Şeful Executivului a explicat de ce România nu va participa la majorarea de capital a Băncii Internaţionale de Investiţii cu suma de 14,3 milioane de euro, aşa cum ar fi solicitat Alexandru Nazare, fostul ministru al Finanţelor.
„Nu, ştiţi foarte bine opinia mea chiar de când eram în opoziţie. România nu are nimic de câştigat de pe urma participării la această bancă, ştiţi foarte bine că sunt foarte multe semne de întrebare despre activitatea acestei bănci. În ceea ce mă priveşte, sunt total surprins şi neplăcut surprins să văd acest memorandum semnat de fostul ministru şi dat spre avizare înspre Guvern. Nu înţeleg cum de s-a ajuns sau cine l-a convins şi ar trebui să facem o investigaţie şi să vedem cine l-a convins că este un lucru bun pentru România”, a declarat Florin Cîţu, marţi, la Palatul Victoria, potrivit Agerpres.
Florin Cîţu a explicat că luni a primit memorandumul şi a fost „total surprins neplăcut” din cauza solicitării.
„Ieri l-am văzut, l-am primit şi am fost, vă spun, repet, total surprins neplăcut de acest eveniment, având în vedere opinia mea, a statului român şi a tuturor celor care până acum au vorbit despre modul în care vrem să dezvoltăm România şi în ce direcţie vrem să mergem”, a menţionat premierul.
De altfel, Florin Cîţu a dat de înţeles că ar urma să trimită Corpul de Control la Ministerul de Finanţe deoarece „sunt mai multe lucruri la care ne uităm”.
„Vom începe cu această investigaţie să vedem cine a decis că este bine pentru România să investească milioane de euro într-o bancă a ruşilor”, a mai precizat şeful Executivului.
Fostul ministru al Finanțelor Publice, Alexandru Nazare, a inițiat un memorandum prin care cere Guvernului să aprobe participarea României la majorarea de capital a Băncii Internaționale de Investiții cu suma de 14,3 milioane de euro, conform Economedia.ro.
Banca Internaţională de Investiţii (IIB), controlată de Rusia, s-a relocat în 2019 la Budapesta, capitala Ungariei. Opoziția maghiară și presa internațională au scris în mod repetat despre controversele diplomatice din jurul băncii, presupusă a avea legături cu agenţiile de spionaj ale Kremlinului. România este acționar al băncii înființate în epoca URSS, cu 7,69%. Rusia, cu 44%, deține cel mai mare pachet de acțiuni al băncii, notează sursa citată.