România, pe locul 28 din 61 în Indexul mondial de Performanţă în Schimbările Climatice

România ocupă locul 28 din 61 în topul statelor cu cele mai mari performanțe în ceea ce privește măsurile împotriva schimbărilor climatice. Indexul de Performanță în Schimbări Climatice 2012 (CCPI 20121) a fost lansat marţi, 6 decembrie, de Germanwatch și Rețeaua Europeană de Acțiune pentru Climă (CAN Europe) în cadrul Conferinței ONU privind schimbările climatice de la Durban (Africa de Sud).
Cristina Dinu
06 dec. 2011, 15:24
România, pe locul 28 din 61 în Indexul mondial de Performanţă în Schimbările Climatice

Potrivit CCPI 2012, țara noastră nu a înregistrat niciun progres, situându-se pe aceeași poziție ocupată la evaluarea precedentă. Dintre cei 13 indicatori evaluați, cel mai bun scor a fost obținut la capitolul ”Evoluția emisiilor de CO2/cap de locuitor” din sectorul ”Tendința evoluției nivelului de emisii”, unde s-a clasat pe locul 12, transmite fundaţia Terra Mileniul III.

Cel mai slab punctaj a fost obținut la capitolul ”Politici naționale privind clima”, unde România ocupă locul 55 (din 58), cazând în clasament cu 20 de poziții față de Indexul anterior.

CCPI 2012 a evaluat și ordonat într-un clasament cele mai poluatoare 58 de state din punct de verdere al emisiilor de CO2, analizând nivelul de emisii și politicile naționale. La analiză au participat peste 200 de experți din toate cele 58 de state. Ca și la Indexul precedent, nicio țară nu a realizat progrese suficiente în prevenirea schimbărilor climatice pentru a ocupa primele 3 locuri din clasament. Pe următoarele 3 locuri (de la 3 la 6) s-au clasat trei state europene (Suedia, Marea Britanie și Germania). La polul opus al clasamentului, cu cele mai slabe punctaje, se situează Arabia Saudită, Iran și Kazakhstan.

Suedia se situează în fruntea topului, pe locul 4, în special datorită nivelului scăzut de emisii și tendinței de reducere a emisiilor în anumite sectoare, mai ales cel al clădirilor rezidențiale. Totuși, experții suedezi critică măsurile insuficiente luate de autorități în ceea ce privește limitarea creșterii temperaturii medii globale cu 2 grade Celsius.

Performanțele climatice ale Chinei sunt pline de contardicții, relevă raportul. În timp ce China rămâne cel mai mare emitent de CO2 la nivel mondial, cu o tendință dramatică de creștere, accentul pus pe politica națională de reducere a emisiilor se intensifică prin impunerea de ținte naționale privind reducerea consumului de energie și creșterea procentului de energie din surse regenerabile. Considerată până recent insignifiantă în această privință, China instalează în prezent aproape jumătate din capacitatățile de energie regenerabilă la nivel mondial. Poziția Chinei în index se va îmbunătăți semnificativ când măsurile luate în ultima perioadă vor începe să se reflecte în trendul emisiilor, susțin autorii CCPI 2012.

Cele mai importante evoluții la capitolul energie din surse regenrabile au fost înregistrate de China, SUA și Germania.

Paradoxal, trei dintre statele aflate în topul marilor poluatori la nivel mondial – China, Republica Coreea și India – sunt și țările cu cele mai bune politici naționale privind clima. La acest capitol va înregistra curând progrese și Germania, în urma deciziei de a renunța la energia nucleară și la cea din combustibili fosili.

Din cauza prețurilor ridicate ale petrolului și gazelor naturale, cărbunii au căpătat avantaj, mai transmite Terra Mileniul III. Creșterea utilizării acestora este cea mai importantă cauză a creșterii nivelului de emisii la nivel mondial. Dacă trendul se va menține, din cauza construcției permanente de noi centrale pe bază de cărbuni, limitarea creșterii temperaturii medii globale la 2 grade Celsius nu va putea fi realizată, avertizează autorii Indexului. Creșterea eficienței energetice și investițiile tot mai mari in energie ”verde” nu sunt încă suficiente pentru a produce un trend descrescător din punct de vedere al emisiilor de CO2, se arată în document.

Indexul de Performanță în Schimbări Climatice este un instrument de îmbunătățire a transparenței eforturilor naționale și internaționale de combatere a efectelor schimbărilor climatice. CCPI arată ce măsuri ia fiecare stat și care sunt punctele tari și cele slabe ale țărilor în anumite sectoare.

Documentul acoperă numai emisiile de CO2 generate de utilizarea combustibililor fosili, fără a le include pe cele din despăduriri, agricultură și deșeuri.

CCPI 2012 a evaluat și comparat performanțele în protecția climei a 58 de state care, împreună, sunt responsabile pentru peste 90% din emisiile globale de CO2 provenite din sectorul energetic. 80% din evaluare s-a bazat pe indicatori obiectivi ai trendului emisiilor (50%) și ai nivelului de emisii (30%). Peste 200 de experți din organizații non-guvernamentale au contribuit la realizarea Indexului, iar pentru România răspunsurile au fost furnizate și de experţi ai Fundaţiei TERRA Mileniul III.

DailyBusiness
Românii vor scoate din nou bani din buzunar! Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Orașul surpriză din România care a trecut printr-o schimbare la față. E printre cele mai bogate din țară, construiește pe bandă rulantă și atrage fonduri cu o forță de nedescris. E la zi cu tot ce e nou și frumos. Până și transportul public este exclusiv electric
Capital.ro
Obligatoriu pentru românii care nu stau la adresa din buletin. Regula se aplică pentru toți
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Anunț oficial de la Guvern! Probleme rezolvate, vești importante pentru români!
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în război
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Locul din România în care Creatorul a împărțit muritorilor o bucățică de cer. E binecuvântat
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Schimbare pentru permisul auto. Va fi ZERO. Guvernul României dă lege nouă
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Selly încurajează tinerii să participe la alegeri: „Este modul vostru de a ține democrația în viață”
MediaFlux
VINE PENSIA în DECEMBRIE cu ÎNTÂRZIERE? Simona Bucura a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni