia guvernului este să înlăture această suspiciune, să câştige încrederea partenerilor internaţionali pentru ca România să poată adera cât mai rapid la zona Schengen, este clar că în momentul de faţă Croaţia şi Bulgaria sunt mai bine plasate să adere rapid la zona Schengen decât este România sub guvernul Dăncilă”, a mai spus Siegfried Mureşan, potrivit Agerpres.

Eurodeputatul român din grupul PPE crede totuşi că în ceea ce priveşte aderarea la spaţiul Schengen lucrurile sunt ceva mai complicate din punctul de vedere al separării Bulgariei de România „deoarece întotdeauna s-a pornit de la premisa că Bulgaria şi România vor adera împreună la zona Schengen”.

„Deci graniţa dintre Bulgaria şi România nu a fost securizată conform standardelor unei graniţe externe a spaţiului Schengen. Deci noi la momentul la care vom fi intrat în spaţiul Schengen va trebui să securizăm graniţa cu Ucraina în nord, graniţa cu Republica Moldova în est şi graniţa cu Serbia în sud-vest, ca graniţe externe ale spaţiului Schengen. Graniţa cu Bulgaria era menită a deveni o graniţă internă în spaţiul Schengen şi ca atare practic să nu mai existe. O separare pe chestiunea Schengen este tehnic dificilă, este costisitoare, fiindcă practic ar trebui securizată graniţa dintre România şi Bulgaria ca şi o graniţă externă a spaţiului Schengen”, a declarat el, potrivit Agerpres.

În acelaşi timp, eurodeputata Renate Weber şi-a exprimat îndoiala că s-ar fi discutat în colegiul comisarilor de la Bruxelles despre o separare a României de Bulgaria în dosarul aderării la Schengen, informaţie vehiculată în mediile politice de la Bucureşti.

Spynews
Saveta Bogdan îi duce dorul iubitul său de când a plecat în America. Cum decurge relația lor la aproape 8.000 de km distanță
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Patru zodii sunt lovite de noroc în următoarele 4 zile. Vine cea mai bună perioadă și totul se schimbă în bine în viața lor
Capital.ro
Te ia obligatoriu la război. Legea din România spune clar: Se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani
Playtech.ro
DOLIU imens în Familia Regală Britanică! A MURIT în urmă cu puțin timp, ce tragedie…
DailyBusiness
E ZIUA DECISIVĂ pentru milioane de români! Anunțul momentului
Adevarul
Român stabilit în Spania, surprins de transformarea țării natale: „A ajuns mai bine decât toate suratele ei est europene”
Spynews
Noi informații în cazul Raisei. Familia fetiței ucise de un polițist ar putea rămâne fără despăgubirile de 500.000 de euro dictate de instanță
Spynews
Exclusiv! I-a dat sau nu i-a dat Georgică Cornu o sumă fabuloasă de bani Marinei Almășan în timpul relației lor! Ce spun apropiații celor doi
Evz.ro
Cea mai bună metodă de desfundat scurgerile. Pont de aur pentru orice român de la bloc
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Femeia incendiată de soț în fața copiilor a murit! Fiica ei de 9 ani, în stare gravă la spital
Cancan.ro
Anca Țurcașiu, prima reacție după ce CANCAN a surprins-o cu noul iubit. A spus-o public!
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Pudra de talc, declarată posibil cancerigenă de OMS. În talc a fost descoperit azbest, un mineral toxic și interzis în Uniunea Europeană
Capital.ro
Parcarea este interzisă. Locul în care șoferii nu au voie să parcheze. Accesul este interzis
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Maltratată de iubitul ofițer, Ioana și-a urlat durerea: M-a distrus, nu-l mai... Ce le-a povestit prietenelor
substantial.ro
Lamine Yamal revine la antrenamente după atacul asupra tatălui său
MediaFlux
Mișcare DISPERATĂ a lui TRUMP. Ce a făcut ca să o bată pe Kamala Harris
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...