România nu mai este „croitorașul” Europei. Doar în ultimul an au dispărut peste 1.200 de firme şi 10.000 de salariaţi: „Nu mai există fabrici de încălţăminte româneşti, la fel şi fabrici de textile”

La finalul lui 2022, România mai avea 9.350 de companii care produc textile, îmbră­căminte şi încălţăminte, cu peste 1.200 mai puţine decât în 2021 şi cu aproape 2.000 mai puţine decât în 2008. În ultimul an au dispărut peste 1.200 de firme şi 10.000 de salariaţi, astfel că țara noastră nu mai poate fi considerată „croitorașul” Europei.
Filip Stan
27 oct. 2023, 17:47
România nu mai este „croitorașul” Europei. Doar în ultimul an au dispărut peste 1.200 de firme şi 10.000 de salariaţi: „Nu mai există fabrici de încălţăminte româneşti, la fel şi fabrici de textile”
România nu mai este „croitorașul” Europei. Doar în ultimul an au dispărut peste 1.200 de firme şi 10.000 de salariaţi: „Nu mai există fabrici de încălţăminte româneşti, la fel şi fabrici de textile”

În anul 2008, România încă era considerată „croitorașul” Europei, atrăgând noi investiții în domeniul încălțămintei și al textilelor. Lucrurile s-au schimbat între timp, iar la finalul lui 2022, țara noastră mai avea 9.350 de companii care produc textile, îmbră­căminte şi încălţăminte, cu peste 1.200 mai puţine decât în 2021.

Citește și: Birkenstock, încălțămintea din filmul Barbie care a luat cu asalt lumea modei: „Pot fi purtați și toamna și iarna, dar nu cred că sunt o variantă ușor de integrat”

România și-a pierdut statutul de „croitoraș” al Europei

Acum 15 ani, în industriile de încălțăminte și textile activau peste 310.000 de salariaţi. Astăzi, mai sunt de aproape trei ori mai puţini. Şi numărul persoanelor care lucrează în acest domeniu continuă să scadă de la an la an, după cum arată o analiză a Ziarului Financiar făcută pe baza datelor de la Registrul Comerţului.

Calculele se referă la companiile din domeniile Fa­bricarea produselor textile, Fabricarea articolelor de îmbrăcăminte sau Tăbăcirea şi finisarea pieilor; fabricarea articolelor de voiaj şi marochinărie, harnaşamentelor şi încălţămintei care şi-au depus rezultatele financiare pe fiecare din anii respectivi.

Datele arată că industria de textile pierde constant atât fabrici care se închid din cauza lipsei de comenzi, a mutărilor sau a problemelor financiare, cât şi angajaţi. Motivul este faptul că, deşi România are expertiză în domeniu și o poziţie geografică favorabilă, a devenit prea scumpă.

„Lumea ne cunoaşte sub denumirea de croitorul sau pantofarul Europei, dar lucrurile nu mai stau chiar aşa, din cauza creşterii preţurilor cu forţa de muncă. Nu mai există fabrici de încălţăminte româneşti, la fel şi fabricile de textile. Unele dintre ele şi-au făcut branduri proprii – Brainconf, Secuiana, Jolidon –, dar altele au intrat în declin. Toate brandurile care îşi comandau produsele la fabricile din România s-au mutat încet în locuri în care costurile sunt mai mici, fie în Asia sau Africa – Tunisia, Maroc, fie în Republica Moldova, Serbia ori chiar şi în Transnistria. În Oradea s-au închis trei fabrici mari de încălţăminte”, spune Adrian Câzu, director de magazine în cadrul Benvenuti, unul dintre principalii jucători din industria de retail de încălţăminte.

Totuşi, România este în continuare cunoscută drept o destinaţie de producţie pentru brandurile mari ale lumii din industria de lux. În frunte cu Louis Vuitton, Gucci, Prada şi Moncler, acestea produc direct în România, pe când cele mass-market aleg lohnul, adică un regim de perfecționare activă. De aceea, cifra de afaceri a sectorului a crescut anul trecut la 22,9 miliarde de lei. Asta înseamnă că jucătorii rămaşi devin tot mai mari. Chiar şi retailerii de lux încă plătesc în producţia de textile, îmbrăcăminte şi încălţăminte salarii mult sub media naţională.

Citește și: Cele mai bune branduri de îmbrăcăminte sport la prețuri atractive

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Obiectele pe care să nu le ții niciodată în dormitor. Îți strică somnul și nu te lasă să te odihnești
Capital.ro
Verdictul care îl îngroapă pe Călin Georgescu. Anunțul făcut chiar azi, 23 februarie: „Blocare imediată”
Playtech.ro
Înşelăciunea Kaufland face ravagii printre clienţi. Mesajul care ar trebui să îi pună pe gânduri pe cumpărători, ce date se cer
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Lecțiile istoriei: ce au pățit rușii, acum 85 de ani, când au invadat Finlanda. Istoric: „Exact același lucru se întâmplă și în Ucraina”
wowbiz.ro
Cum a apărut Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, la înmormântarea lui?! Imaginile DURERII
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Angajații care vor da teste scrise. Își pot pierde posturile
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Orașele din România în care ninge în martie și în aprilie, potrivit meteorologilor Accuweather
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu a primit verdictul final. Anunțul așteptat de România: CCR va pronunța...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Zelenski se declară pregătit să renunțe la președinția Ucrainei pentru pace
MediaFlux
PPC, DECIZIE importantă pentru toți clienți! ESTE OBLIGATORIU! Se poate TĂIA CURENTUL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!