România nu mai este „croitorașul” Europei. Doar în ultimul an au dispărut peste 1.200 de firme şi 10.000 de salariaţi: „Nu mai există fabrici de încălţăminte româneşti, la fel şi fabrici de textile”

La finalul lui 2022, România mai avea 9.350 de companii care produc textile, îmbră­căminte şi încălţăminte, cu peste 1.200 mai puţine decât în 2021 şi cu aproape 2.000 mai puţine decât în 2008. În ultimul an au dispărut peste 1.200 de firme şi 10.000 de salariaţi, astfel că țara noastră nu mai poate fi considerată „croitorașul” Europei.
Filip Stan
27 oct. 2023, 17:47
România nu mai este „croitorașul” Europei. Doar în ultimul an au dispărut peste 1.200 de firme şi 10.000 de salariaţi: „Nu mai există fabrici de încălţăminte româneşti, la fel şi fabrici de textile”
România nu mai este „croitorașul” Europei. Doar în ultimul an au dispărut peste 1.200 de firme şi 10.000 de salariaţi: „Nu mai există fabrici de încălţăminte româneşti, la fel şi fabrici de textile”

În anul 2008, România încă era considerată „croitorașul” Europei, atrăgând noi investiții în domeniul încălțămintei și al textilelor. Lucrurile s-au schimbat între timp, iar la finalul lui 2022, țara noastră mai avea 9.350 de companii care produc textile, îmbră­căminte şi încălţăminte, cu peste 1.200 mai puţine decât în 2021.

Citește și: Birkenstock, încălțămintea din filmul Barbie care a luat cu asalt lumea modei: „Pot fi purtați și toamna și iarna, dar nu cred că sunt o variantă ușor de integrat”

România și-a pierdut statutul de „croitoraș” al Europei

Acum 15 ani, în industriile de încălțăminte și textile activau peste 310.000 de salariaţi. Astăzi, mai sunt de aproape trei ori mai puţini. Şi numărul persoanelor care lucrează în acest domeniu continuă să scadă de la an la an, după cum arată o analiză a Ziarului Financiar făcută pe baza datelor de la Registrul Comerţului.

Calculele se referă la companiile din domeniile Fa­bricarea produselor textile, Fabricarea articolelor de îmbrăcăminte sau Tăbăcirea şi finisarea pieilor; fabricarea articolelor de voiaj şi marochinărie, harnaşamentelor şi încălţămintei care şi-au depus rezultatele financiare pe fiecare din anii respectivi.

Datele arată că industria de textile pierde constant atât fabrici care se închid din cauza lipsei de comenzi, a mutărilor sau a problemelor financiare, cât şi angajaţi. Motivul este faptul că, deşi România are expertiză în domeniu și o poziţie geografică favorabilă, a devenit prea scumpă.

„Lumea ne cunoaşte sub denumirea de croitorul sau pantofarul Europei, dar lucrurile nu mai stau chiar aşa, din cauza creşterii preţurilor cu forţa de muncă. Nu mai există fabrici de încălţăminte româneşti, la fel şi fabricile de textile. Unele dintre ele şi-au făcut branduri proprii – Brainconf, Secuiana, Jolidon –, dar altele au intrat în declin. Toate brandurile care îşi comandau produsele la fabricile din România s-au mutat încet în locuri în care costurile sunt mai mici, fie în Asia sau Africa – Tunisia, Maroc, fie în Republica Moldova, Serbia ori chiar şi în Transnistria. În Oradea s-au închis trei fabrici mari de încălţăminte”, spune Adrian Câzu, director de magazine în cadrul Benvenuti, unul dintre principalii jucători din industria de retail de încălţăminte.

Totuşi, România este în continuare cunoscută drept o destinaţie de producţie pentru brandurile mari ale lumii din industria de lux. În frunte cu Louis Vuitton, Gucci, Prada şi Moncler, acestea produc direct în România, pe când cele mass-market aleg lohnul, adică un regim de perfecționare activă. De aceea, cifra de afaceri a sectorului a crescut anul trecut la 22,9 miliarde de lei. Asta înseamnă că jucătorii rămaşi devin tot mai mari. Chiar şi retailerii de lux încă plătesc în producţia de textile, îmbrăcăminte şi încălţăminte salarii mult sub media naţională.

Citește și: Cele mai bune branduri de îmbrăcăminte sport la prețuri atractive

DailyBusiness
Șomajul atinge un minim istoric de 3,33%, impulsionat de relansarea economică europeană
Spynews
Incredibil! Ce a postat un șofer de ridesharing pe Tiktok după ce Ruby i-a fost clientă: “Ai fi putut să…” | FOTO
Bzi.ro
Laura Cosoi, apariție neașteptată în costum de baie! Arată senzațional la 43 de ani, după 4 nașteri
Fanatik.ro
Medicamentul care ar reduce speranța de viață cu 6 ani. Multe persoane îl folosesc pentru o problemă des întâlnită
Capital.ro
România a pierdut un nume uriaș. Și-a pus amprenta asupra țării. Nu poate fi uitat
Playtech.ro
Aparatul pe care românii nu îl mai pot cumpăra de la 1 iulie 2025. Electrocasnicul dorit de mulți a fost interzis de UE
DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Adevarul
Momente de teroare pentru o femeie din Brooklyn, atacată de un grup de evrei ortodocși. „Amenințau cu violul, scandau «moarte arabilor»”
wowbiz.ro
România, fără curent în următoarele zile! Vestea vine după blackout-ul din Spania și Portugalia. Lista zonelor care nu vor avea electricitate. Ce se întâmplă, de fapt?
Spynews
Bogdan Mocanu nu scapă! Cum răspunde artistul acuzațiilor conform cărora ar fi fost în vacanță cu Andra Volos: "Da, am fost în Italia..."
Spynews
Încă o aroganță marca Tzancă Uraganu! Și-a aprins trabucul cu o bancnotă de 100 de dolari. Reacția fanilor | VIDEO
Evz.ro
Vești foarte proaste pentru pensionari, din luna mai. Cine se face vinovat
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
kanald.ro
Românii care vor primi 292 de lei pe 8 mai 2025, direct pe card sau prin Poșta Română
Cancan.ro
BREAKING! Mihai Leu, dus cu elicopterul la spital. Medicii se luptă să-l stabilizeze
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Banii se vor schimba din 2026. Bancnotele naționale vor fi înlocuite cu EURO. S-a luat deja decizia
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
stirilekanald.ro
Cum a arătat prima dezbatere electorală între candidați. Crin Antonescu, Nicușor Dan și Elena Lasconi, atacuri politice și replici tăioase! George Simion a părăsit sala după doar câteva minute
Măsurile propuse de Ilie Bolojan pentru evitarea unei crize financiare: „Când se cuplează un grad de îndatorare mare, cu dobânzi mari, înseamnă să ne întoarcem în perioada 2008-2010”
MediaFlux
Adevărata cauză a masivei pene de curent din Spania. Este incredibil! Ziua de 28 aprilie va rămâne în istorie
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Un nou SUV poate fi comandat în România, începând de azi. Ce preţ are faţă de Dacia Bigster