România oferă burse elevilor români sau celor care studiază Limba Română în Ucraina. Care sunt criteriile

Ministerul pentru Românii de Pretutindeni anunță deschiderea procesului de selecție a asociațiilor, fundațiilor și a altor organizații nonguvernamentale în vederea derulării Programului de acordare de burse elevilor etnici români înscriși în școlile cu predare în limba română sau cu studiul unor materii în limba română ca limbă maternă din Ucraina.
Filip Stan
22 mai 2019, 16:58
România oferă burse elevilor români sau celor care studiază Limba Română în Ucraina. Care sunt criteriile

Ministerul pentru Românii de Pretutindeni a demarat Programul de acordare de burse elevilor etnici români înscriși în clasa I în școlile cu predare în limba română sau cu studiul unor materii în limba română ca limbă maternă din Ucraina, în anul școlar 2017-2018. Astfel, au beneficiat de burse peste 1.600 de copii etnici români din Regiunile Trascarpatia, Cernăuți și Odesa.

Programul va continua și în acest an, cuantumul bursei fiind de 1.000 de lei/elev. Bursele se acordă elevilor etnici români cu domiciliul în Ucraina, care studiază în școlile cu predare în limba română sau cu studiul unor materii în limba română ca limbă maternă, din sistemul de învățământ preuniversitar din Ucraina, înscriși în anul școlar 2018-2019, în condițiile Legii nr. 299/2007 privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, și Legii nr. 321/2006 privind regimul acordării finanţărilor nerambursabile pentru programele, proiectele sau acţiunile privind sprijinirea activităţii românilor de pretutindeni şi a organizaţiilor reprezentative ale acestora, precum şi a modului de repartizare şi de utilizare a sumei prevăzute în bugetul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni pentru această activitate, republicată, cu modificările și completările ulterioare, potrivit stiripesurse.ro.

În prima etapă de implementare a Programului vor fi acordate burse pentru elevii etnici români înscriși în clasa I în anul școlar 2018-2019. În cea de a II-a etapă, în funcție de resursele financiare disponibile, vor fi acordate burse elevilor înscriși în clasa a II-a.

Sunt eligibile pentru a participa la procesul de selecție toate asociațiile, fundațiile sau organizațiile nonguvernamentale care aparțin etnicilor români din Ucraina și au ca obiect de activitate păstrarea, afirmarea și/sau promovarea identității culturale, lingvistice, religioase, etnice a românilor de pretutindeni, cu sediul în regiunile din Ucraina.

Asociațiile, fundațiile sau organizațiile nonguvernamentale trebuie să fie înregistrate atât din punct de vedere legal, cât și fiscal în Ucraina și să demonstreze că au capacitatea de a desfășura în bune condiții procesul de selecție al beneficiarilor de burse, potrivit stiripesurse.ro.

Selecția asociațiilor, fundațiilor sau organizațiilor nonguvernamentale se va face de către o comisie organizată la nivelul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni.

Asociațiile, fundațiile sau organizațiile nonguvernamentale selectate vor avea obligația de a încheia un contract cu Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, în condițiile Legii nr. 321/2006 privind regimul acordării finanțărilor nerambursabile pentru programele, proiectele sau acțiunile privind sprijinirea activității românilor de pretutindeni și a organizațiilor reprezentative ale acestora, precum și a modului de repartizare și de utilizare a sumei prevăzute în bugetul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni pentru această activitate, republicată, cu modificările și completările ulterioare, în termen de 15 zile lucrătoare de la data la care a fost publicat anunțul privind rezultatul selecției, informează stiripesurse.ro.

Termenul pentru transmiterea documentelor este 31.05.2019.

Dosarul de participare la selecție va conține următoarele documente:

1) Cerere de participare la selecție – Anexa nr. 1;

2) Statutul asociației, fundației sau organizației din care trebuie să rezulte că aparține etnicilor români din Ucraina, că au ca obiect de activitate păstrarea si promovarea identității lingvistice și culturale și că au sediul (principal sau secundar) în Ucraina, copie certificată conform cu originalul și traducere în limba română certificată de reprezentantul legal;

3) Dovada înregistrării din punct de vedere legal și fiscal în Ucraina- copie, certificată conform cu originalul și traducere în limba română certificată de reprezentantul legal;

4) Actul de identitate al reprezentantului legal – copie certificată conform cu originalul;

5) Actul de identitate al persoanei desemnate ca responsabilă a Programului de burse- copie certificată conform cu originalul;

6) CV-urile reprezentantului legal și al persoanei desemnate ca responsabilă;

7) Declarația privind apartenența la identitatea culturală română a reprezentantului legal și a persoanei desemnate ca responsabilă – Anexa nr. 2;

8) Declarația privind protecția datelor cu caracter personal – Anexa nr. 3;

9) Extrasul de cont al asociației, fundației sau organizației – copie, certificată conform cu originalul și traducere în limba română certificată de reprezentantul legal.

Toate documentele vor fi trimise inițial în format electronic, la adresa [email protected], conform calendarului stabilit și publicat. În cazul în care, în urma evaluării, dosarul este aprobat, vor fi transmise toate documentele în original sau cu mențiunea ”conform cu originalul”, în vederea semnării contractului, la următoarea adresă: bulevardul Primăverii nr. 22, sector 1, cod poştal 011972, Bucureşti, România.

DailyBusiness
Metoda finlandeză de încălzire. Cum poți avea o casă călduroasă fără a cheltui prea mulți bani pe facturi
Spynews
Marius Niţă i se alătură Geaninei Ilieş la pupitrul Ştirilor Antena Stars
Bzi.ro
Cum arată Andreea Esca în costum de baie, la 52 de ani! Vedeta și-a lăsat fanii mască! – FOTO
Fanatik.ro
El este cel mai bogat cerșetor din lume. A strâns o avere la care alții doar visează
Capital.ro
A murit actorul nostru de geniu. O țară întreagă plânge și se roagă: Am pierdut un gigant al culturii!
Playtech.ro
Cum sună vocea copiilor lui Meghan Markle și ai Prințului Harry. Archie și Lilibet, auziți pentru prima dată
DailyBusiness
Umilința supremă pentru Cluj. Capitala Ardealului coboară pe locul 5 într-un clasament neașteptat al orașelor din România!
Adevarul
Pata de petrol din Marea Neagră se extinde. Ce spune Putin despre dezastrul ecologic
wowbiz.ro
Detalii bombă despre bebelușul Monicăi Gabor și al lui Mr. Pink! Când a născut, de fapt, fosta soție a lui Irinel Columbeanu și cum arată acum? | EXCLUSIV
Spynews
Ce cuvinte trebuie să rostești pentru a atrage banii în viața ta. Cum poți manifesta abundența
Spynews
Cum arată mașina care poate sări peste gropile din asfalt. Cu cât se vinde un astfel de vehicul
Evz.ro
E prăpăd la început de an. Au început concedierile în masă
Ego.ro
Cum arată casa Ilinei Pârvu de la Visuri la Cheie, după ce a fost renovată de PRO TV
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
kanald.ro
Bursele de excelență pentru elevii olimpici nu au fost modificate de Ordonanța trenuleț! Se vor raporta la salariul minim actual, de 4.050 de lei brut
Cancan.ro
Irinel Columbeanu reacționează după ce a aflat că Monica Gabor are un băiețel: „Nu îi voi scrie niciun mesaj, las…”
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Verdict clar pentru Călin Georgescu. S-a anunțat finalul: Fără relevanță
StirileBZI
Amendă de până la 3.000 de lei pentru românii care fac asta! Certurile cu vecinii încep de la această lege
Prosport.ro
FOTO. Andreea Bălan, ce apariție în Australia! Vedeta a atras toate privirile
stirilekanald.ro
Andrei, băiatul de 15 ani ucis în bătaie de prieteni, dus pentru ultima dată acasă. Bunica îl plânge cu lacrimi amare: „A fost abandonat de mamă și de tată”
substantial.ro
Biden critică Meta pentru renunțarea la verificarea de către terți a informațiilor
MediaFlux
SCHIMBARE ESENȚIALĂ privind PENSIA. TOTUL va fi ONLINE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Noul secretar de stat UDMR de la Ministerul Finanțelor: „Cunoașterea limbii maghiare este obligatorie”