România oscilează între coduri roşii de caniculă şi furtuni. Astfel, joi și vineri (24 și 25 iunie) în județele Caraș-Severin, Timiș, Arad, Bihor, Satu Mare, Sălaj și Maramureș se vor înregistra temperaturi maxime extreme, comparabile cu recordurile absolute ale perioadei.
Totodată, o viitură de cod roşu a adus din munţi tone de buşteni şi gunoaie. În zonă au căzut 100 de litri pe metru pătrat, cât pentru o lună. În câteva secunde, debitul râului Geoagiu a crescut de 80 de ori. Apa a rupt, pe o porţiune de 30 de metri, drumul care duce către Mănăstirea Râmeţ, iar asfaltul s-a prăbuşit în râu.
Citeşte şi: Avertizare meteo. COD ROŞU de caniculă, temperaturile vor trece de 40 de grade. Disconfort termic ridicat în Bucureşti. Anunţul făcut de ANM
Nu mai puţin de 15 avertizări cod roşu de furtuni şi 3 de inundaţii într-o singură zi, în România. Fenomenele extreme au răvăşit şi Galaţiul. Aici a căzut gheaţa cât mingile de ping-pong. Într-o oră şi 20 de minute, au fost 200 de apeluri la 112 pentru copaci căzuţi sau case inundate. La Bacău, viiturile au ajuns la acoperişurile caselor. Peste 100 de gospodării au fost inundate.
Este vremea extremelor. Codurile roşii de furtuni se suprapun cu cele roşii de caniculă. În timp ce estul ţării se luptă cu apa, vestul trece prin zile de foc. Temperatura resimţită a urcat până la 45 de grade Celsius în Moldova Veche, judeţul Caraş-Severin. Chiar şi la polul frigului, în Miercurea Ciuc, a fost foarte cald: 37 de grade Celsius.
În preajma lunii lui cuptor, vom avea ziua şi furtuna puternică din cauza temperaturilor extrem de ridicate. Sâmbătă, vremea va fi capricioasă, în special, în zona Ardealulului, dar vijeliile şi grindină îşi vor face apariţia în mijlocul zilei şi în restul ţării. Toată săptămâna viitoare vom avea o vremea, când fierbinte, când vijelioasă.